2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS

Editorial



Μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται - Τεύχος 66 (Απρίλιος - Μάιος 2012)
Δημοσίευση: 05-04-2012

Την Τρίτη 27 Μαρτίου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τρόικα Γερμανός Γιέργκ Ασμουσεν, ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, απαίτησε για την Ελλάδα «περαιτέρω σημαντική εσωτερική υποτίμηση και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Τουτέστιν απολύσεις χωρίς αποζημίωση, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιπρόσθετες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων.



Αντίστροφη μέτρηση - Τεύχος 65 (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012)
Δημοσίευση: 08-02-2012

Στο πιο δημοφιλές βιβλίο του, το Capitalism and Freedom, o ιδρυτής της περίφημης Σχολής του Σικάγου, Μίλτος Φρίντμαν προσδιόριζε τα τρία βήματα τα οποία οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση προκειμένου να επαναφέρει το λαό στο «σωστό» δρόμο. Ιδιαίτερα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κάποιοι λαοί, είχαν αρχίσει να "καλομαθαίνουν» με το κοινωνικό κράτος και ζητούσαν ολοένα και περισσότερο παιδεία, υγεία και περίθαλψη. Αν είναι δυνατόν! Κάποιος έπρεπε να τους "νουθετήσει" και να τους μιλήσει για την ταξική τους θέση.



Tο τέλος των πολιτικών; - Τεύχος 64 (Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012)
Δημοσίευση: 01-12-2011

Στη σκηνή της αδύναμης και μελαγχολικής Ελλάδας παίζεται αυτόν τον καιρό το έργο της εσωτερικής υποτίμησης αγαθών, εργασίας, δημόσιας περιουσίας, ανθρώπων και αξιών. Ένα έργο που ανέβασε η κυβέρνηση Παπανδρέου και συνεχίζει να παίζει θεατρινίστικα η δοτή συγκυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο τοποτηρητής της Γερμανίας και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν χερ Χορστ Ράιχενμπαχ έθεσε το ζήτημα με τον πιο κυνικό τρόπο: η Ελλάδα δεν έπιασε ακόμα πάτο για να έρθουν οι επενδυτές, ήτοι η χρεοκοπημένη πατρίδα μας πρέπει να απαξιωθεί κι άλλο για να της αρπάξουν ευκολότερα τον πλούτο της.



ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ - Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)
Δημοσίευση: 15-09-2011

H κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει να προχωράει χωρίς σχέδιο, απαράσκευη, απροετοίμαστη για το μέλλον της χώρας. Εκτός αν θεωρηθεί σχέδιο η άνευ όρων υποταγή της στους δανειστές μας. Τα περί διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πιστολιών στο τραπέζι μόνο ως αστεία ακούγονται πλέον. Αν υπήρχε μια δυνατότητα διαπραγμάτευσης για την αποπληρωμή του δυσβάστακτου χρέους , χωρίς τα τοκογλυφικά επιτόκια που μας επέβαλλαν τελικά, ήταν στην αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης, τότε που η απειλή της χρεωκοπίας εκ μέρους μας, με τις γαλλογερμανικές τράπεζες φορτωμένες με ελληνικά τοξικά ομόλογα, είχε νόημα.



5η ΔΟΣΗ και Δ΄ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Τεύχος 62 (Καλοκαίρι 2011)
Δημοσίευση: 24-06-2011

Ξαφνικά οι εταίροι μας στην Ευρώπη και οι πέραν του Ατλαντικού φίλοι μας ΗΠΑ και ΔΝΤ διαπίστωσαν ότι μπορούν να μας δώσουν την 5η δόση του δανείου, χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, εκθέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, κυβέρνηση, πολιτικούς και μια σειρά διανούμενους που απειλούσαν τον ελληνικό λαό με εκβιαστικά διλήμματα περί της σωτηρίας της χώρας. Ωστόσο η μόνη σωτηρία για την οποία αγωνιούν φίλοι και σύμμαχοι είναι αυτή των χρημάτων τους.



Πόσο πάει το Καστελόριζο; - Τεύχος 61 (Μάιος 2011)
Δημοσίευση: 12-05-2011

Όταν πέρυσι τέτοια εποχή κάποιοι μας παρότρυναν σκωπτικά να πουλήσουμε την Ακρόπολη, οι μισοί από εμάς γελούσαμε και οι άλλοι μισοί εξοργιζόμασταν. Και οι μεν και οι δε θεωρούσαμε αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από ζητήματα εθνικής ταυτότητας και εθνικής κυριαρχίας.



Γενέθλια - Τεύχος 60 (Απρίλιος 2011)
Δημοσίευση: 08-04-2011

Πριν από πενήντα χρόνια, στις 12 Απριλίου 1961, ο 27χρονος ταγματάρχης της ΕΣΣΔ Γιούρι Γκαγκάριν σπάει τα δεσμά της γήινης ατμόσφαιρας και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που βγαίνει στο διάστημα. Η συγκεκριμένη πτήση φαίνεται να σηματο δοτεί την εποχή της νεωτερικότητας με την ανθρωπότητα να βαδίζει απρόσκοπτα προς την κατάκτηση της τεχνολογικής ουτοπίας και της οικονομικής ευμάρειας.



Η Κατάσταση των Πραγμάτων - Τεύχος 59 (Μάρτιος 2011)
Δημοσίευση: 03-03-2011

Για να μπορείς να ερμηνεύσεις την πραγματικότητα χρειάζεται είτε να είσαι «μέσα στα πράγματα» είτε να είσαι εξαιρετικά ευφυής και να διαβάζεις «πίσω από τις γραμμές». Δεν μου συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, οπότε, προκειμένου να "ανοίγω" κάθε φορά τα κάδρο και να μπορώ να βλέπω την πραγματικότητα σε ευρεία κλίμακα, ανατρέχω σε παλαιότερα δημοσιεύματα.



Κατάληψη στη Λογική - Τεύχος 58 (Φεβρουάριος 2011)
Δημοσίευση: 01-02-2011

Η ανακοίνωση που μοίραζαν φοιτητές έξω από τη Νομική έγραφε φαρδιά - πλατιά «Νομιμοποίηση τώρα όλων των μεταναστών», υπενθυμίζοντάς μου την πολιτική αφέλεια που μας διακρίνει στη νεότητα, σε αρκετά ζητήματα. Αναρωτιέμαι εάν αυτό θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα της Ελλάδας και των μεταναστών ή μήπως στο όνομα μιας αόριστης κοινωνικής αλληλεγγύης και ενός γενικόλογου διεθνισμού που μπορεί να συγκινεί ιδεολογικά αλλά δεν οδηγεί πουθενά πολιτικά, παραβλέπουμε τα πραγματικά δεδομένα.



Aπορίες στο πνεύμα των Χριστουγέννων - Τεύχος 57 (Δεκέμβριος 2010 - Ιανουάριος 2011)
Δημοσίευση: 16-12-2010

Πως μπορεί να ζήσει ένας Έλληνας πολίτης με 700 ευρώ;

Γιατί οι φορολογικοί νόμοι δεν εφαρμόζονται για τους μεγαλοφοροδιαφυγάδες;

Γιατί δεν μπήκε φυλακή έστω και ένας από εκείνους που αποδεδειγμένα λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα;

Θα πληρώσει κανένας για το σκάνδαλο της SIEMENS, του Βατοπεδίου, των Ομολόγων;



ΔΕΙ ΔΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ - Τεύχος 56 (Νοέμβριος 2010)
Δημοσίευση: 17-11-2010

(Από τον Καλλικράτη στον Δημοσθένη)

Τα φώτα έσβησαν, οι δήμαρχοι εξελέγησαν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση νίκησε, όμως η σκιά του Μνημονίου πέφτει βαριά πάνω από τη χώρα. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα της οικονομικής κρίσης, οι νεοκλεγέντες τοπικοί άρχοντες ("μικροί πρωθυπουργοί" στην περίπτωση των περιφερειαρχών) καλούνται να ανατάξουν τους δήμους της χώρας θεσμικά και οικονομικά, ή με άλλα λόγια να βρούν λεφτά.



Στο μάτι του κυκλώνα - Τεύχος 55 (Οκτώβριος 2010)
Δημοσίευση: 21-10-2010

Στο μάτι του κυκλώνα, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύεται, επικρατεί νηνεμία. Οι Άγγλοι ναυτικοί την χαρακτηρίζουν τρομακτική, απαίσια (dreadful). Ίσως, επειδή γνωρίζουν ότι γύρω-γύρω πνέουν σφοδροί άνεμοι και ξεσπούν τρομερές καταιγίδες.

Σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο μάτι ενός οικονομικού κυκλώνα, βιώνοντας μια βαθιά οικονομική κρίση και ύφεση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια που θα οδηγήσει. Μια παράξενη νηνεμία επικρατεί, προάγγελος ίσως κοινωνικών καταιγίδων και πολιτικής αναταραχής. Σημάδια αυτής της θύελλας άρχισαν να φαίνονται στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία.



