2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 59

Δημοσίευση: 03-03-2011 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 59 (Μάρτιος 2011)



 

Paguristas Paguristas!
Oι Atenistas φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει σχολή εθελοντισμού και προσφοράς των νέων ανθρώπων στις πόλεις τους. Έτσι και στα Γιάννενα δημιουργήθηκαν οι Paguristas!, μια ανοιχτή ομάδα πολιτών που εκτός από την αγάπη για την πόλη που ζούν διαθέτει και ...χιούμορ, αν κρίνει κανείς από την ονομασία που επέλεξαν. Δεν είναι ούτε κομματικός οργανισμός, ούτε δημοτική παράταξη αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως μια ζωντανή κοινότητα ενεργών κατοίκων, που θέλει να μοιραστεί την πίστη της για μια πολύ καλύτερη πόλη. Πιστεύουν στην αναζωογονητική δύναμη της δράσης, επειδή όπως τονίζουν "κουραστήκαμε να γκρινιάζουμε, να μας φταίνε πάντα οι άλλοι, ο δήμος ή το κράτος». "Αγαπάμε τα Γιάννενα και πιστεύουμε ότι ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, αλλά κι όλοι μαζί, μπορούμε να βρούμε κανάλια συμμετοχής και να παρέμβουμε με πράξεις στις υποθέσεις της πόλης μας". Ήδη με την 5η δράση τους "ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ και χαρίζω σε αυτόν που έχει ανάγκη" οι Paguristas! μαζεύουν ρούχα και παπούτσια, που δεν χρησιμοποιούνται και τα προωθούν σ’ όσους τα έχουν ανάγκη, μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού.



Διαγωνισμός Ποίησης Διαγωνισμός Ποίησης
Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου προκηρύσσει Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα: "Ο πρώτος στίχος ". Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν ( χωρίς ψευδώνυμο) Έλληνες, Ομογενείς και Έλληνες κάτοικοι αλλοδαπής με ένα ποίημα, που δεν θα υπερβαίνει τους 30 στίχους. Στους νικητές θα απονεμηθούν Τρία Χρηματικά Βραβεία (Α΄Βραβείο 500 ευρώ, Β΄ Βραβείο 300 ευρώ, και Γ΄ Βραβείο 200 ευρώ) και πέντε Έπαινοι στη δημόσια εκδήλωση " ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΣ ", στο Νησί Ιωαννίνων, τέλη Αυγούστου, που αποτελεί κορυφαίο πνευματικό θεσμό της ΕΛΣΗ, με απαγγελίες των ποιημάτων που θα διακριθούν. Η αποστολή των ποιημάτων πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την 30 Ιουνίου 2011 ανυπερθέτως, στη διεύθυνση: κ. Σπύρο Εργολάβο Ταμία ΕΛΣΗ Γούναρη 3, Ιωάννινα Τ.Κ. 45444 Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλέφωνο: 26510 38882.



Γερμανοί στο Κομμένο Γερμανοί στο Κομμένο
Η πρόξενος της Γερμανίας στην Ηγουμενίτσα κυρία Kerstin Lohr, συνοδευόμενη από στελέχη γερμανικών εταιρειών, επισκέφτηκε το Κομμένο, στις 22 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσει με το δήμαρχο Νικολάου Σκουφά Στάθη Γιαννούλη και το τοπικό συμβούλιο του Κομμένου θέματα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος «Να ζεις τη Δημοκρατία στην Ευρώπη". Οι Γερμανοί ανέλαβαν, στα πλαίσια του προγράμματος, να διαμορφώσουν τον προαύλιο χώρο του νεκροταφείου Κομμένου, σε σχέδιο του αρχιτεχνίτη κατασκευαστή κήπων κ. Ηans Hitzler, ο οποίος και ήταν παρών στη συνάντηση. Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από γερμανικούς πόρους, πρόκειται να αναλάβει ομάδα δεκαπέντε περίπου μαθητών Γερμανικής Σχολής, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν για δεκαπέντε μέρες τον προσεχή Μάιο στην περιοχή.



Κυνηγώντας Αργυροπολεκάνους Κυνηγώντας Αργυροπολεκάνους
H «ασυνήθιστη απουσία» των αργυροπελεκάνων από τις φωλιές τους στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό, μεσούσης της αναπαραγωγικής περιόδου, παραξένεψε
τους υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης. Έτσι, όταν έσπευσαν για έλεγχο βρήκαν στην περιοχή εγκαταλελειμμένες 38 φωλιές αργυροπελεκάνων, σπασμένα κελύφη αυγών και άδεια κυνηγετικά φυσίγγια. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι κάποιο "ανταγωνιστικό", ως προς τους αργυροπελεκάνους, είδος που φέρει καραμπίνες, εκδίωξε με βίαιο τρόπο τα πουλιά από τις φωλιές τους. Ο Φορέας Διαχείρισης, με ανακοίνωσή του, εκτιμά ότι η εκδίωξη του παγκοσμίως απειλούμενου είδους αργυροπελεκάνου (Pelecanus crispus) ήταν προϊόν προμελετημένου σχεδίου αγνώστων δραστών και προχώρησε σε μηνύσεις.



Κώστας Παππάς MIA TOΣΟ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ
Ο Κώστας Παππάς έφυγε ξαφνικά και ανεπάντεχα σε τροχαίο δυστύχημα στις 10 Φεβρουαρίου, μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. Ο τοπογράφος-μηχανικός Κώστας Παππάς ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων και υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στους Αρτινούς, που τον εξέλεγαν συνεχώς, τα τελευταία είκοσι χρόνια, σε θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αποκορύφωμα την τελευταία εκλογή του στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Ο Κώστας Παππάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1958. Ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών κοριτσιών. Τη θέση του καταλαμβάνει ο οικονομολόγος Βασίλης Ψαθάς, που εκλέχτηκε Αντιπεριφερειάρχης, μετά από ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη».