2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS

Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)Ξεφυλλίστε την ARTA PRESS
έτσι όπως τυπώθηκε!


Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)


Άρθρα Τεύχους

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Δημοσίευση: 02-04-2009

"H παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό αναγκάζει τα κόμματα να ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα”
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, υποψήφιος ευρωβουλευτής και συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας στις ευρωεκλογές του 2009.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να εμφανίζονται από το πουθενά και να «μπαίνουν» στην ελληνική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Πως το σχολιάζετε;


ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Δημοσίευση: 02-04-2009

ART FM 103.1 103.1 - ΑΡΤΑ • MUSIC RADIO 102,3  • ORANGE RADIO 96.00  • ORIZON102.4 • POWER FM 92.3 • TOP 105 FM STEREO 105 • ΑΜΒΡΑΚΙΑ FM 91.9 • ΜΕΛΩΔΙΑ FM 101.1 101.1 • ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΑΡΤΑΣ 103.7 • ΡΑΔΙΟ ΑΡΤΑ FM 101.5  • ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ ΑΡΤΑΣ 87.6 • ΡΑΔΙΟ ΗΠΕΙΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 94.5 
Του Παναγιώτη Κίτσιου*
Ο Αmvrakia 91.9, ο Top fm 105 και ο Οrange radio 96.00 είναι τρεις από τους σημαντικότερους σταθμούς της πόλης της Άρτας, που σας παρουσιάζουμε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα.


ΚΑΛΑΜΑΣ
Δημοσίευση: 02-04-2009

Εκβολές, δέλτα, πουλιά, φαράγγια, γεωλογικά φαινόμενα, βυζαντινά μνημεία ενός μαγευτικού υγροβιότοπου. O φωτογράφος Κώστας Δρίμτζιας αποτυπώνει μοναδικά με το φακό του, όψεις του ποταμού Καλαμά.
Ιτιές, σκλήθρες, φτελιές, πλατάνια αλλά και δρυς σχηματίζουν τα παρόχθια δάση. Έλη, υγρά λιβάδια, λιμνοθάλασσες, λουρονησίδες, θίνες, αλοφυτική βλάστηση αναπτύσσονται σε όλη την έκταση του υγροβιότοπου, προσφέροντας καταφύγιο σε ένα μεγάλο αριθμό υδρόβιων πουλιών.


ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΜΤΖΙΑΣ
Δημοσίευση: 02-04-2009

“Θα μπορούσα να ζήσω οπουδήποτε, αρκεί να είχα τη δυνατότητα να φωτογραφίζω. ”
Ο Κώστας Δρίμτζιας γεννήθηκε στην Παραμυθιά. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και είναι αυτοδίδακτος. Αρχικά εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ σε πρακτορείο και στη συνέχεια στα περιοδικά Τέταρτο και ΕΝΑ. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα μεγάλα περιοδικά. Φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν στα γυναικεία Elle, Madame Figaro, Beaute, ΓΥΝΑΙΚΑ, στα ανδρικά Status, Playboy και Penthouse καθώς και στα National Geographic, ΓΑΙΟΡΑΜΑ, στο ΕΨΙΛΟΝ (Ελευθεροτυπία) και ΚΑΠΑ (Καθημερινή). Εχει εκδόσει το φωτογραφικό άλμπουμ ΠΥΛΟΣ (Εκδόσεις Παπαδήμα) και δύο έντυπα προβολής του νομού Θεσπρωτίας.


3os ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ
Δημοσίευση: 02-04-2009

Οι δύο πρώτοι Διαγωνισμοί Διηγήματος της ARTA PRESS αποτελούν ήδη γεγονότα. Και μάλλον επιτυχημένα, ακόμα και εάν κρίνουμε με μοναδικό κριτήριο τον αριθμό των διαγωνιζομένων. Ωστόσο, πέρα από την μεγάλη συμμετοχή, υπάρχουν και άλλα κριτήρια για να μας κάνουν ευτυχείς: η σύνθεση των κριτικών επιτροπών, τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής (creative writing), η φιλοξενία  των διαγωνιζόμενων στην πόλη της Άρτας, η συνδιοργάνωση με τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, η υποστήριξη από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Όλα αυτά - ίσως και άλλα- είναι λόγοι που μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον του Διαγωνισμού. Με  ομολογημένη την επιδίωξη να γίνει αυτός, ει δυνατόν, ένας μικρός θεσμός στον πολιτισμό της Περιφέρειας. Όπως ήδη αντιληφθήκατε ο 3ος Διαγωνισμός Διηγήματος ARTA PRESS - ΜεΤαΙΧΜΙΟ μόλις  ξεκίνησε.


Στήλες
ΒΙΒΛΙΟ - Τεύχος: 39

Το «Heat» (Ψυχογιός) –υπότιτλος: «πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου»– του γνωστού δημοσιογράφου και ακτιβιστή Τζορτζ Μόνμπιοτ είναι από τα πιο καλογραμμένα και καλά ζυγισμένα βιβλία του είδους. Ο Μόνμπιοτ, που ειδικεύεται σε ζητήματα παγκοσμιοποίησης και οικολογίας, δεν περιορίζεται στην κατατρομοκράτηση του αναγνώστη –δουλειά, όχι ιδιαιτέρως δύσκολη με τα στοιχεία που υπάρχουν–, αλλά προχωράει και σε πρακτικές, ριζοσπαστικές πλην εφαρμόσιμες προτάσεις.
ΜΟΥΣΙΚΗ - Τεύχος: 39

Ο David Eugene Edwards μας έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του παλαιότερα με τους 16 horsepower και τα τελευταία χρόνια απλώς αβγατίζει το ταλέντο του με όχημα τους Woven Hand. Καμιά έκπληξη λοιπόν στο “Ten stones” με την μελοδραματικότητα να διέπει κάθε πτυχή του δίσκου, το φολκλορικό στοιχείο σταθερά παρόν να αναδεικνύει μια spaghetti western αισθητική και τον Edwards να σχοινοβατεί ερμηνευτικά μεταξύ του David Bowie και του Nick Cave, επιβεβαιώνοντας στιχουργικά, για ακόμη μια φορά, τις ερεβώδεις ζυμώσεις του μυαλού του. Ξεχωριστές στιγμές τα “white knuckle grip”, “kicking bird” που ο Edwards μοιάζει να αφυπνίζεται καθώς και το ‘the beautiful axe’ που μ’έναν όχι και τόσο παράδοξο τρόπο θυμίζει Screaming trees.

Περισσότερες στήλες