Ο πολιτισμός ως προϊόν - Τεύχος 54 (Σεπτέμβριος 2010)
Δημοσίευση: 15-09-2010

Υποστηρίζω το εξής: συνήθως οι τοπικοί άρχοντες (για να μην αναφερθώ εν γένει στους πολιτικούς) εκμεταλλεύονται για ψηφοθηρικούς λόγους τα πολιτιστικά γεγονότα και σπανίως τα δημιουργούν οι ίδιοι. Με άλλα λόγια διαχειρίζονται τον πολιτισμό χρησιμοθηρικά ως προϊόν και όχι ως αξία, προκειμένου να αντλήσουν πολιτικό κέρδος και δεν τους ενδιαφέρει να τον παράξουν πρωτογενώς.



Ντουμπλ Φας - Τεύχος 53 (Ιούλιος - Αύγουστος 2010)
Δημοσίευση: 23-07-2010

Κοιτάζοντας τα αρχεία μου, ανέσυρα ένα κείμενο που είχα γράψει πριν από 13 χρόνια και αμέσως το συνδύασα με αυτό που έγραψα στο site της ARTA PRESS, τον προηγούμενο μήνα, όπου αναρωτιόμουν για το ρόλο των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης σήμερα. Αναρωτιόμουν ακόμα αν η δημοσιογραφία είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία που εξυπηρετεί τα ποικίλα συμφέροντα των ιδιοκτητών και κατόχων των ΜΜΕ και αν είναι το φίλτρο που επιτρέπει να περνάνε μόνο οι ειδήσεις που επιλέγονται για πλατιά κατανάλωση.



Nullious in verba - Τεύχος 52 (Ιούνιος 2010)
Δημοσίευση: 03-06-2010

Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία για τον δήμαρχο του Τορόντο Ντέϊβιντ Μίλερ που κατάφερε να πρασινίσει (ακόμα) περισσότερο την πόλη του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που έφερε την ονομασία “Live Green”, δηλαδή «Ζήσε πράσινα». Παράλληλα πέτυχε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δυστυχώς ανθεί και στις πιο προηγμένες χώρες), στέλνοντας στον εισαγγελέα όλους τους συμβούλους και τους υπαλλήλους που είχαν αναμιχθεί σε
σκάνδαλα.



Η “αρπαγή” της Ευρώπης - Τεύχος 51 (Μάιος 2010)
Δημοσίευση: 06-05-2010

Εξήντα χρόνια μετά την διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν -Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και ενός από τους "πατέρες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα ερωτήματα για την πορεία της Ευρώπης παραμένουν.
Που βαδίζει η Ευρώπη; Γιατί το όραμα της πολιτικής ένωσης ξεθωριάζει με τον καιρό; Γιατί η περίφημη κοινοτική αλληλεγγύη παραμένει νεκρό γράμμα μέσα στις πολυσέλιδες συνθήκες της Ένωσης;



Εθνικός δανεισμός, ένας διαχρονικός βραχνάς - Τεύχος 50 (Απρίλιος 2010)
Δημοσίευση: 13-04-2010

Eίναι μερικά πράγματα που δεν καταλαβαίνω και όχι επειδή είμαι άσχετος με τα οικονομικά. Έγραφα στο τεύχος του Νοεμβρίου ότι εντάξει ο αγώνας και η προσπάθεια για την επιβίωση, αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά. Το ευάερο, ηλιόλουστο και ιστορικό οικόπεδο που λέγεται Ελλάς χρειάζεται κάτι παραπάνω και από πάνω. Διαφορετικά τα λεφτά που θα μαζέψουμε από τα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα θα μας φτάσουν μόνο για να πληρώσουμε το επόμενο νοίκι. Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο.



Εθνική αιμορραγία - Τεύχος 49 (Μάρτιος 2010)
Δημοσίευση: 03-03-2010

Πρόσφατα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για πρώτη φορά σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, έστειλε μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για περιορισμό των εξοπλισμών των δύο χωρών.


No mercy - Τεύχος 48 (Φεβρουάριος 2010)
Δημοσίευση: 10-02-2010

Το σύστημα είναι αδίστακτο και άγριο, σχεδόν κανιβαλιστικό. Αν πέσεις δεν θα σε σηκώσουν, παρά θα σου βυθίσουν το σπαθί στο στήθος για να σε αποτελειώσουν, όπως έκαναν οι νικητές μονομάχοι με τους ηττημένους στις ρωμαϊκές αρένες. Παρακολουθώ αυτόν τον καιρό τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Keep Walking - Τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2009 - Ιανουάριος 2010)
Δημοσίευση: 16-12-2009

Στο τέλος της χρονιάς οι απολογισμοί είναι αναπόφευκτοι. Στεκόμαστε σε όλα εκείνα που μας έκαναν χαρούμενους, προσπερνάμε κοιτώντας με λοξή ματιά τις αποτυχίες μας. Για αυτές τις αποτυχίες και για τις προσπάθειες που δεν κάναμε ή εγκαταλείψαμε στη μέση είναι αφιερωμένο το τελευταίο εντιτόριαλ του χρόνου....

