2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS

Ντίνος ΓιώτηςΜετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται - Τεύχος 66 (Απρίλιος - Μάιος 2012)
Δημοσίευση: 05-04-2012

Την Τρίτη 27 Μαρτίου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Τρόικα Γερμανός Γιέργκ Ασμουσεν, ενώπιον των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, απαίτησε για την Ελλάδα «περαιτέρω σημαντική εσωτερική υποτίμηση και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Τουτέστιν απολύσεις χωρίς αποζημίωση, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, επιπρόσθετες μειώσεις των μισθών και των συντάξεων.ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ - Η ανέλιξη της γνώσης - Τεύχος 66 (Απρίλιος - Μάιος 2012)
Δημοσίευση: 05-04-2012

Αρκεί ένα αναπάντητο ερώτημα για να καταρριφθεί μια επιστημονική θεωρία;

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο καθηγητής Ντάριο Αουτιέρο, επικεφαλής μιας ομάδας φυσικών στο ερευνητικό κέντρο CERN, έκανε μια εντυπωσιακή ανακοίνωση που αναστάτωσε τη διεθνή επιστημονική κοινότητα: τα νετρίνα μπορούν να κινούνται (λίγο) ταχύτερα από το φως! Εάν οι μετρήσεις του πειράματος CNGS (Cern Neutrino to Gran Sasso) επαληθευθούν, τότε θα πρόκειται για πραγματική επανάσταση στον τρόπο που κατανοούσαμε μέχρι σήμερα τον κόσμο μας.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΚΑΛΤΕΜΗΣ - Τεύχος 66 (Απρίλιος - Μάιος 2012)
Δημοσίευση: 05-04-2012

Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης γεννήθηκε στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων το 1953. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με δάσκαλο αρχικά το Ν. Νικολάου και αργότερα στο εργαστήρι Χαρακτικής του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου. Οι σπουδές του υποστηρίχτηκαν με υποτροφίες του ΙΚΥ και του Ιδρύματος Γιάννη Κεφαλληνού. Το 1988 απέσπασε τριετή υποτροφία από το ΙΚΥ για μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαρακτική. Είναι ταυτόχρονα ζωγράφος και χαράκτης. Έχει στο ενεργητικό του δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε δεκάδες ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίκουρος καθηγητής Χαρακτικής στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε το 2008 με το Βραβείο της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών.Αντίστροφη μέτρηση - Τεύχος 65 (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012)
Δημοσίευση: 08-02-2012

Στο πιο δημοφιλές βιβλίο του, το Capitalism and Freedom, o ιδρυτής της περίφημης Σχολής του Σικάγου, Μίλτος Φρίντμαν προσδιόριζε τα τρία βήματα τα οποία οφείλει να κάνει κάθε κυβέρνηση προκειμένου να επαναφέρει το λαό στο «σωστό» δρόμο. Ιδιαίτερα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κάποιοι λαοί, είχαν αρχίσει να "καλομαθαίνουν» με το κοινωνικό κράτος και ζητούσαν ολοένα και περισσότερο παιδεία, υγεία και περίθαλψη. Αν είναι δυνατόν! Κάποιος έπρεπε να τους "νουθετήσει" και να τους μιλήσει για την ταξική τους θέση.Στέφανος Τζουμάκας - Με προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας για την έξοδο από την κρίση - Τεύχος 65 (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012)
Δημοσίευση: 08-02-2012

Δικαιωθήκαμε όσοι υποστηρίζαμεότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος από την κρίση μέσα από πολιτικές που δημιούργησαν την κρίση, μετά και τη δήλωση Μέρκελ περί πλήρους αποτυχίας της Ελλάδας.Tο τέλος των πολιτικών; - Τεύχος 64 (Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012)
Δημοσίευση: 01-12-2011

Στη σκηνή της αδύναμης και μελαγχολικής Ελλάδας παίζεται αυτόν τον καιρό το έργο της εσωτερικής υποτίμησης αγαθών, εργασίας, δημόσιας περιουσίας, ανθρώπων και αξιών. Ένα έργο που ανέβασε η κυβέρνηση Παπανδρέου και συνεχίζει να παίζει θεατρινίστικα η δοτή συγκυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο τοποτηρητής της Γερμανίας και επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν χερ Χορστ Ράιχενμπαχ έθεσε το ζήτημα με τον πιο κυνικό τρόπο: η Ελλάδα δεν έπιασε ακόμα πάτο για να έρθουν οι επενδυτές, ήτοι η χρεοκοπημένη πατρίδα μας πρέπει να απαξιωθεί κι άλλο για να της αρπάξουν ευκολότερα τον πλούτο της.Μανώλης Γλέζος: Η Αριστερά υποφέρει από τα αρχηγιλίκια - Τεύχος 64 (Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012)
Δημοσίευση: 01-12-2011

Το ραντεβού με τον Μανώλη Γλέζο ήταν πριν από μια εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχα σκοπό να τον ρωτήσω για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία: φτώχεια και ανεργία, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, Παπανδρέου και Σαμαράς. Μετά είδα το θέμα της εκδήλωσης: «Η απάντηση της Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη». Οπότε σκέφθηκα, ούτως ή άλλως τα κόμματα του Μνημονίου τη “δουλειά” τους κάνουν, η Αριστερά πώς απαντά;

Και είπα να ρωτήσω τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης μόνο για αυτό...Χρήστος Χασιάκος - Δήμαρχος κεντρικών Τζουμέρκων - Τεύχος 64 (Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012)
Δημοσίευση: 01-12-2011

Το Βουργαρέλι και τα Άγναντα ήταν έδρες των Καποδιστριακών Δήμων. Στον Καλλικρατικό Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων με έδρα το Βουργαρέλι, οι αποστάσεις από την έδρα του Δήμου εξαρτώνται από το αν και κατά πόσον πιστεύουμε ότι οι τέσσερις Δημοτικές Ενότητες αποτελούν μια ενιαία περιοχή με κοινά χαρακτηριστικά στον πολιτισμό, την οικονομία, την αθρωπογεωγραφία και στον τρόπο ανάπτυξής της. Αν η αντίληψη του ενιαίου της περιοχής γίνει κτήμα όλων μας, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε «μακριά» αλλά θα νιώθουμε ότι ζούμε κοντά ο ένας με τον άλλο.ΘΕΑΤΡΟ: Κατερίνα Λέχου - Τεύχος 64 (Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012)
Δημοσίευση: 01-12-2011

Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο θέατρο;
Ασυνείδητα, τυχαία και μοιραία. Ασυνείδητα επειδή στα δεκαοχτώ μου δεν είχα την εμπειρία και τις γνώσεις, τυχαία γιατί δεν είχα ιδέα από θέατρο και μοιραία γιατί αυτη η δουλειά με πήγε παραπέρα.

