2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 34

Δημοσίευση: 16-09-2008 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 34 (Σεπτέμβριος 2008)



TΟ ΜΕΝΙΔΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ


To Μενίδι, ένα ψαροχώρι μερικών οικογενειών στη δεκαετία του 50, τόπος παραθερισμού για τους Αρτινούς αστούς στη δεκαετία του 60, δημοφιλής προορισμός τη δεκαετία του 70, συμπληρώνει (μόλις) 60 χρόνια ζωής ως συγκροτημένος οικισμός. Τη διαχρονική αυτή ταυτότητα του Μενιδίου αποτυπώνει με φροντίδα και αγάπη, μέσα από προφορικές και γραπτές  καταγραφές και μέσα από παλιές  και νέες ασπρόμαυρες φωτογραφίες ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης στο άλμπουμ του "Μενίδι, τα καλύτερά μας χρόνια" που κυκλοφόρησε πρόσφατα.  Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο νιώθει κανείς την νοσταλγία που αναδύεται μέσα από τα κείμενα παλιών Μενιδιωτών και τις εικόνες του φωτογράφου (και τσαγκάρη!) Πάνου Ζήση,  να του ξυπνάει μνήμες και ίσως και ένα δάκρυ.

Ε-ε-ένωση!


Σήμερα το Μενίδι αποτελεί μια από εκείνες τις ιδιότυπες όσο και στρεβλές περιπτώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: αλλού ανήκει και αλλού βρίσκεται. Τυπικά ανήκει στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ουσιαστικά όμως είναι είναι αναπόσπαστο γεωγραφικό, κοινωνικό και οικονομικό κομμάτι του νομού Άρτας. Οι κάτοικοί του, αυτόχθονες και μέτοικοι Αρτινοί ως επί το πλείστον, επισκέπτονται, συναλλάσσονται, εργάζονται, νοσηλεύονται στην Άρτα. Και όταν τηλεφωνούν καλούν τον αριθμό 26810. Εν όψει του Καποδίστρια ΙΙ εμφανίζεται μια καλή ευκαρία και για την τυπική ένταξη του Δήμου Μενιδίου στο νομό Άρτας.

ΑΧΕΛΩΟΣ,TΟ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΠΟΤΑΜΙ


Ο αγώνας κατά της εκτροπής του Αχελώου και συνακόλουθα του κατακλυσμού της Μεσοχώρας Τρικάλων έχει προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις. Απόδειξη η δημιουργία της "Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου" και οι κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που χρόνο με το χρόνο εντείνονται. Φέτος στη Μεσοχώρα συγκεντρώθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών και από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να συζητήσουν σε ανοιχτές συνελεύσεις, να διαμαρτυρηθούν με πορεία στο φράγμα και να υποδηλώσουν το αυτονόητο, δηλαδή την αναγκαιότητα ύπαρξης της φυσικής ισορροπίας στην περιοχή.
Το κίνημα, κατά του μεγαλύτερου έργου διευθέτησης υδάτων που σχεδιάστηκε ποτέ στην Ελλάδα, δείχνει ότι το (παγκόσμιο) σύνθημα "σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά" αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Επικοινωνία: axeloos2007@gmail.com

1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Η φιλολογική Πάτρα φιλοδοξεί να αποτελέσει το επίκεντρο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας για τρεις ολόκληρες μέρες  (10 έως 12 Οκτωβρίου), αλλά και να καθιερώσει έναν καινούργιο θεσμό στην πόλη. Τουτέστιν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας, το περιοδικό Διαβάζω και το λογοτεχνικό ηλεκτρονικό περιοδικό Διαπολιτισμός,  διοργανώνουν την 1η Συνάντηση Πεζογράφων με ομιλίες, παρουσιάσεις συγγραφέων, στρογγυλά τραπέζια και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις
'Ολοι οι συγγραφείς που θα λάβουν μέρος και θα παρουσιαστεί το έργο τους στην συνάντηση, θα πρέπει να έχουν εκδώσει βιβλίο την προηγούμενη χρόνια απ’ αυτή της συνάντησης.
Κορυφαία στιγμή του τριημέρου θα είναι το αφιέρωμα, το Σάββατο το βράδυ, σε έναν Έλληνα καταξιωμένο συγγραφέα.
Στην 1η Συνάντηση Πεζογράφων 2008, θα τιμηθεί για την προσφορά της στην ελληνική λογοτεχνία η συγγραφέας Μάρω Δούκα, την οποία θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης. Η Μάρω Δούκα θα συζητήσει με το κοινό και θα απαντήσει σε ερωτήσεις.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο Βυζαντινό.
Πληροφορίες στον (Αρτινό) Γιάννη Παππά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών,
Διευθυντή του ηλεκτρονικού περιοδικού "Διαπολιτισμός" και μέλος της οργανωτικής επιτροπής.
τηλ. 2610-450967, 6936666802, e-mail:gpappas1962@yahoo.gr

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας


Ωσαύτως με την φιλολογική  και η κινηματογραφική Πάτρα φιλοδοξεί το «Διεθνές Πανόραμα» να εδραιωθεί ως το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας. Αξιοσημείωτο είναι  το νέο ρεκόρ συμμετοχών (112) από Έλληνες δημιουργούς καθώς και  η ανταπόκριση των νέων δημιουργών από την περιφέρεια στο 10 ο Διεθνές Πανόραμα. Στις συμμετοχές περιλαμβάνονται 4 μεγάλου μήκους ταινίες, 47 μικρού μήκους, 33 ντοκιμαντέρ, 7 animation, 16 video art, 5 video dance.  Το Φεστιβάλ θα γίνει στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας ΙΝΤΕΑΛ  από τις 3/10 έως τις 11/10/2008. Οι προβολές θα ξεκινούν από τις 16 μ.μ. και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.