Οι όμορφες χώρες, όμορφα χρεώνονται - Τεύχος 46 (Νοέμβριος 2009)
Δημοσίευση: 12-11-2009

"Στη ναυτιλία, η υπερδύναμη είναι η Ελλάδα" είπε, απευθυνόμενος, πρόσφατα, στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και άρχισα να σκέφτομαι τις ωραίες πλευρές αυτής της χώρας:τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα τεράστια κεφάλαια, για τα οποία, άλλες χώρες θα οργάνωναν "σταυροφορίες" για να τα αποκτήσουν.

Μαθήματα ιστορίας - Τεύχος 45 (Οκτώβριος 2009)
Δημοσίευση: 21-10-2009

Πριν από 100 χρόνια μια σειρά πράγματα, που σήμερα μάς φαίνονται αυτονόητα, όπως για παράδειγμα η αργία της Κυριακής, δεν υφίσταντο. Την καθιέρωσε με νόμο ο Βενιζέλος. Με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης του 1911, ξεκινά για τον τόπο μια δημιουργική περίοδος.

Οι κανόνες του παιγνιδιού - Τεύχος 44 (Σεπτέμβριος 2009)
Δημοσίευση: 22-09-2009

Ο Γιωργάκης έγινε Γιώργος. Τα Μίντια που μέχρι χθες τον λοιδορούσαν ανακάλυψαν σήμερα τις χαμένες αρετές του. Και όμως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτό που ήταν πάντα.

Ημι - υπαίθρια χώρα - Τεύχος 43 (Ιούλιος-Αύγουστος 2009)
Δημοσίευση: 15-07-2009

Κάθε φορά που επιστρέφω στην Άρτα, συλλαμβάνω τον εαυτό μου να μού θέτει βασανιστικές ερωτήσεις:
Πόσο καλύτερα είναι οργανωμένη η σύγχρονη Άρτα, τρεις χιλιάδες χρόνια μετά την αρχαία Αμβρακία των είκοσι πέντε χιλιάδων κατοίκων ή ακόμα περισσότερο τη Νικόπολη των εκατό χιλιάδων; Πόσο πιο όμορφη; Πόσο πιο ανθρώπινη;


Πλαθολόγιο νηπίων - Τεύχος 42 (Ιούνιος 2009)
Δημοσίευση: 15-06-2009

Αδόκιμες αλλά σίγουρα διασκεδαστικές νεογέννητες λέξεις που κατέγραψα καθώς τα παιδιά μου μεγάλωναν και άρχισαν να φτιάχνουν το δικό τους λεξιλόγιο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι γονείς θα έχετε να θυμηθείτε ανάλογα παραδείγματα. Αντί για το συνηθισμένο εντιτόριαλ, διάλεξα μερικές από αυτές τις λέξεις για να σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι.

H ηδονή της εντιμότητας - Τεύχος 41 (Μάϊος 2009)
Δημοσίευση: 13-05-2009

Ηθική στην πολιτική είναι σαν την όαση στην έρημο: σπάνια. Όλοι ορκίζονται σε αυτήν, αλλά λίγοι τιμούν τον όρκο τους. Η ηδονή της εντιμότητας (για να θυμηθώ τον Πιραντέλλο) φαίνεται ότι δεν ανήκει, για τους περισσότερους, στις απαγορευμένες.

Καλά σαράντα! - Τεύχος 40 (Απρίλιος 2009)
Δημοσίευση: 08-04-2009

Δεν είμαι οικονομολόγος για να μπορώ να ερμηνεύσω τι κρύβεται πίσω από όλους αυτούς τους όρους που εισέβαλλαν μαζί με την κρίση, στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα. Εκείνο που καταλαβαίνω, ως πολίτης αυτού του κόσμου, είναι ότι το Σύστημα προσπαθεί να "αυτορρυθμιστεί" και να επιβιώσει, καταγέλλοντας, από μόνο του, την ασύδοτη πλευρά του εαυτού του.

