2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS

Τεύχος 52 (Ιούνιος 2010)Ξεφυλλίστε την ARTA PRESS
έτσι όπως τυπώθηκε!


Τεύχος 52 (Ιούνιος 2010)


Άρθρα Τεύχους

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ
Δημοσίευση: 03-06-2010

Αλέξανδρος και Γιώργος Παντελιάς

"Θα αντέξω, δε θα λυγίσω ποτέ"Η Ήπειρος είναι από τις πιο ροκ περιοχές, με την έννοια ότι ιδιαίτερα η νεολαία της ψάχνει και αναζητεί να υποστηρίξει προσπάθειες, που δεν είναι ανάγκη να ανήκουν στην μοδάτη τάση ή στο life style και το mainstream. Κι αυτό σας το βεβαιώνει ένα συγκρότημα που δουλεύει χρόνια μακριά από τα φώτα, που έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα, προκειμένου να χτίσει ένα όνομα μέρα με τη μέρα, συναυλία με τη συναυλία. Όταν ακόμα δε μας ήξεραν σε όλη την Ελλάδα, μέρη όπως η Άρτα, η Πρέβεζα, τα Ιωάννινα όχι μόνο γνώριζαν τη προσπάθειά μας, αλλά μας στήριξαν, δίνοντάς μας πολλές φορές το φιλί της ζωής και κάνοντας μας να νιώθουμε σαν το σπίτι μας.
Διασχίζοντας την Πίνδο από την Άρτα στα Τρίκαλα
Δημοσίευση: 03-06-2010

Μεγαλώσαμε με ένα όνειρο. Να δούμε το δρόμο Άρτας - Τρικάλων ολοκληρωμένο. Και μπορεί το όνειρο αυτό με τον καιρό να ξεθώριασε, μπορεί να υποσκελίστηκε εμπορικά από άλλα μεγάλα έργα όπως η Εγνατία, έγινε όμως πραγματικότητα. Ο δρόμος δεν ένωσε μόνο δύο σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα. Έβγαλε από την αφάνεια αρκετά χωριά στα όρια των δύο νομών και έκανε προσιτά πανέμορφα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παράλληλα μάς έκανε μάρτυρες του βιασμού ενός από τα πιο όμορφα ποτάμια μας, του Αχελώου. Διατρέχει οριζόντια την κεντρική Πίνδο, προσεγγίζει δύο μεγάλα μας ποτάμια τον Άραχθο και τον Αχελώο, δύο μεγάλα φράγματα το Πουρνάρι και της Μεσοχώρας που δεν λειτουργεί ακόμα, διασχίζει τις πλαγιές των βουνών Τζουμέρκα, Χατζή, Αυγό και Κόζιακα, περνάει από έξι σήραγγες και μια δεκάδα ορεινά χωριά.
'Αγγελος Παναγιωτίδης
Δημοσίευση: 03-06-2010

Φύση και Τέχνη. Τί είδους σχέση;
Οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι μουσικοί, οι ποιητές και γενικά όλοι οι καλλιτεχνες είναι ένας κόσμος που δεν αναπαριστά τη φυσική πραγματικότητα. Ο κόσμος της τέχνης μας δείχνει πώς να αντιλαμβανόμαστε τη φύση, διαφορετικά από τον τρόπο που την συλλαμβάνουμε με τις φυσικές αισθήσεις μας. Ο Αριστοτέλης έλεγε ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμά των, αλλά την εσωτερική τους σημασία.

Τί είναι εκείνο που σας παρακινεί να εκφράζεστε με τη συγκεκριμένη τεχνική;
Η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι αποτέλεσμα σπουδών για μένα, αλλά πολλών χρόνων εμπειρίας πάνω στα μέταλλα και στη συμπεριφορά τους. Συγχρόνως νιώθω την ικανοποίηση ότι το δημιούργημά μου γίνεται με τα χέρια μου χωρίς βοήθεια εργαλείων.
Στήλες
ΒΙΒΛΙΟ - Τεύχος: 52


Στα σκοτεινά μονοπάτια του Περού

Πιστεύουμε συχνά ότι να κινείται και να ζει κανείς βασισμένος στις «ιδέες» του είναι κάτι a priori καλό, και το επίθετο «ιδεολόγος» έχει ακόμη μάλλον θετική συνδήλωση. Ωστόσο, μερικά από τα μεγαλύτερα και διαρκέστερα μαζικά εγκλήματα στον κόσμο έχουν γίνει στο όνομα των ιδεών: Από τη ναζιστική Γερμανία μέχρι τη σταλινική Ρωσία στο όνομα μεγαλεπήβολων ιδεών χύθηκαν ποτάμια αίμα και καταγράφηκαν μερικές από τις πιο αποτρόπαιες στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία.

ΜΟΥΣΙΚΗ - Τεύχος: 52


Black rebel motorcycle club
“Beat the devil’ s tattoo”
Vagrant rec.
Πολλοί είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε εξαιτίας των τελευταίων δειγμάτων ότι δεν πρόκειται να ακούσουμε ξανά τίποτα της προκοπής από τους Black rebel motorcycle club. Όμως εδώ χτυπήσανε μπλε φλέβα. Ο δίσκος αρχίζει εντυπωσιακά με το σερνάμενο ομώνυμο κομμάτι και ακολουθεί το “Consience killer” δείγμα των παλιών καλών καιρών. Άλλες αξιοσημείωτες στιγμές το stoner “War machine” και το παράταιρο ακουστικό folk “Sweet thing”.Seagate Momentus XT: Hybrid HDD… or should we say SSD?

Γνωρίζουμε περί υβριδικών αυτοκινήτων καθώς και τα πολλαπλά οφέλη (ή μήπως όχι) που μας έχουν “ζαλίσει” ότι απορρέουν από δαύτα... Τί είναι όμως ένας υβριδικός δίσκος; Ο Momentus είναι ένας 2.5" 7200 RPM notebook drive (9mm form factor) με 4GB SLC NAND που χρησιμοποιείται ως read cache για δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά, σύμφωνα με τον αλγόριθμο της Seagate. Το drive διαθέτει επίσης και 32MB cache, η μεγαλύτερη για αυτό το μέγεθος.

Περισσότερες στήλες