Βρίσκετε κάποιου είδους ευτυχία στην υποκριτική;
Βρίσκω τα συγκεκριμένα ψήγματα ευτυχίας που μου αναλογούν σ΄ αυτήν τη ζωή. Αν δεν μου συνέβαινε δεν θα άντεχα να το κάνω, γιατί όταν καθημερινά παίζεις με το συναίσθημα και την ψυχή σου, κινδυνεύεις να βρεθείς από τη λύτρωση στην τρέλα.ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ - Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)
Δημοσίευση: 15-09-2011

H κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου δείχνει να προχωράει χωρίς σχέδιο, απαράσκευη, απροετοίμαστη για το μέλλον της χώρας. Εκτός αν θεωρηθεί σχέδιο η άνευ όρων υποταγή της στους δανειστές μας. Τα περί διαπραγμάτευσης με την τρόικα και πιστολιών στο τραπέζι μόνο ως αστεία ακούγονται πλέον. Αν υπήρχε μια δυνατότητα διαπραγμάτευσης για την αποπληρωμή του δυσβάστακτου χρέους , χωρίς τα τοκογλυφικά επιτόκια που μας επέβαλλαν τελικά, ήταν στην αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης, τότε που η απειλή της χρεωκοπίας εκ μέρους μας, με τις γαλλογερμανικές τράπεζες φορτωμένες με ελληνικά τοξικά ομόλογα, είχε νόημα.Βαγγέλης Παπαχρήστος - Μόνοι κερδισμένοι οι δανειστές μας - Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)
Δημοσίευση: 15-09-2011

κυβέρνηση, εμμένοντας στις επιλογές της, παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, το μόνο που πέτυχε ήταν να χωθούμε ακόμη πιο βαθιά στη κρίση, να χάσουμε χρόνο και διαπραγματευτικά εργαλεία, με μόνους κερδισμένους τους δανειστές μας. Με τις πολιτικές της εμμονές έσκαψε από μόνη της ένα λάκκο που όλο και βαθαίνει"ANIMATION - Σπύρος Σιάκας - Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)
Δημοσίευση: 15-09-2011

«Η δυνατότητα της κίνησης κάνει το animation μοναδική μορφή τέχνης»

Η μεγαλύτερη «ευτυχία» είναι η αμεσότητα στην επαφή με το κοινό στο οποίο απευθύνεται το έργο ενός γραφίστα, όπως μια εικονογράφηση ή μια ετικέτα ενός καταναλωτικού προϊόντος.Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για τα ναρκωτικά - Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)
Δημοσίευση: 15-09-2011

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, αναδημοσιεύουμε μια παλιότερη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, τότε Αναπληρωτής Υπουργός Eξωτερικών. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και στοχεύει, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στην αλλαγή στρατηγικής της μέχρι σήμερα ακολουθήμενης πολιτικής και στην αντιμετώπιση της πραγματικότητα: πάνω από 300 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της χρήσης σκληρών ναρκωτικών ουσιών, ενώ στις φυλακές βρίσκονται αυτή τη στιγμή έγκλειστοι περίπου 4.500 άτομα για παραβάσεις του σημερινού νόμου περί ναρκωτικών.5η ΔΟΣΗ και Δ΄ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Τεύχος 62 (Καλοκαίρι 2011)
Δημοσίευση: 24-06-2011

Ξαφνικά οι εταίροι μας στην Ευρώπη και οι πέραν του Ατλαντικού φίλοι μας ΗΠΑ και ΔΝΤ διαπίστωσαν ότι μπορούν να μας δώσουν την 5η δόση του δανείου, χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, εκθέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, κυβέρνηση, πολιτικούς και μια σειρά διανούμενους που απειλούσαν τον ελληνικό λαό με εκβιαστικά διλήμματα περί της σωτηρίας της χώρας. Ωστόσο η μόνη σωτηρία για την οποία αγωνιούν φίλοι και σύμμαχοι είναι αυτή των χρημάτων τους.Γιάννης Δημαράς - Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών - Τεύχος 62 (Καλοκαίρι 2011)
Δημοσίευση: 24-06-2011

«Εκλογές τώρα, για να αποφασίσουν οι Έλληνες την τύχη τους»Eυθύμιος Σακκάς - Τεύχος 62 (Καλοκαίρι 2011)
Δημοσίευση: 24-06-2011

«Οι λέξεις λειτουργούν σαν καταφύγιο από την πραγματικότητα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο χώρο της λογοτεχνίας;
Φυσικά όλα ξεκινήσανε μέσα από την ανάγνωση, έπειτα, δεν ξέρω για ποιο λόγο, δεν το έχω καλοσκεφτεί αν και έχω μια ιδέα, άρχισε η ημερολογιακή καταγραφή και μέσα από αυτή προκύψανε οι πρώτες συνθέσεις. Το πρώτο διήγημα μάλιστα που ολοκλήρωσα κέρδισε και το βραβείο τού πρώτου διαγωνισμού διηγήματος της εφημερίδας σας.Πόσο πάει το Καστελόριζο; - Τεύχος 61 (Μάιος 2011)
Δημοσίευση: 12-05-2011

Όταν πέρυσι τέτοια εποχή κάποιοι μας παρότρυναν σκωπτικά να πουλήσουμε την Ακρόπολη, οι μισοί από εμάς γελούσαμε και οι άλλοι μισοί εξοργιζόμασταν. Και οι μεν και οι δε θεωρούσαμε αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από ζητήματα εθνικής ταυτότητας και εθνικής κυριαρχίας.ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ - Τεύχος 61 (Μάιος 2011)
Δημοσίευση: 12-05-2011

«Μεγάλο μέρος του χρόνου που σπαταλάμε στο internet θα μπορούσαμε να είχαμε περάσει παρέα με ένα βιβλίο».Σταυρούλα Μπραΐμη - Δήμαρχος Σουλίου - Τεύχος 61 (Μάιος 2011)
Δημοσίευση: 12-05-2011

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ήπειρο. "Ο κόσμος της πολιτικής δεν είναι όμορφος αγγελικά πλασμένος. Θέλει στόχευση, δουλειά και κουράγιο, ανοιχτά μάτια, αυτιά και γερό στομάχι."Lido Valdre - O Έρωτας στα χρόνια των ανθρώπων - Τεύχος 61 (Μάιος 2011)
Δημοσίευση: 12-05-2011

Κάλλιστος (ο ομορφότερος), λυσιμελής αυτός πουσου παραλύει τα μέλη), αβρός (τρυφερός), τακερός (που σε κάνει να λιώνεις), αλγεσίδωρος (που φέρνει πόνο), σχέτλιος (σκληρός, ανηλέητος), ανίκατος (ακαταμάχητος) είναι μερικοί μόνον από τους επιθετικούς προσδιορισμούς που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να περιγράψουν τον Έρωτα.Γενέθλια - Τεύχος 60 (Απρίλιος 2011)
Δημοσίευση: 08-04-2011

Πριν από πενήντα χρόνια, στις 12 Απριλίου 1961, ο 27χρονος ταγματάρχης της ΕΣΣΔ Γιούρι Γκαγκάριν σπάει τα δεσμά της γήινης ατμόσφαιρας και γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που βγαίνει στο διάστημα. Η συγκεκριμένη πτήση φαίνεται να σηματο δοτεί την εποχή της νεωτερικότητας με την ανθρωπότητα να βαδίζει απρόσκοπτα προς την κατάκτηση της τεχνολογικής ουτοπίας και της οικονομικής ευμάρειας.ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΗΣ - Τεύχος 60 (Απρίλιος 2011)
Δημοσίευση: 08-04-2011

«Όποιος ταυτίζει την τηλεόραση με την κακή εικόνα και το σινεμά με την καλή εικόνα, είναι αφελής.»ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ - Τεύχος 60 (Απρίλιος 2011)
Δημοσίευση: 08-04-2011