3ο άλμα - Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)
Δημοσίευση: 22-03-2009

Αργήσαμε λιγάκι, αλλά είμαστε πάλι εδώ. Μετά από δύο μάλλον επιτυχημένες προσπάθειες, ετοιμαζόμαστε για την τρίτη απόπειρα. Με την ίδιαόρεξη και προσμονή, αλλά με περισσότερη γνώση που μας δίδαξε η εμπειρία του παρελθόντος, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο τρίτο βήμα, τον 3ο Διαγωνισμό Διηγήματος. Σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ και του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Άρτας καθώς και με την χορηγία φίλων και γνωστών, η ARTA PRESS είναι έτοιμη να δώσει, για μια ακόμα φορά, την ευκαιρία σε αρκετούς εκκολαπτόμενους αλλά και ώριμους συγγραφείς να εκθέσουν το ταλέντο τους στην κρίση μιας κριτικής επιτροπής, που διαθέτει αντικειμενικά, τουλάχιστον «την έξωθεν καλή μαρτυρία».

Χαμένοι στο Διαδίκτυο - Τεύχος 38 (Φεβρουάριος 2009)
Δημοσίευση: 11-02-2009

Πριν από μερικά χρόνια μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας η λέξη "απασχόληση" που έμελλε να αντικαταστήσει την λέξη "εργασία".  Έτσι, οι άνθρωποι έπαυαν να είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα και μετατρέπονταν σε αναλώσιμες μονάδες απασχόλησης, εξ ου και η μετονομασία του Υπουργείου Εργασίας σε Υπουργείο Απασχόλησης. Δούλευα τότε σε ένα γνωστό περιοδικό και κάθησα και έγραψα ένα άρθρο με τον τίτλο...

Η ανοίκειος* συμπεριφορά - Τεύχος 37 (Δεκέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 12-12-2008

Όταν επί χρόνια ως κοινωνία έχουμε εξοικειωθεί με την ατιμωρησία αστυνομικών που πυροβολούν και σκοτώνουν εν ψυχρώ ανθρώπους, όταν έχουμε εξοικειωθεί με την υπεξαίρεση της δημόσιας περιουσίας από υπουργούς, ηγούμενους και πρυτάνεις, όταν επιτρέπουμε σε διεφθαρμένους αξιωματούχους να ληστεύουν τα  αποθεματικά των Ταμείων, όταν αντιμετωπίζουμε τη διαφθορά ως φυσικό φαινόμενο και τη φτώχεια ως αναγκαίο κακό,  όταν θεωρούμε θεμιτό το γεγονός υπουργοί να στήνουν off shore εταιρείες,  όταν αποδεχόμαστε το νόμιμο ως ηθικό και την πίστη ως μέσο για  μπίζνες "με την ευλογία της Παναγίας" μάλιστα...



Άνεμος Ομπάμα - Τεύχος 36 (Νοέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 11-11-2008

Μετά την εκλογική νίκη του Μπάρακ Ομπάμα, οι εκλογές στην Ελλάδα φαίνεται  να απομακρύνονται ακόμα περισσότερο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν το κόμμα του δεύτερο, μάλλον δεν θα θελήσει να αυτοκτονήσει πολιτικά προκηρύσσοντας εκλογές σε μια περίοδο που ο άνεμος Ομπάμα φουσκώνει τα πανιά του ΠΑΣΟΚ. Στο οποίο ΠΑΣΟΚ τα χαμόγελα περισσεύουν όχι εξαιτίας μόνο της πολιτικής συγγένειας των δύο κομμάτων αλλά και των  προσωπικών σχέσεων του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου με σημαίνοντα στελέχη της αυριανής αμερικανικής κυβέρνησης και του στενού επιτελείου του προέδρου Ομπάμα...

Το τίμημα της απληστίας - Τεύχος 35 (Οκτώβριος 2008)
Δημοσίευση: 11-10-2008

Οι ρωμαίοι πατρίκιοι στην αρχαιότητα, οι βυζαντινοί άρχοντες αργότερα και οι ευεργέτες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους τελευταία, εξευμένιζαν τον φθόνο της κοινωνίας με ευεργεσίες. Οι αγαθοεργίες ουσιαστικά λειτουργούσαν σαν βαλβίδες αποσυμπίεσης της λαϊκής οργής, όταν η οικονομική κατάσταση χειροτέρευε και τα περιθώρια επιβίωσης στένευαν για τους υπηκόους.

