2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Smart Cars: Car Technology Unleashed

Δημοσίευση: 07-05-2010 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 51 (Μάιος 2010)



Όταν τη 10ετία του 80 ο KITT μιλούσε στον τότε Michael Knight ,λέγε με David Hasselhof, ποιός θα το φανταζόταν ότι λίγα χρόνια μετά αντίστοιχη τεχνολογία θα ήταν γεγονός;

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά πολύ κοντά. Η προσπάθεια ξεκινά από πλατφόρμες που επιτρέπουν στους developers να μπορούν πλέον να αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας από και προς τα αυτοκίνητα, με ανοιχτές πλατφόρμες αλλά και αρκετές ιδέες από μέρους τους.

Στην Ιαπωνία, με την βοήθεια εταιρειών όπως η Nissan, Honda, Denso, Toshiba αλλά και την συμπαράσταση του κράτους δημιουργήθηκε η συμμαχία JasPar (Japan Automotive Software Platform Architecture) που σκοπό έχει να παρουσιάσει την πρωτότυπη έκδοση ενός λειτουργικού, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα standard για την βιομηχανία των αυτοκινήτων.

Στην αντίπερα όχθη, η Fiat σε συνεργασία με την Microsoft και την εταιρεία Magneti Marelli ενσωματώνουν στα νέα αυτοκίνητα της Ιταλικής φίρμας, software το οποίο βασίζεται στα Windows Mobile και αναλαμβάνει ρόλο στην διασκέδαση και τις επικοινωνίες του αυτοκινήτου. Το σύστημα ονομάζεται Blue & Me και εκτός απο GPS, φωνητικές εντολές, αναπαραγωγή μουσικής και Bluetooth, μαζεύει δεδομένα κατά την οδήγηση σας στο USB Stick το οποίο έχετε συνδεδεμένο στο αυτοκίνητο και τα μοιράζεται με όλους του οδηγούς που χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα, προκειμένου να σας ενημερώσει πόσο οικολογική ή όχι ήταν η οδήγησή σας. Φυσικά όταν έρχεται SMS, το αυτοκίνητο αναλαμβάνει να σας το διαβάσει προκειμένου να μην αποσπαστεί η πολύτιμη προσοχή σας.

Η πιο σημαντική είδηση στον τομέα αυτό όμως έρχεται από τη FORD . Ο γίγαντας του Detroit ξυπνάει και παρουσιάζει το MyFord Touch στον κόσμο και τους developers. Με μια πρόταση αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο θα αποκτήσει APIs και θα είναι ανοιχτό σε developers. Πρακτικά, για τον υποψήφιο αγοραστή το MyFord Touch είναι ένα νέο ταμπλό και μια σειρά από λειτουργίες που όχι μόνο θα διευκολύνουν την ζωή αλλά θα αλλάξουν τον τρόπο που ο οδηγός ζει την κάθε στιγμή με το αυτοκίνητο. Το ταμπλό με τα όργανα χωρίζεται σε 3 μέρη. Δεξιά και αριστερά οθόνες αφής 4.2 ιντσών και στο μέσο το αναλογικό κοντέρ. Στην κονσόλα του αυτοκινήτου μια οθόνη αφής 8 ιντσών με ανάλυση 800 x 480 pixels αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Μέσα από τρεις οθόνες, το MyFord Touch προσφέρει web browser, σύνδεση με 3G ή 4G modems και δυνατότητα παροχής υπηρεσιών WiFi hotspot (ναι το αυτοκίνητο θα γίνεται hotspot), smart phone app API, portable customizations και άλλα. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός του MyFord Touch 2011 Ford Focus θα μπορεί να ρυθμίσει το αυτοκίνητο όπως θέλει, να συνδέσει το κινητό του, να κατεβάσει apps στο αυτοκίνητο και όταν βρεθεί μπροστά από το τιμόνι ενός άλλου MyFord Touch οχήματος, να μεταφέρει τις ρυθμίσεις με ένα USB stick ή μια κάρτα μνήμης SD. Αυτό είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνο γιατί όπως είναι γνωστό η φαντασία των developers οργιάζει.

Τα smart phones είναι εδώ. Μήπως τελικά τα SmartCars δεν είναι τόσο μακριά;