«Δεν περιμένουμε βοήθεια από την Αθήνα»
Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης και πρώην νομάρχης Ιωαννίνων απαντά σε μερικά επίκαιρα ερωτήματα που αφορούν στο μέλλον της Ηπείρου και των κατοίκων της.Η Κατάσταση των Πραγμάτων - Τεύχος 59 (Μάρτιος 2011)
Δημοσίευση: 03-03-2011

Για να μπορείς να ερμηνεύσεις την πραγματικότητα χρειάζεται είτε να είσαι «μέσα στα πράγματα» είτε να είσαι εξαιρετικά ευφυής και να διαβάζεις «πίσω από τις γραμμές». Δεν μου συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, οπότε, προκειμένου να "ανοίγω" κάθε φορά τα κάδρο και να μπορώ να βλέπω την πραγματικότητα σε ευρεία κλίμακα, ανατρέχω σε παλαιότερα δημοσιεύματα.ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΥΔΙΚΟΣ - Τεύχος 59 (Μάρτιος 2011)
Δημοσίευση: 03-03-2011

«Χρειάζεται να δώσουμε όραμα στους νέους. Να πιστέψουν πως όλα δεν είναι αποκλειστικά και μόνο υπόθεση δοσοληψίας.»
Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο χώρο της λογοτεχνίας;
Μου άρεσε πάντα να γράφω, μάλιστα μ’ έναν τρόπο που δεν είχε τα κλασικά γνωρίσματα της επιστημονικής γραφής. Όμως, στη λογοτεχνία με μύησε ο παππούς μου, τον οποίο δεν γνώρισα αλλά η ιστορία του πάντα με απασχολούσε. Σκοτώθηκε από διασταυρούμενα πυρά Ελασιτών και Εδεσιτών στο Συρράκο. Ήταν ένα θύμα που ουδέποτε αναγνωρίστηκε ως τέτοιο από αυτούς που αποδίδουν τιμές. Δεν ανήκε πουθενά κι έτσι η μνήμη του περιθωριοποιήθηκε.Κατάληψη στη Λογική - Τεύχος 58 (Φεβρουάριος 2011)
Δημοσίευση: 01-02-2011

Η ανακοίνωση που μοίραζαν φοιτητές έξω από τη Νομική έγραφε φαρδιά - πλατιά «Νομιμοποίηση τώρα όλων των μεταναστών», υπενθυμίζοντάς μου την πολιτική αφέλεια που μας διακρίνει στη νεότητα, σε αρκετά ζητήματα. Αναρωτιέμαι εάν αυτό θα λύσει πραγματικά το πρόβλημα της Ελλάδας και των μεταναστών ή μήπως στο όνομα μιας αόριστης κοινωνικής αλληλεγγύης και ενός γενικόλογου διεθνισμού που μπορεί να συγκινεί ιδεολογικά αλλά δεν οδηγεί πουθενά πολιτικά, παραβλέπουμε τα πραγματικά δεδομένα.ΝΙΚΟΣ ΤΖΙΜΑΣ - Τεύχος 58 (Φεβρουάριος 2011)
Δημοσίευση: 01-02-2011

Ο σκηνοθέτης των ταινιών «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» και «Αστραπόγιαννος», επιστρέφει μετά από 26 χρόνια απουσίας, με τη νέα του ταινία «Το πέταγμα του κύκνου».

 

Από τα «Τα χρόνια της θύελλας» του 1984 μέχρι το «Το πέταγμα του Κύκνου» του 2011 πέρασαν 26 χρόνια. Γιατί αυτή η μακρόχρονη απουσία; H ταινία που αναφέρατε, όπως και “Ο Αστραπόγιαννος” και “Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο”, ήταν πολύ δύσκολες και με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα, καταντούσαν Γολγοθάς. Χρειάζονταν 100 δραχμές και είχα μόνον τις 10...Τατιάνα Αβέρωφ - Τεύχος 58 (Φεβρουάριος 2011)
Δημοσίευση: 01-02-2011

«Η γλώσσα πάντα με γοήτευε, μπορεί να έτρωγα ώρες μέχρι να συντάξω ένα απλό κείμενο γιατί σκάλιζα τόσο τις λέξεις»

 

Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο χώρο της λογοτεχνίας; Άρχισα να γράφω το πρώτο μου μυθιστόρημα όταν ήμουν 42 χρονών, πολύ αργά δηλαδή. Βέβαια, έγραφα πολύ, από μικρή, σημειώσεις, σκέψεις, κείμενα για τη δουλειά μου, έχω εκδώσει και δύο βιβλία εκπαιδευτικής ψυχολογίας, αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να γράφεις λογοτεχνία...Aπορίες στο πνεύμα των Χριστουγέννων - Τεύχος 57 (Δεκέμβριος 2010 - Ιανουάριος 2011)
Δημοσίευση: 16-12-2010

Πως μπορεί να ζήσει ένας Έλληνας πολίτης με 700 ευρώ;

Γιατί οι φορολογικοί νόμοι δεν εφαρμόζονται για τους μεγαλοφοροδιαφυγάδες;

Γιατί δεν μπήκε φυλακή έστω και ένας από εκείνους που αποδεδειγμένα λεηλάτησαν το δημόσιο χρήμα;

Θα πληρώσει κανένας για το σκάνδαλο της SIEMENS, του Βατοπεδίου, των Ομολόγων;Το αλλόκοτο μυστήριο της ζωής - Τεύχος 57 (Δεκέμβριος 2010 - Ιανουάριος 2011)
Δημοσίευση: 16-12-2010

Χιλιάδες χρόνια τώρα στεκόμαστε κάτω απο το σκοτεινό πέπλο του ουρανού, προσπαθώντας να διαβάσουμε απαντήσεις πίσω απο το μακρινό φως των αστεριών.

Από τη στιγμή που χάσαμε το προνόμιο να είμαστε το κέντρο του Σύμπαντος και νιώσαμε το δέος της ασημαντότητάς μας συνειδητοποιήσαμε την πιθανότητα να μην είμαστε μόνοι. Το ελπίζαμε αλλα φοβόμασταν να το παραδεχτούμε, το ξέραμε αλλα δεν είχαμε τις αποδείξεις να βεβαιωθούμε.Γιάννης Παπαλέξης - Τεύχος 57 (Δεκέμβριος 2010 - Ιανουάριος 2011)
Δημοσίευση: 16-12-2010

Προτεραιότητα στην καθημερινότητα

Ποιό θα είναι το πρώτο θέμα του πρώτου δημοτικού συμβουλίου που θα συζητήσετε;
Παρ’ όλο που δεν έχουμε ακόμη πλήρη ενημέρωση για τις εκκρεμότητες των πρώην Δήμων, εκτιμώ ότι τα θέματα του πρώτου δημοτικού Συμβουλίου θα είναι πολλά και σημαντικά: από της έναρξη της ενοποιητικής λειτουργίας των υπηρεσιών του νέου Δήμου μέχρι τα προβλήματα της καθημερινότητας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση των πολιτών.ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΕΓΓΟΣ - Τεύχος 57 (Δεκέμβριος 2010 - Ιανουάριος 2011)
Δημοσίευση: 16-12-2010

"Η Λογοτεχνία με τη δημιουργία μικρών συμπάντων βάζει χρώμα στη ζωή μας"

Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο χώρο της λογοτεχνίας;
Μέχρι το 1998 σπούδασα και εργάστηκα ως πυρηνικός φυσικός. Γιατί σταμάτησα; Διότι κατά την άποψη μου η πυρηνική φυσική απαιτεί απ τους υπηρέτες της τον απόλυτο έρωτα κάτι σαν την αφοσίωση που δείχνει ο καλόγερος στο Χριστό. Εγώ αγαπούσα μεν, αλλά δεν ήμουν ερωτευμένος. ερωτευμένος από μικρό παιδί ήμουν με το να φτιάχνω και να λέω ιστορίες. Απ' το 1998 και μετά λοιπόν προσπαθώ να ακολουθώ το δρόμο της καρδιάς.ΔΕΙ ΔΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ - Τεύχος 56 (Νοέμβριος 2010)
Δημοσίευση: 17-11-2010

(Από τον Καλλικράτη στον Δημοσθένη)

Τα φώτα έσβησαν, οι δήμαρχοι εξελέγησαν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση νίκησε, όμως η σκιά του Μνημονίου πέφτει βαριά πάνω από τη χώρα. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα της οικονομικής κρίσης, οι νεοκλεγέντες τοπικοί άρχοντες ("μικροί πρωθυπουργοί" στην περίπτωση των περιφερειαρχών) καλούνται να ανατάξουν τους δήμους της χώρας θεσμικά και οικονομικά, ή με άλλα λόγια να βρούν λεφτά.ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ - Τεύχος 56 (Νοέμβριος 2010)
Δημοσίευση: 17-11-2010

Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο χώρο της αρχαιολογίας;
Η πρώτη μέρα στο Γυμνάσιο ήταν για μένα καθοριστική. Μια πρώτη επαφή με τα διδακτέα αντικείμενα αρκούσε για να πάρω την απόφασή μου: να σπουδάσω στη Φιλοσοφική Σχολή. Η έμφυτη αγάπη μου για την ιστορία και η ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τις ρίζες μου, μια ανάγκη ακόμη βαθύτερη στην ακριτική Ξάνθη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, με έφεραν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 για σπουδές στο Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.Στο μάτι του κυκλώνα - Τεύχος 55 (Οκτώβριος 2010)
Δημοσίευση: 21-10-2010

Στο μάτι του κυκλώνα, σε αντίθεση με ό, τι πιστεύεται, επικρατεί νηνεμία. Οι Άγγλοι ναυτικοί την χαρακτηρίζουν τρομακτική, απαίσια (dreadful). Ίσως, επειδή γνωρίζουν ότι γύρω-γύρω πνέουν σφοδροί άνεμοι και ξεσπούν τρομερές καταιγίδες.

Σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο μάτι ενός οικονομικού κυκλώνα, βιώνοντας μια βαθιά οικονομική κρίση και ύφεση που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια που θα οδηγήσει. Μια παράξενη νηνεμία επικρατεί, προάγγελος ίσως κοινωνικών καταιγίδων και πολιτικής αναταραχής. Σημάδια αυτής της θύελλας άρχισαν να φαίνονται στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία.ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ - Τεύχος 55 (Οκτώβριος 2010)
Δημοσίευση: 21-10-2010

«Θα ήμουν δυστυχής, αν δεν έκανα αυτό που κάνω»

Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο χώρο των εικαστικών τεχνών;
Αυτό δεν ξεχνιέται, αν και πάει πολύ μακριά στα παιδικά μου χρόνια. Άρχισα να σκαλίζω πέτρες στο χωριό μου, μόλις τέλειωσα το Δημοτικό. Κρατώ μια φωτογραφία από εκείνη την περίοδο. Πάνω σε ένα τραπέζι έχω τοποθετήσει τα πρώτα πέτρινα κεφάλια. Τα είδε κάποιος γεωπόνος που πέρασε από το χωριό και ρώτησε τον πατέρα μου ποιος τα φτιάχνει αυτά. Ο πατέρας μου του είπε τα κάνει ο γιός μου.Τί θα κάνετε για... - Τεύχος 55 (Οκτώβριος 2010)
Δημοσίευση: 21-10-2010

Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Παπαλέξης απαντούν στον Ντίνο Γιώτη.
Τί θα κάνετε για το Ξενία και το Κάστρο;
Τί θα κάνετε για το Τουριστικό Περίπτερο;
Τί θα κάνετε για τα Ψαροπλιά;
Τί θα κάνετε για το Στρατόπεδο Παπακώστα;
Τί θα κάνετε για το σχέδιο πόλης στο (υπόλοιπο) Τρίγωνο και την Ελεούσα;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Παπαβασιλείου και Χρήστος Παπάζογλου δεν μας απάντησαν.Ο πολιτισμός ως προϊόν - Τεύχος 54 (Σεπτέμβριος 2010)
Δημοσίευση: 15-09-2010

Υποστηρίζω το εξής: συνήθως οι τοπικοί άρχοντες (για να μην αναφερθώ εν γένει στους πολιτικούς) εκμεταλλεύονται για ψηφοθηρικούς λόγους τα πολιτιστικά γεγονότα και σπανίως τα δημιουργούν οι ίδιοι. Με άλλα λόγια διαχειρίζονται τον πολιτισμό χρησιμοθηρικά ως προϊόν και όχι ως αξία, προκειμένου να αντλήσουν πολιτικό κέρδος και δεν τους ενδιαφέρει να τον παράξουν πρωτογενώς.ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΟΥΚΑΣ - Τεύχος 54 (Σεπτέμβριος 2010)
Δημοσίευση: 15-09-2010

«Θα στήριζα ολόθερμα την αρχή της προνοητικότητας, της προσεκτικής δοκιμής πριν τη χρήση τεχνολογιών με άγνωστες επιπτώσεις»

Είστε Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Πώς προέκυψε;
Καλές σπουδές, αγάπη για την έρευνα, συνεχής προσπάθεια. Από μηχανικός του ΕΜΠ στράφηκα στο μάνατζμεντ. Τότε ήταν ασυνήθιστο.Ντουμπλ Φας - Τεύχος 53 (Ιούλιος - Αύγουστος 2010)
Δημοσίευση: 23-07-2010

Κοιτάζοντας τα αρχεία μου, ανέσυρα ένα κείμενο που είχα γράψει πριν από 13 χρόνια και αμέσως το συνδύασα με αυτό που έγραψα στο site της ARTA PRESS, τον προηγούμενο μήνα, όπου αναρωτιόμουν για το ρόλο των δημοσιογράφων και της ενημέρωσης σήμερα. Αναρωτιόμουν ακόμα αν η δημοσιογραφία είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία που εξυπηρετεί τα ποικίλα συμφέροντα των ιδιοκτητών και κατόχων των ΜΜΕ και αν είναι το φίλτρο που επιτρέπει να περνάνε μόνο οι ειδήσεις που επιλέγονται για πλατιά κατανάλωση.Λάκης Χαλκιάς - Τεύχος 53 (Ιούλιος - Αύγουστος 2010)
Δημοσίευση: 23-07-2010