Καλή Χρονιά! - Τεύχος 34 (Σεπτέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 16-09-2008

Εύχομαι στους ανθρώπους που συναντώ αυτήν την εποχή «Καλή Χρονιά!». Από μικρός ταύτιζα (όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζομαι) το τέλος του καλοκαιριού με το τέλος του χρόνου και την αρχή του φθινοπώρου με την αρχή του. Ο Σεπτέμβριος έχει μια αίσθηση μοναδικής ισορροπίας (δεν είναι η εκρηκτική Άνοιξη), ανάμεσα στα λαμπερά καύματα του καλοκαιριού και τις σκοτεινές νύχτες του χειμώνα. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να  μας υπενθυμίζει, διεγείροντας άγνωστα κέντρα του  εγκεφάλου, την αξία της ύπαρξης και της ζωής. 

Blue Print - Τεύχος 33 (Ιούλιος - Αύγουστος 2008)
Δημοσίευση: 12-07-2008

Ένα καλοκαιρινό βράδυ με πανσέληνο, μακριά από τους μηχανικούς θορύβους του πολιτισμού μας, σήκωσα την ψηφιακή μηχανή μου που αναπαυόταν δίπλα από το άδειο ποτήρι και την έστρεψα στον ουρανό. Μηχανικά άρχισα να την περιστρέφω, διαγράφοντας κύκλους με το διάφραγμα ανοικτό και το φακό στραμμένο στο φεγγάρι...

Κάτι να κυλάει - Τεύχος 32 (Ιούνιος 288)
Δημοσίευση: 11-06-2008

Όταν πριν από πολλά χρόνια ο Νίτσε έγραφε ότι η Γη δεν είναι δεδομένη για τον άνθρωπο, υποθέτω ότι υπονοούσε ότι μπορεί να στριφογυρίζει στο διάστημα και χωρίς αυτόν. Με τα ζώα, τα φυτά του και τα βράχια. Και χωρίς τον άνθρωπο που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν πρόκειται να σκάσει και κανείς εκεί έξω αν εξαφανισθούμε ως είδος. Εξάλλου το 95% των ειδών που υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη έχουν εξαφανισθεί. Εκτός αν πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε άτρωτοι ως η κορωνίδα της Δημιουργίας ή έχουμε να επιτελέσουμε μια αποστολή εδώ πάνω σε αυτόν τον βράχο που γυρίζει γύρω από ένα κοινό άστρο. Αν η επιστήμη εξέλαβε τη φύση ως άπειρη δύναμη και κατά συνέπεια άτρωτη, η οικονομία την είδε ως πεδίο ανεξάντλητων πόρων.

ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ! - Τεύχος 31 (Μάιος 2008)
Δημοσίευση: 10-05-2008

Το 1955 ο συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ και οι φίλοι του δημοσιογράφοι Νταν Γουλφ και Εντ Φέιντσερ εξέδωσαν στη Νέα Υόρκη,μια πρωτοποριακή και ανεξάρτητη εφημερίδα ( The Village Voice), που διανέμοταν δωρεάν. Ήταν η αρχή των free press εντύπων.
Η νέα αυτή τάση στον έντυπο τύπο πέρασε στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα δεκάδες δωρεάν εφημερίδες και περιοδικά να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κάθε χρόνο στην μικρή αγορά της χώρας, τελευταία δε και στην επαρχία.

ΤΑ ΠΑΓΩΝΙΑ - Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)
Δημοσίευση: 12-04-2008

Αν κάτι με έμαθε η ζωή είναι να αναγνωρίζω τη ρηχότητα των ανθρώπων πίσω από τη σπουδαιοφάνεια. Την κενότητα πίσω από τους βαρυσήμαντους λόγους, τον παχυδερμισμό κάτω από την ευαισθησία. Τους βάλτους που θέλουν να λογίζονται για ωκεανοί και τα παγώνια για αετοί.
Αλήθεια, με τι άνεση διαχειρίζονται την ανεπάρκειά τους αλλά και με τι μεγαλύτερη ευκολία την καταπίνει αμάσητη το πόπολο. Ως πωλητές ελπίδων -δεν αντιλέγω- διαπρέπουν, αλλά, ως πολίτες, αναρωτιέμαι αν πρέπει να χαραχθεί το όνομά τους από την Πολιτεία, έστω και στην άμμο.

