2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Υποφορητοί - Πιό μικροί κι από τους φορητούς!

Δημοσίευση: 16-09-2008 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 34 (Σεπτέμβριος 2008)



Μια νέα κατηγορία φορητών υπολογιστών έχει κάνει την εμφάνιση της το τελευταίο χρόνο χωρίς να υπάρχει ακόμα μια επίσημη ονομασία.  Οι ονομασίες που είναι οι πιο διαδεδομένες είναι είτε υποφορητοί (sub notebook), είτε κατά την Intel netbook είτε mini Laptop. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατηγορία αυτή δείχνει ήδη τη δυναμική της και εκτοξεύει τις πωλήσεις φορητών υπολογιστών αφού συνδυάζει πολύ καλές επιδόσεις, μικρότερο μέγεθος από το συνηθισμένο και το κυριότερο, αρκετά καλή τιμή.

Το ASUS EEE PC 701 έδειξε το δρόμο σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων κάνοντας την ASUS να κυκλοφορεί συνεχώς νέα μοντέλα (βλέπε Gadgets Ιουλίου – Αυγούστου 2008).  Τα χαρακτηριστικά 3 E στο όνομα του εν λόγω υποφορητού αφορούν τα εξής 3 σημεία: Easy to Lean, Easy to Work, Easy to Play.
Δυστυχώς στη χώρα μας η περιορισμένη και αργοπορημένη διάθεση του δεν βοήθησε στην δημοτικότητα του κάτι που όμως πλέον έχει ξεπεραστεί και οι εταιρίες καταλαβαίνουν ότι ο παλμός της αγοράς θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα Multirama όπως αποτυπώνεται στο τρέχον τεύχος στη στήλη gadgets, λάνσαρε αντίστοιχο σύστημα με δικό της logo.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των υποφορητών είναι ο χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστής (και όχι απαραίτητα χαμηλής ισχύος), η παρουσία συνήθως SSD δίσκων αντί των κλασσικών σκληρών δίσκων, οι μικρές – έως 8,9’’ - οθόνες, η απουσία οπτικών συσκευών καθώς και η πολύ καλή τους αυτονομία.
Εξυπακούεται ότι το ψυχολογικό όριο του βάρους του 1kg συνήθως δεν ξεπερνιέται από τους κατασκευαστές,
Τέλος διατίθονται και σε πολλά χρώματα προκειμένου να είναι και ελκυστικά στο μάτι, καθότι ξεφεύγουν από την πεπατημένη του μαύρου – συνήθως – χρώματος.

Το λειτουργικό σύστημα το οποίο διαθέτουν οι υποφορητοί συνήθως είναι Linux, αν και τον τελευταίο καιρό η Microsoft έχει δώσει την επιλογή της χρησιμοποίησης των Windows XP σε αυτή την μερρίδα της αγοράς, παρόλο που όπως είναι γνωστό τα Windows XP δεν διατίθεται πλεον για πώληση.
Οι χρήσεις για τετοια προϊόντα είναι πρακτικά απεριόριστες: οι επεξεργαστές τους δεν θα σας “χαλάσουν το χατήρι” κάνοντας τις καθημερινές σας λειτουργίες (internet surfing, word processing, e-mail, κτλ.) όπως και στο κανονικό σας laptop.

Σίγουρα όμως θα δείξουν την αδυναμία τους όταν θα προσπαθήσετε να παίξετε κάποιο σύγχρονο παιχνίδι ή να δείτε High - definition movies.

Παραμένουν όμως είναι η καλύτερη εναλλακτική με 300 ?+ προκειμένου το βαρύ σας laptop των 3kg+ να μείνει σε κάποιο συρτάρι και να σερφάρετε απολαμβάνοντας τον καφέ σας...