Ο Λάκης Χαλκιάς γεννήθηκε στα Γιάννενα. Γιος του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά. Ανήκει στην Πέμπτη γενιά της οικογένειας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ. Ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από 7 ετών. Στα 16 του εργάζεται σαν επαγγελματίας και στα 18 του ηχογραφεί τους πρώτους του δίσκους, των Θεόδωρου Δερβενιώτη- Κώστα Βίρβου. Παίζει κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο, τζουρά, ούτι. Από το 1960 μέχρι το 1967 εμφανίζεται πλάι στη Μπέλλου, Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Ζαμπέτα και άλλους, ενώ συνεργάζεται με τους μεγάλους ρεμπέτες: Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη. Το 1967, φεύγει για τις Η.Π.Α. και τον Καναδά.Nullious in verba - Τεύχος 52 (Ιούνιος 2010)
Δημοσίευση: 03-06-2010

Διαβάζω στην Ελευθεροτυπία για τον δήμαρχο του Τορόντο Ντέϊβιντ Μίλερ που κατάφερε να πρασινίσει (ακόμα) περισσότερο την πόλη του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που έφερε την ονομασία “Live Green”, δηλαδή «Ζήσε πράσινα». Παράλληλα πέτυχε να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (δυστυχώς ανθεί και στις πιο προηγμένες χώρες), στέλνοντας στον εισαγγελέα όλους τους συμβούλους και τους υπαλλήλους που είχαν αναμιχθεί σε
σκάνδαλα.'Αγγελος Παναγιωτίδης - Τεύχος 52 (Ιούνιος 2010)
Δημοσίευση: 03-06-2010

Φύση και Τέχνη. Τί είδους σχέση;
Οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι μουσικοί, οι ποιητές και γενικά όλοι οι καλλιτεχνες είναι ένας κόσμος που δεν αναπαριστά τη φυσική πραγματικότητα. Ο κόσμος της τέχνης μας δείχνει πώς να αντιλαμβανόμαστε τη φύση, διαφορετικά από τον τρόπο που την συλλαμβάνουμε με τις φυσικές αισθήσεις μας. Ο Αριστοτέλης έλεγε ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμά των, αλλά την εσωτερική τους σημασία.

Τί είναι εκείνο που σας παρακινεί να εκφράζεστε με τη συγκεκριμένη τεχνική;
Η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι αποτέλεσμα σπουδών για μένα, αλλά πολλών χρόνων εμπειρίας πάνω στα μέταλλα και στη συμπεριφορά τους. Συγχρόνως νιώθω την ικανοποίηση ότι το δημιούργημά μου γίνεται με τα χέρια μου χωρίς βοήθεια εργαλείων.Η “αρπαγή” της Ευρώπης - Τεύχος 51 (Μάιος 2010)
Δημοσίευση: 06-05-2010

Εξήντα χρόνια μετά την διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν -Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και ενός από τους "πατέρες" της Ευρωπαϊκής Ένωσης- για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα ερωτήματα για την πορεία της Ευρώπης παραμένουν.
Που βαδίζει η Ευρώπη; Γιατί το όραμα της πολιτικής ένωσης ξεθωριάζει με τον καιρό; Γιατί η περίφημη κοινοτική αλληλεγγύη παραμένει νεκρό γράμμα μέσα στις πολυσέλιδες συνθήκες της Ένωσης;ΜΑΝΘΟΣ ΣΚΑΡΓΙΩΤΗΣ - Τεύχος 51 (Μάιος 2010)
Δημοσίευση: 07-05-2010

"Γράφω άνευ σχεδίων"
Ο Μάνθος Σκαργιώτης γεννήθηκε στο χωριό Μονολίθι Ιωαννίνων. Είναι φιλόλογος. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα ενώ δημοσίευσε εισαγωγικές μελέτες για το έργο του Κώστα Κρυστάλλη και του Γιώργου Κοτζιούλα. Από το 2002 παρουσιάζει τα "πορτρέτα" ηπειρωτών δημιουργών στο Δελτίο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταρείας Τζουμέρκων. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά.Εθνικός δανεισμός, ένας διαχρονικός βραχνάς - Τεύχος 50 (Απρίλιος 2010)
Δημοσίευση: 13-04-2010

Eίναι μερικά πράγματα που δεν καταλαβαίνω και όχι επειδή είμαι άσχετος με τα οικονομικά. Έγραφα στο τεύχος του Νοεμβρίου ότι εντάξει ο αγώνας και η προσπάθεια για την επιβίωση, αλλά δεν αρκούν μόνο αυτά. Το ευάερο, ηλιόλουστο και ιστορικό οικόπεδο που λέγεται Ελλάς χρειάζεται κάτι παραπάνω και από πάνω. Διαφορετικά τα λεφτά που θα μαζέψουμε από τα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα θα μας φτάσουν μόνο για να πληρώσουμε το επόμενο νοίκι. Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΣΟΣ - ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ - Τεύχος 50 (Απρίλιος 2010)
Δημοσίευση: 13-04-2010

Γεννήθηκε το 1951 στην Άρτα, όπου ζει και εργάζεται.Σπούδασε Κτηνίατρος στη Θεσσαλονίκη. ΄Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc.) στην Πτηνοπαθολογία και στην Επιθεώρηση Τροφίμων στο Τορίνο και στη Δημόσια Υγεία στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος ( Ph.D.) στην Υγιεινή και Μικροβιολογία Τροφίμων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Περίπου 40 επιστημονικές εργασίες του έχουν ανακοινωθεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε αντίστοιχα επιστημονικά περιοδικά...

 Εθνική αιμορραγία - Τεύχος 49 (Μάρτιος 2010)
Δημοσίευση: 03-03-2010

Πρόσφατα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας για πρώτη φορά σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους, έστειλε μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για περιορισμό των εξοπλισμών των δύο χωρών.


Αλέξης Τσίπρας - Τεύχος 49 (Μάρτιος 2010)
Δημοσίευση: 04-03-2010

Κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά μέτρα, υπό τη στενή επιτήρηση των Βρυξελλών, τα οποία ωστόσο θεωρεί εθνικώς αναγκαία, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Είναι έτσι;Βασιλική Κατέρη - Τεύχος 49 (Μάρτιος 2010)
Δημοσίευση: 04-03-2010

Η Βασιλική Κατέρη γεννήθηκε στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων το 1967. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Καλαμάτα, όπου και διατηρεί ατελιέ με την επωνυμία «Τέχνης Ένεκεν».


No mercy - Τεύχος 48 (Φεβρουάριος 2010)
Δημοσίευση: 10-02-2010

Το σύστημα είναι αδίστακτο και άγριο, σχεδόν κανιβαλιστικό. Αν πέσεις δεν θα σε σηκώσουν, παρά θα σου βυθίσουν το σπαθί στο στήθος για να σε αποτελειώσουν, όπως έκαναν οι νικητές μονομάχοι με τους ηττημένους στις ρωμαϊκές αρένες. Παρακολουθώ αυτόν τον καιρό τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Μετανάστες - Τεύχος 48 (Φεβρουάριος 2010)
Δημοσίευση: 11-02-2010

H πολιτογράφηση των μεταναστών .... Ζητήσαμε από τους βουλευτές του νομού Άρτας Δημήτρη Τσιρώνη (ΠΑΣΟΚ), Παύλο Στασινό (ΠΑΣΟΚ)και Κώστα Παπασιώζο (ΝΔ) να μας πουν

Σπύρος Βλέτσας - Τεύχος 48 (Φεβρουάριος 2010)
Δημοσίευση: 11-02-2010

Ο Σπύρος Βλέτσας γεννήθηκε το 1964 στα Ιωάννινα και σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα.  Σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες “Κατάθεση” και “Προς το τέλος της διαδρομής”, που πήραν μέρος σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημοσιεύει κείμενα και ποιήματα

Keep Walking - Τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2009 - Ιανουάριος 2010)
Δημοσίευση: 16-12-2009

Στο τέλος της χρονιάς οι απολογισμοί είναι αναπόφευκτοι. Στεκόμαστε σε όλα εκείνα που μας έκαναν χαρούμενους, προσπερνάμε κοιτώντας με λοξή ματιά τις αποτυχίες μας. Για αυτές τις αποτυχίες και για τις προσπάθειες που δεν κάναμε ή εγκαταλείψαμε στη μέση είναι αφιερωμένο το τελευταίο εντιτόριαλ του χρόνου....

