2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 52

Δημοσίευση: 03-06-2010 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 52 (Ιούνιος 2010)



ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ
Η Ομοσπονδία ΑλιευτικώνΣυλλόγων Ηπείρου, με αφορμή το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ (Αειφορική Ανάπτυξη στον Αμβρακικό), ζητά να μετεγκατασταθούν όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικούεκτός του κόλπου, επειδή δενλειτουργούν σε νόμιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο (δεν ανήκουν σε Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών-ΠΟΑΥ).

Καταγγέλει την Πολιτεία για έλλειψη ελέγχων στις ιχθυοκαλλιέργειες του Αμβρακικού Κόλπου που έχει αποθρασύνει του ιχθυοκαλλιεργητές. Έχει αποδειχθεί -αναφέρει η Ομοσπονδία- από μελέτες τόσο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων όσο και των Πατρών, ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες επιβαρύνουν τον Αμβρακικό με οργανικά φορτία (τροφές που πέφτουν στο βυθό κάτω από τις μονάδες, κόπρανα τόνων ψαριών, αντιβιοτικά και χαλκούχες ενώσεις) έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις ανοξικές μάζες του Αμβρακικού και επηρεάζουν τις κινήσεις των ελευθέρων ψαριών, ειδικά οι μονάδες που βρίσκονται στο δίαυλο από τον Άγιο Θωμά και Άκτιο ως τη Λασκάρα και Παναγιά Βόνιτσας.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ ΣΤΟ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ
Με τρία ασημένια μετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε η αρτινή αποστολή από την Περούτζια της Ιταλίας, όπου στις 14- 16 Μαΐου, έγινε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα KUNGFU – TAI CHI CHUAN, με τη συμμετοχή 38 χωρών.

Η αποστολή από την Άρτα, που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα, αποτελούνταν από τον Μάστερ Βασίλη Δρούγα, τον Γιώργο Γώγο, τον Θεόδωρο Λάιο και το Χρήστο Κολιό.

 


ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ

Από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν οι επαρχιώτες επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες τους, κάποιοι "καθαρι-στές" τους ακολουθούν κατά πόδας. Οι παραθεριστές ανοίγουν τα σπίτια τους, καθαρίζουν τις αυλές τους και θέλουν να ξεφορτωθούν κάθε άχρηστο υλικό: κρεβάτια που κύρτωσαν στο πέρασμα του χρόνου, πλυντήρια και κουζίνες που σταμάτησαν να λειτουργούν, σκεύη μιας άλλης εποχής.

Τότε αναλαμβάνουν δράση οι γύφτοι, οι ρακοσυλλέκτες. Ανηφορίζουν στα χωριά με τα παμπάλαια ντάτσουν, μαζεύοντας χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές και κάθε είδους σιδερικά που σκουριάζουν σε μια γωνιά της αυλής (αν βέβαια ο νοικοκύρης δεν τις ξεφορτώθηκε στο διπλανό ρέμα).

Είναι οι σύγχρονοι ανακυκλωτές των προϊόντων που στοιβάζει αφειδώς η καταναλωτική μας εποχή. Οι ίδιοι, πιθανόν χωρίς να το γνωρίζουν, προσφέρουν στην κοινωνία και στο περιβάλλον υπηρεσίες, που αξίζουν πολύ περισσότερο από τα λεφτά που κερδίζουν, πουλώντας τα παλιοσίδερα.

 

ΞΑΝΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΝΑΞΑΝΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΝΑ
Η εταιρεία "ΤΕΡΝΑ " επιμένει στην κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων στα Θεοδώριανα, μολονότι οι γνωμοδοτήσεις της Πολιτείας, επί των συνεχών αιτήσεών της, είναι αρνητικές. Προϋπήρξε η σχετική ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, το 2004. Μετά ήρθε η απόφαση της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ηπείρου, το 2008, που δεν ενέκρινε την προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε.ΧΩ.ΠΕ. Νομού Άρτας (8-1-2010), η οποία ΔΕΝ συμφωνεί με την κατασκευή των παραπάνω έργων και τέλος έρχεται η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου (1-5-2010).


Τί άλλο θέλει η ΤΕΡΝΑ για να καταλάβει ότι οι κάτοικοι δεν θέλουν τα εργοστάσια και πολύ περισσότερο ότι τα ποτάμια της περιοχής δεν αντέχουν άλλα εργοστάσια; Ήδη λειτουργεί από το 2004 ανάλογο έργο της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, που σημειωτέον επιβαρύνει το περιβάλλον, παραβιάζοντας συστηματικά τους περιβαλλοντικούς όρους.

 

Η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΗ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
H Πανηπειρωτική Συνοσμπονδία Ελλάδος, με ψήφισμά της, συμπαρίσταται στο δίκαιο και καθολικό αίτημα των κατοίκων της Πέρδικας και των Συβότων Θεσπρωτίας, για να αποτραπεί η ήδη σχεδιασμένη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου απ’ την, ειδικού φυσικού κάλλους περιοχή τους. Η ΠΣΕ εκτιμά ότι το έργο αυτό θα βλάψει ανεπανόρθωτα με τις καταστρεπτικές συνέπειές του το περιβάλλον, όπως και το μοναδικό πόρο της ανάπτυξής του, δηλαδή τον τουρισμό. Απαιτεί από την Πολιτεία την άμεση αναθεώρηση του τρόπου και τόπου διέλευσης του αγωγού έτσι ώστε και το περιβάλλον να μην επιβαρυνθεί και η διέλευση του αγωγού, που αποτελεί μια από τις βασικές υποδομές ανάπτυξης της Ηπείρου, να εξυπηρετηθεί.