Θα μπορούσε ο Μπιλ Γκέιτς να επενδύσει στην Άρτα; - Τεύχος 29 (Μάρτιος 2008)
Δημοσίευση: 12-03-2008

Ξεφυλλίζοντας τα προηγούμενα τεύχη της ARTA PRESS  στέκομαι ιδιαίτερα στις συνεντεύξεις των Αρτινών, με προσφορά στον τομέα και στον τόπο τους, άνθρωποι που και κατά τεκμήριο έχουν μια πιο διεισδυτική ματιά στα πράγματα της πόλης που γεννήθηκαν ή ζουν. Ε, λοιπον, κοινή διαπίστωση όλων αυτών είναι ότι η Αρτα, παρόλη την ιστορία της και τα γεωφυσικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν έχει τη θέση  που της αξίζει. Δεν μπορεί, λέω, να είναι τυφλοί ή προκατειλημμένοι όλοι αυτοί...


BACK YARD - Τεύχος 28 (Φεβρουάριος 2008)
Δημοσίευση: 09-02-2008

Εξήντα Ρουμάνοι και Πακιστανοί μετανάστες κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί, όταν έπιασε φωτιά το κοτέτσι που είχαν κάνει για σπίτι στον κάμπο της Άρτας. Αυτοί και δεκάδες άλλοι συμπατριώτες τους αποτελούν το περιφερόμενο εξαθλιωμένο προλετεριάτο που καταδιωγμένοι από την πείνα, τη δίψα, τη φτώχεια και στυγνές δικτατορίες προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν μέχρι την επόμενη μέρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις πατρίδες τους. Είναι οι σκλάβοι στις γαλέρες της σύγχρονης εποχής.
Διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, άρρωστοι και λεροί, στιβαγμένοι σε καταλύματα που δεν θα έμεναν ούτε ζώα.

To σύνδρομο του σκαντζόχοιρου - Τεύχος 27 (Δεκέμβριος 2007 - Ιανουάριος 2008)
Δημοσίευση: 20-12-2007

Ούτε πλήθος κόσμου, ούτε το αδιαχώρητο -όπως γράφεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις- στην εκδήλωση για το Διαγωνισμό Διηγήματος που διοργάνωσε η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Σιγά μην άφηναν οι Αρτινοί τους καναπέδες ή τους φραπέδες για να πάνε να παρακολουθήσουν το σεμινάριο δημιουργικής γραφής, που στήριξε το ΕΚΕΒΙ, και τη βράβευση των νικητών. ...

Editorial 12-13 - Τεύχος 12 -13 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2006)
Δημοσίευση: 06-12-2007

Νοιώθω λιγάκι αμήχανος απέναντι σε αυτήν την υπερπροσφορά των συμπολιτών μας για τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.  Εκεί που κάποτε έψαχνες να βρεις με το κερί υποψήφιο, σήμερα- και μάλιστα σε μια εποχή πολιτικής απαξίωσης και έκπτωσης των θεσμών όπως καθολικώς ομολογείται- εκατοντάδες είναι εκείνοι που σπεύδουν να θέσουν εαυτούς στην υπηρεσία του τόπου και των πολιτών. Γιατί άραγε;  Δεν υποστηρίζω ότι τα κοινά πρέπει να είναι υπόθεση των ολίγων, απλώς αναρωτιέμαι για αυτήν την υπερπροσφορά υποψηφίων. Προσωπικό βόλεμα, πολιτικό εφαλτήριο, διάθεση προσφοράς, δημοσιότητα; ...

Διηγηματογράφοι - Τέυχος 26 (Νοέμβριος 2007)
Δημοσίευση: 27-11-2007

Ένα πλήθος διηγημάτων κατέκλυσε ηλεκτρονικά τον τελευταίο καιρό την εφημερίδα προκειμένου να συμμετάσχουν στο 2ο Διαγωνισμό Διηγήματος που διοργανώνει η ARTA PRESS με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Είχε προηγηθεί, πριν από ενάμιση χρόνο, ο 1ος Διαγωνισμός και η επιτυχία του φαίνεται έφερε μια νέα φουρνιά διηγημάτων....Διηγήματα αγοριών και κοριτσιών, διηγήματα πρωτόλεια και ώριμα, διηγήματα ευαίσθητα και σκληρά, διηγήματα του ονείρου και της πραγματικότητας.
Τα  παιδιά γράφουν από ανάγκη, μοναξιά, χαρά, λύπη, απελπισία, ματαιοδοξία, επίδειξη.....