Βασίλης Καζούλλης - Τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2009 - Ιανουάριος 2010)
Δημοσίευση: 17-12-2009

Παρότι δεν είμαι από την Ήπειρο, η πεντατονική κλίμακα, πράγματι, παίζει κυρίαρχο ρόλο στη μουσική μου. Εξάλλου πρόκειται για αρχέγονη μουσική με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα

Δημήτρης Βλαχοπάνος - Τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2009 - Ιανουάριος 2010)
Δημοσίευση: 17-12-2009

Ο Δημήτρης Χρ. Βλαχοπάνος γεννήθηκε το 1953 στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ζει και εργάζεται στην Άρτα. Είναι φιλόλογος. Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια

Χρόνος – Κρόνος - Τεύχος 47 (Δεκέμβριος 2009 - Ιανουάριος 2010)
Δημοσίευση: 17-12-2009

Tο τοπίο της φωτογραφίας στην «πραγματικότητα» είναι ένα τοπίο που μεταβάλλεται διαρκώς με την πάροδο του χρόνου: το νερό ρέει, οι πέτρες διαβρώνονται, τα δένδρα γερνάνε.

Οι όμορφες χώρες, όμορφα χρεώνονται - Τεύχος 46 (Νοέμβριος 2009)
Δημοσίευση: 12-11-2009

"Στη ναυτιλία, η υπερδύναμη είναι η Ελλάδα" είπε, απευθυνόμενος, πρόσφατα, στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και άρχισα να σκέφτομαι τις ωραίες πλευρές αυτής της χώρας:τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα τεράστια κεφάλαια, για τα οποία, άλλες χώρες θα οργάνωναν "σταυροφορίες" για να τα αποκτήσουν.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΘΟΣ - Τεύχος 46 (Νοέμβριος 2009)
Δημοσίευση: 13-11-2009

Γεννήθηκε στην Πλατανούσα Ιωαννίνων το 1956. Πήγε Γυμνάσιο στο Καλέντζι και στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μαθήματα ιστορίας - Τεύχος 45 (Οκτώβριος 2009)
Δημοσίευση: 21-10-2009

Πριν από 100 χρόνια μια σειρά πράγματα, που σήμερα μάς φαίνονται αυτονόητα, όπως για παράδειγμα η αργία της Κυριακής, δεν υφίσταντο. Την καθιέρωσε με νόμο ο Βενιζέλος. Με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης του 1911, ξεκινά για τον τόπο μια δημιουργική περίοδος.

Παύλος Χαραλάμπους - Τεύχος 45 (Οκτώβριος 2009)
Δημοσίευση: 22-10-2009

Το 2000 πήρα την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψω το επάγγελμα του οικονομολόγου ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Hotel Manager) και το νέφος της Αθήνας και να εγκατασταθώ στην Ανέζα

Οι κανόνες του παιγνιδιού - Τεύχος 44 (Σεπτέμβριος 2009)
Δημοσίευση: 22-09-2009

Ο Γιωργάκης έγινε Γιώργος. Τα Μίντια που μέχρι χθες τον λοιδορούσαν ανακάλυψαν σήμερα τις χαμένες αρετές του. Και όμως ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτό που ήταν πάντα.

ΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - “Ο Θάνατος του Αμβρακικού θα είναι και δικός μας” - Τεύχος 44 (Σεπτέμβριος 2009)
Δημοσίευση: 22-09-2009

ΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Γεννήθηκε στην Άρτα το 1951. Μεγάλωσε σε επιχειρηματικό περιβάλλον, δουλεύοντας από μικρό παιδί στην επιχείρηση του πατέρα του. Σπούδασε Διεθνές και Δημόσιο Δίκαιο, Πολιτικές Επιστήμες και Πολιτική Ιστορία στη Νομική Σχολή του ΑΠΕ.

Ημι - υπαίθρια χώρα - Τεύχος 43 (Ιούλιος-Αύγουστος 2009)
Δημοσίευση: 15-07-2009

Κάθε φορά που επιστρέφω στην Άρτα, συλλαμβάνω τον εαυτό μου να μού θέτει βασανιστικές ερωτήσεις:
Πόσο καλύτερα είναι οργανωμένη η σύγχρονη Άρτα, τρεις χιλιάδες χρόνια μετά την αρχαία Αμβρακία των είκοσι πέντε χιλιάδων κατοίκων ή ακόμα περισσότερο τη Νικόπολη των εκατό χιλιάδων; Πόσο πιο όμορφη; Πόσο πιο ανθρώπινη;


Πετρολουκάς Χαλκιάς - Τεύχος 43 (Ιούλιος-Αύγουστος 2009)
Δημοσίευση: 17-07-2009

Ο Πετρολουκάς Χαλκιάς, εβδομήντα πέντε ετών σήμερα, παίζει κλαρίνο από τα δεκατρία του. Από προπάππου του όλη η οικογένεια ήταν μάστορες του κλαρίνου

ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΤΙΝΟΣ - Τεύχος 43 (Ιούλιος-Αύγουστος 2009)
Δημοσίευση: 17-07-2009

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 8 Απριλίου 1983, όπου τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο. Tο 2001 μετακόμισε στην Αθήνα, ως σπουδαστής πλέον, στα Τ.Ε.Ι Αθήνας στο Τμήμα “Πολιτικών Έργων Υποδομής”, όπου σπουδάζει μέχρι και σήμερα

Πλαθολόγιο νηπίων - Τεύχος 42 (Ιούνιος 2009)
Δημοσίευση: 15-06-2009

Αδόκιμες αλλά σίγουρα διασκεδαστικές νεογέννητες λέξεις που κατέγραψα καθώς τα παιδιά μου μεγάλωναν και άρχισαν να φτιάχνουν το δικό τους λεξιλόγιο. Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι γονείς θα έχετε να θυμηθείτε ανάλογα παραδείγματα. Αντί για το συνηθισμένο εντιτόριαλ, διάλεξα μερικές από αυτές τις λέξεις για να σας ευχηθώ καλό καλοκαίρι.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ - Τεύχος 42 (Ιούνιος 2009)
Δημοσίευση: 16-06-2009

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε σχέδιο μόδας, γραφικές τέχνες σε υπολογιστή και έκανε σεμινάρια φωτογραφίας και πολιτιστικής διαχείρισης. Κατέχει μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πανεπιστήμιο City University του Λονδίνου (2001).

