2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS

Τεύχος 51 (Μάιος 2010)Ξεφυλλίστε την ARTA PRESS
έτσι όπως τυπώθηκε!


Τεύχος 51 (Μάιος 2010)


Άρθρα Τεύχους

Ψαροπλιά - The big deal
Δημοσίευση: 06-05-2010

Τελικά τι γίνεται στον Δήμο Αρταίων; Ποιος κάνει κουμάντο; Οι “εργολάβοι”, οι μελετητικές εταιρίες και οι εταιρίες συμβούλων; Ψηφίζουμε Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους ή εκλεκτούς επιχειρηματιών και άλλων παρατρεχάμενων;

Τα γράφω αυτά γιατί 6 μήνες πριν τις επόμενες εκλογές, παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν, εν μια νυκτί, 270 σελίδες τεύχη δημοπράτησης, από το μελετητικό γραφείο Μαστοράκης. Τι προβλέπει η περιβόητη μελέτη; Κομμωτήρια, τσαγκάρικα, αλλά και καφετέριες και ταβέρνες σε 1500 τετραγωνικά μέτρα με πλατεία. Ο Στάθης Μπαρτζώκας αποκαλύπτει το “ντίλ”
Η "Ανάπλαση" της Ψαραγοράς
Δημοσίευση: 06-05-2010

Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης ξεπουλάνε, με αποικιακούς όρους, τα "Ψαροπλιά" με μια απόφαση που δεσμεύει τους επόμενους δημάρχους και την πόλη της Άρτας για τουλάχιστον μία εικοσιπενταετία. Ένα οικόπεδο-φιλέτο, έκτασης ενός περίπου στρέμματος στο κέντρο της πόλης, εφαπτόμενο με την κεντρική πλατεία παραχωρείται σε κάποιον ιδιώτη για 25 χρόνια. Αυτός καλείται να αναπλάσει τα ήδη υπάρχοντα κτίρια και να κατασκευάσει επιπλέον έναν όροφο, συνολικής κάλυψης 1.060 τ.μ. Το νεόδμητο οίκημα θα μπορεί να το διαμορφώσει σε όσα καταστήματα προς ενοικίαση επιθυμεί και η υποχρέωσή του προς το Δήμο θα είναι να καταβάλλει κατ’ ελάχιστον το ποσό των 30.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 2.500 ευρώ μηνιαίως για πέντε ή 6 καταστήματα των 200 τ.μ. Ακούγεται απίστευτο, αλλά αυτή είναι η πρόταση που ουσιαστικά υπερψήφισε η Δημοτική Αρχή, και με βάση την οποία, κατά τα λεγόμενα της, «θα αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των δημοτών» (!).
Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Δημοσίευση: 07-05-2010

9η Μαΐου - Η Ημέρα της Ευρώπης
Πολύ λίγοι άνθρωποι στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι στις 9 Μαίου 1950 έγινε το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία της οντότητας που είναι σήμερα γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνη την ημέρα, στο Παρίσι, ενώ πλανιόταν η απειλή ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου στον οποίο θα βυθιζόταν όλη η Ευρώπη, μια εξέχουσα φυσιογνωμία των "ευρωπαϊστών" και ένας από τους "πατέρες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, διάβασε στο διεθνή τύπο μια δήλωση με την οποία καλούσε την Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους άνθρακα και χάλυβα ως "το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας".
Λίμνη Ζηρού
Δημοσίευση: 07-05-2010

Το νερό βάφτηκε κόκκινο
Μια πινακίδα, κοντά στην Φιλιππιάδα, κατευθύνει τον επισκέπτη σ΄ ένα παραδεισένιο τοπίο.Η διαδρομή μέσα από το δάσος, που οδηγεί στη λίμνη Ζηρού είναι μαγευτική. Όμως τα τελευταία χρόνια τα γαλήνια νερά της λίμνης χρωματίζονται κόκκινα,εξαιτίας ενός επικίνδυνου βακτήριου. Παλαιότερα ο δήμος Φιλιππιάδας (Νομός Πρέβεζας), ο δήμος Θεσπρωτικού (Νομός Πρέβεζας) και ο δήμος Ξηροβουνίου (Νομός Άρτας) διεκδικούσαν την διαχείριση της λίμνης Ζηρού.
ΜΑΝΘΟΣ ΣΚΑΡΓΙΩΤΗΣ
Δημοσίευση: 07-05-2010

"Γράφω άνευ σχεδίων"
Ο Μάνθος Σκαργιώτης γεννήθηκε στο χωριό Μονολίθι Ιωαννίνων. Είναι φιλόλογος. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα ενώ δημοσίευσε εισαγωγικές μελέτες για το έργο του Κώστα Κρυστάλλη και του Γιώργου Κοτζιούλα. Από το 2002 παρουσιάζει τα "πορτρέτα" ηπειρωτών δημιουργών στο Δελτίο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταρείας Τζουμέρκων. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά.
Στήλες
ΒΙΒΛΙΟ - Τεύχος: 51


Με την άνοιξη να έχει πια μπει για τα καλά, και μια δυσοίωνη ατμόσφαιρα να στοιχειώνει την χώρα, η ελληνική πεζογραφία εμφανίζεται ώριμη και πολυποίκιλη. Για παράδειγμα, το «Απόψε δεν έχουμε φίλους» (Μεταίχμιο) της Σοφίας Νικολαΐδου είναι ένα πρώτο σημαντικό μυθιστόρημα για το 2010, με τη συγγραφέα να βάζει υψηλούς στόχους, και να τους πετυχαίνει όλους.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ - Τεύχος: 51


The White Stripes
“Under great white northern lights”
Warner Bros rec.

Χρειάστηκε πάνω από μια δεκαετία για να κυκλοφορήσουνε οι White Stripes ένα live δίσκο, ο οποίος επ’ουδενί δεν θα μπορούσε να ιδωθεί ως ένα είδος best of. Ως γνωστόν ο Jack White είναι σκέτος δυναμίτης επί σκηνής κι είναι ν’ απορείς στιγμές πως ένας άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει...

 DM500HD: Dreambox Power!
Όταν το Μάιο του 2009 η Dreambox ανακοίνωνε τον DM500HD, όλοι ανέμεναν την καινούρια γενιά των HD Δεκτών του πασίγνωστου DM500 ο οποίος ήταν ο πρώτος Linux δέκτης που ξεκίνησε την επανάσταση στον εν λόγω τομέα. Επιτέλους ο DM500HD έφτασε, το “μικρό” αδερφάκι του DM800HD, το οποίο διαθέτει όμως καλύτερο hardware! Και για να είμαστε ακριβείς, έχει επεξεργαστή 400MHz MIPS (BCM7405), 256MB memory, HDMI connector, MPEG-2 / H.264 Hardware decoding, και 1x Smartcard-Reader.

 

Περισσότερες στήλες