Στην Eλλάδα του 2007, ούτε οι αριθμοί ευημερούν - Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)
Δημοσίευση: 19-10-2007

Είναι διαπιστωμένο με στοιχεία (όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια) ότι στη χώρα μας χρόνο με το χρόνο η οικονομική ανισότητα επεκτείνεται και η κοινωνική αδικία αυξάνεται. Σε απλά ελληνικά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μόνο οι πολιτικοί μας παραμένουν οι ίδιοι τα τελευταία είκοσι και βάλε χρόνια. Και αναρωτιέμαι μήπως το ένα συνδέεται, κατά ένα αφανή τρόπο, με το άλλο;  Το ζήτημα είναι πως θα γίνει καλύτερη και πιο δίκαια η κοινωνία και όχι ποιος θα πείσει ως περισσότερο αξιόπιστος στη διαχείριση του συστήματος. Δανείζομαι λοιπόν μια σειρά διαπιστώσεις από άρθρο του Κώστα Βεργόπουλου στην Ελευθεροτυπία για την ελληνική οικονομία και τις θέτω ως πολιτικά ερωτήματα προς κάθε ενδιαφερόμενο.


Στάχτες και λόγια - Τεύχος 24 (Σεπτέμβριος 2007)
Δημοσίευση: 07-09-2007

Ιστορικός του μέλλοντος πιθανόν να σηματοδοτήσει το τέλος της Μεταπολίτευσης με το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007, των εκατοντάδων πυρκαγιών και των 75 θανάτων. Εκεί που πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα απέτυχαν να αναδείξουν την απροκάλυπτη βία του συστήματος εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος, ήρθε από μόνο του το σύστημα και «τα ΄παιξε».

Editorial 14 - Τεύχος 14 (Νοέμβριος 2006)
Δημοσίευση: 02-08-2007

Κάθε φορά που αντικρύζω την πόλη της Άρτας είτε απο τις ανατολικές και δυτικές υπώρειες των γύρω βουνών, είτε από τον κάμπο και τον Αμβρακικό, αναρωτιέμαι ποιό είναι το κύριο γνώρισμά της, τι είναι εκείνο που τη χαρακτηρίζει.

Πολύ κακό για το τίποτα - Τεύχος 21 (Ιούνιος - Ιούλιος 2007)
Δημοσίευση: 30-06-2007

Tο καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να εφαρμόσουμε την παραπάνω...μαρξιστική αρχή. Οι εντελώς σουρεάλ και ανατρεπτικοί κωμικοί είχαν προβλέψει εγκαίρως τον...εκπαιδευτικό ρόλο που θα έπαιζε η τηλεόραση. Ισως όμως να μη φαντάστηκαν πόσο καθοριστικό ρόλο θα έπαιζε στη σημερινή εποχή της τηλε-δημοκρατίας:

Editorial 15-16 - Τεύχος 15-16 (Δεκέμβριος 2006 - Ιανουάριος 2007)
Δημοσίευση: 27-05-2007

Είμαι ο Αη – Βασίλης και έχω να σου πω ότι  έλαβα το γράμμα σου που μου έστειλες τα περυσινά Χριστούγεννα. Αν δεν σου έγραψα τόσο καιρό ήταν επειδή ήθελα να γυρίσω όλον τον κόσμο για να δω τι γίνεται, προτού σου απαντήσω. Θα σου πω λοιπόν τι με έχει διδάξει η ζωή, τόσα...

Μετά είκοσι μήνες - Τεύχος 20 (Μάιος 2007)
Δημοσίευση: 12-05-2007

Εικοστό τεύχος; Πέρασαν κιόλας είκοσι μήνες; Χμ, καθόλου άσχημα για μια έκδοση που ήρθε απέξω για να μιλήσει για τα μέσα αυτής της πόλης, μ΄ έναν τρόπο διαφορετικό από ό,τι συνηθίζεται.

Editorial 17 - Τεύχος 17 (Φεβρουάριος 2007)
Δημοσίευση: 17-04-2007

"Δε βαριέσαι" φαίνεται να είναι το μότο της πόλης μας. Το φαντάζομαι να κρέμεται ως επιγραφή, σε κάθε υπηρεσία και οργανισμό αυτής της ράθυμης πόλης. Βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Αμβρακιωτών, αλλά μάλλον φοράμε ακόμα το φέσι της ανατολίτικης μοιρολατρίας στο κεφάλι μας.

Εαρινό - Τεύχος 19 (Απρίλιος 2007)
Δημοσίευση: 07-05-2007



Η επιστροφή στο γενέθλιο τόπο είναι μια επιστροφή στην παιδική ηλικία. Η επιστροφή δε κατά την περίοδο της Άνοιξης, τη γιορτή του Πάσχα, είναι μια επιστροφή στην ίδια πηγή της ζωής. Τότε που ξεπηδώντας μέσα απο τη χειμερινή νάρκη, βλασταίνει ξανά εκρηκτική, θάλλουσα, λαμπρή.
Σε εκείνη την ηλικία όλα μου φαίνονταν αθώα και αιώνια.