H ηδονή της εντιμότητας - Τεύχος 41 (Μάϊος 2009)
Δημοσίευση: 13-05-2009

Ηθική στην πολιτική είναι σαν την όαση στην έρημο: σπάνια. Όλοι ορκίζονται σε αυτήν, αλλά λίγοι τιμούν τον όρκο τους. Η ηδονή της εντιμότητας (για να θυμηθώ τον Πιραντέλλο) φαίνεται ότι δεν ανήκει, για τους περισσότερους, στις απαγορευμένες.

“Στην Ελλάδα δεν κάνουμε παραγωγικές επενδύσεις, φτιάχνουμε κεραμίδια” - Τεύχος 41 (Μάϊος 2009)
Δημοσίευση: 13-05-2009

Θα έλεγα ότι δεν είναι ακριβώς περιβαλλοντικό πρόβλημα, είναι το μοντέλο ανάπτυξης που έχουμε αποδεχτεί

“Μπαινοβγαίνω σε ξεχωριστά σύμπαντα” - Τεύχος 41 (Μάϊος 2009)
Δημοσίευση: 13-05-2009

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 είναι δικηγόρος στην Αθήνα.

Καλά σαράντα! - Τεύχος 40 (Απρίλιος 2009)
Δημοσίευση: 08-04-2009

Δεν είμαι οικονομολόγος για να μπορώ να ερμηνεύσω τι κρύβεται πίσω από όλους αυτούς τους όρους που εισέβαλλαν μαζί με την κρίση, στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα. Εκείνο που καταλαβαίνω, ως πολίτης αυτού του κόσμου, είναι ότι το Σύστημα προσπαθεί να "αυτορρυθμιστεί" και να επιβιώσει, καταγέλλοντας, από μόνο του, την ασύδοτη πλευρά του εαυτού του.

ΟΞΕΙΑ ΜΕΓΑΡΙΤΙΔΑ - ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΑΝΕ ΜΕΓΑΡΟ - Τεύχος 40 (Απρίλιος 2009)
Δημοσίευση: 13-04-2009

"'Αρτα, Χθες, Σήμερα, Αύριο" ετιτλοφορείτο η εκδήλωση που διοργάνωναν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας και ο Δήμος Αρταίων το βράδυ της 14ης Μαρτίου 2009, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα. Δεν θα την έχανα με τίποτα, ακόμα και αν χρειαζόταν να αγοράσω την πρόσκληση στη μαύρη αγορά. Δεν χρειάστηκε όμως, αφού εξοικονόμησα εύκολα μια τέτοια στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τρεις μέρες νωρίτερα στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Που έγινε χωρίς τους δημοσιογράφους των μεγάλων εφημερίδων, τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Πολιτισμού. Πιθανόν η πρόσκλησή μου να ήταν μια από εκείνες που προοριζόταν για αυτούς.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΡΗΣ - Τεύχος 40 (Απρίλιος 2009)
Δημοσίευση: 13-04-2009

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1968.Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε ιστορία του κινηματογράφου, ανάλυση φιλμ και αφηγηματολογία στο τμήμα «Τέχνες και θεάματα» στο Paris III (Sorbonne Nouvelle).

3ο άλμα - Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)
Δημοσίευση: 22-03-2009

Αργήσαμε λιγάκι, αλλά είμαστε πάλι εδώ. Μετά από δύο μάλλον επιτυχημένες προσπάθειες, ετοιμαζόμαστε για την τρίτη απόπειρα. Με την ίδιαόρεξη και προσμονή, αλλά με περισσότερη γνώση που μας δίδαξε η εμπειρία του παρελθόντος, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο τρίτο βήμα, τον 3ο Διαγωνισμό Διηγήματος. Σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ και του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Άρτας καθώς και με την χορηγία φίλων και γνωστών, η ARTA PRESS είναι έτοιμη να δώσει, για μια ακόμα φορά, την ευκαιρία σε αρκετούς εκκολαπτόμενους αλλά και ώριμους συγγραφείς να εκθέσουν το ταλέντο τους στην κρίση μιας κριτικής επιτροπής, που διαθέτει αντικειμενικά, τουλάχιστον «την έξωθεν καλή μαρτυρία».

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)
Δημοσίευση: 02-04-2009

"H παρουσία μας στο πολιτικό σκηνικό αναγκάζει τα κόμματα να ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα”
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, υποψήφιος ευρωβουλευτής και συντονιστής της εκλογικής καμπάνιας στις ευρωεκλογές του 2009.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να εμφανίζονται από το πουθενά και να «μπαίνουν» στην ελληνική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις. Πως το σχολιάζετε;

ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΙΜΤΖΙΑΣ - Τεύχος 39 (Μάρτιος 2009)
Δημοσίευση: 02-04-2009

“Θα μπορούσα να ζήσω οπουδήποτε, αρκεί να είχα τη δυνατότητα να φωτογραφίζω. ”
Ο Κώστας Δρίμτζιας γεννήθηκε στην Παραμυθιά. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και είναι αυτοδίδακτος. Αρχικά εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ σε πρακτορείο και στη συνέχεια στα περιοδικά Τέταρτο και ΕΝΑ. Συνεργάστηκε σχεδόν με όλα τα μεγάλα περιοδικά. Φωτογραφίες του δημοσιεύτηκαν στα γυναικεία Elle, Madame Figaro, Beaute, ΓΥΝΑΙΚΑ, στα ανδρικά Status, Playboy και Penthouse καθώς και στα National Geographic, ΓΑΙΟΡΑΜΑ, στο ΕΨΙΛΟΝ (Ελευθεροτυπία) και ΚΑΠΑ (Καθημερινή). Εχει εκδόσει το φωτογραφικό άλμπουμ ΠΥΛΟΣ (Εκδόσεις Παπαδήμα) και δύο έντυπα προβολής του νομού Θεσπρωτίας.

Χαμένοι στο Διαδίκτυο - Τεύχος 38 (Φεβρουάριος 2009)
Δημοσίευση: 11-02-2009

Πριν από μερικά χρόνια μπήκε για πρώτη φορά στη ζωή μας η λέξη "απασχόληση" που έμελλε να αντικαταστήσει την λέξη "εργασία".  Έτσι, οι άνθρωποι έπαυαν να είναι εργαζόμενοι με δικαιώματα και μετατρέπονταν σε αναλώσιμες μονάδες απασχόλησης, εξ ου και η μετονομασία του Υπουργείου Εργασίας σε Υπουργείο Απασχόλησης. Δούλευα τότε σε ένα γνωστό περιοδικό και κάθησα και έγραψα ένα άρθρο με τον τίτλο...

Γιώργος Παπασωτηρίου - Τεύχος 38 (Φεβρουάριος 2009)
Δημοσίευση: 11-02-2009

Είστε δημοσιογράφος, βιβλιοκριτικός, συγγραφέας. Πώς προέκυψε; Εγώ γι’ αλλού κίνησα κι αλλού η ζωή με πήγε. Όλα προέκυψαν είτε από τις ανάγκες της βιοτής είτε από τις εσώτερες ανάγκες μου. Το δεύτερο μέρος της διάζευξης αφορά την ενασχόλησή μου με τη συγγραφή και την προσπάθεια να δώσω πρώτα απαντήσεις στον εαυτό μου και στη συνέχεια να τις μοιραστώ

Η ανοίκειος* συμπεριφορά - Τεύχος 37 (Δεκέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 12-12-2008

Όταν επί χρόνια ως κοινωνία έχουμε εξοικειωθεί με την ατιμωρησία αστυνομικών που πυροβολούν και σκοτώνουν εν ψυχρώ ανθρώπους, όταν έχουμε εξοικειωθεί με την υπεξαίρεση της δημόσιας περιουσίας από υπουργούς, ηγούμενους και πρυτάνεις, όταν επιτρέπουμε σε διεφθαρμένους αξιωματούχους να ληστεύουν τα  αποθεματικά των Ταμείων, όταν αντιμετωπίζουμε τη διαφθορά ως φυσικό φαινόμενο και τη φτώχεια ως αναγκαίο κακό,  όταν θεωρούμε θεμιτό το γεγονός υπουργοί να στήνουν off shore εταιρείες,  όταν αποδεχόμαστε το νόμιμο ως ηθικό και την πίστη ως μέσο για  μπίζνες "με την ευλογία της Παναγίας" μάλιστα...Κωστής Δήμος - Τεύχος 37 (Δεκέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 18-12-2008

Είστε Συντονιστής Προγράμματος......... στην ΕΡΤ. Πώς προέκυψε;
Μετά από πολλά χρόνια στο ιδιωτικό ραδιόφωνο και στην ιδιωτική τηλεόραση ως διευθυντικό στέλεχος η πρόταση από την διοίκηση της Ε.Ρ.Τ για μένα φάνηκε σαν πρόκληση ζωής. Αφ ενός γιατί ασχολούμαι αποκλειστικά με...

Αλέκος Παπαδόπουλος - Τεύχος 37 (Δεκέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 19-12-2008

Κύριε υπουργέ, σε αρκετά σημεία του βιβλίου σας, αναφέρεστε στις  αναγεννητικές δυνάμεις του τόπου. Τι ρόλο βλέπετε να παίζουν στο άμεσο  μέλλον; 
Αυτό που γράφω και στο βιβλίο μου είναι ότι υπάρχουν στη χώρα μας δυνάμεις οι οποίες μπορεί να μη συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια ζωή, ωστόσο διαθέτουν γνωστικό κεφάλαιο για να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κινείται συνεχώς στον αστερισμό ενός αφόρητου λαϊκισμού...

Άνεμος Ομπάμα - Τεύχος 36 (Νοέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 11-11-2008

Μετά την εκλογική νίκη του Μπάρακ Ομπάμα, οι εκλογές στην Ελλάδα φαίνεται  να απομακρύνονται ακόμα περισσότερο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν το κόμμα του δεύτερο, μάλλον δεν θα θελήσει να αυτοκτονήσει πολιτικά προκηρύσσοντας εκλογές σε μια περίοδο που ο άνεμος Ομπάμα φουσκώνει τα πανιά του ΠΑΣΟΚ. Στο οποίο ΠΑΣΟΚ τα χαμόγελα περισσεύουν όχι εξαιτίας μόνο της πολιτικής συγγένειας των δύο κομμάτων αλλά και των  προσωπικών σχέσεων του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου με σημαίνοντα στελέχη της αυριανής αμερικανικής κυβέρνησης και του στενού επιτελείου του προέδρου Ομπάμα...

Κώστας Παπασιώζος - "Δεν υπάρχει κρίση στην κυβέρνηση" - Τεύχος 36 (Νοέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 12-11-2008

Κύριε Βουλευτά,  μόλις ένα χρόνο μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε κρίση. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας;Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη πρόκληση. Έπρεπε να γίνουν αποφασιστικά βήματα που σαφώς δεν θα ήταν αποδεκτά από την κοινωνία.  Η παρούσα κυβέρνηση τόλμησε και τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

Νίκος Παπακώστας - “Κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει να ακούσουμε κάτι που δεν μας αρέσει” - Τεύχος 36 (Νοέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 12-11-2008

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη μουσική;
Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό που με ρωτάτε, αφού από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τη μουσική. Τα πρώτα χρόνια συνεργάστηκα σαν κιθαρίστας με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες στις μπουάτ της Πλάκας και στη συνέχεια σαν συνθέτης.

Το τίμημα της απληστίας - Τεύχος 35 (Οκτώβριος 2008)
Δημοσίευση: 11-10-2008

Οι ρωμαίοι πατρίκιοι στην αρχαιότητα, οι βυζαντινοί άρχοντες αργότερα και οι ευεργέτες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους τελευταία, εξευμένιζαν τον φθόνο της κοινωνίας με ευεργεσίες. Οι αγαθοεργίες ουσιαστικά λειτουργούσαν σαν βαλβίδες αποσυμπίεσης της λαϊκής οργής, όταν η οικονομική κατάσταση χειροτέρευε και τα περιθώρια επιβίωσης στένευαν για τους υπηκόους.

Ian Stewart - Δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα τον Θεό - Τεύχος 35 (Οκτώβριος 2008)
Δημοσίευση: 11-10-2008

Κύριε Στιούαρτ, η λέξη "χάος" στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε το χάσμα, το κενό, την άβυσσο. Πιστεύετε ότι προερχόμαστε από εκεί ή είμαστε δημιουργήματα ενός Θεού;
Δεν έχω θρησκευτικές πεποιθήσεις... οπωσδήποτε όχι κάποιου συμβατικού είδους. Νομίζω ότι ή έννοια του Θεού είναι λάθος κατηγοροποίησης, ταξινόμησης. Είναι μια προσωποποίηση της φυσικής διαδικασίας. Πάντως πιστεύω ότι ξεπροβάλλουμε από τις διαδικασίες ενός σύμπαντος ως αποτέλεσμα ενός φυσικού νόμου. Σήμερα οι φυσικοί αναζητώντας το Θεό, το άγιο δισκοπότηρο μιας θεωρίας των Πάντων, μιλούν για υπερβαρύτητα, για υπερχορδές, για σπασμένες συμμετρίες, για μια μεγάλη ενοποιητική θεωρία...


Καλή Χρονιά! - Τεύχος 34 (Σεπτέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 16-09-2008

Εύχομαι στους ανθρώπους που συναντώ αυτήν την εποχή «Καλή Χρονιά!». Από μικρός ταύτιζα (όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζομαι) το τέλος του καλοκαιριού με το τέλος του χρόνου και την αρχή του φθινοπώρου με την αρχή του. Ο Σεπτέμβριος έχει μια αίσθηση μοναδικής ισορροπίας (δεν είναι η εκρηκτική Άνοιξη), ανάμεσα στα λαμπερά καύματα του καλοκαιριού και τις σκοτεινές νύχτες του χειμώνα. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να  μας υπενθυμίζει, διεγείροντας άγνωστα κέντρα του  εγκεφάλου, την αξία της ύπαρξης και της ζωής. 

Γιάννης Μπανιάς - Αέναος αγώνας για το περιβάλλον - Τεύχος 34 (Σεπτέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 16-09-2008

Κύριε Μπανιά, διαπιστώσατε και από κοντά τις επιπτώσεις που έχει για το υδρογραφικό σύστημα της περιοχής το φράγμα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. Γνωρίζετε εξάλλου ότι η εταιρεία έχει υποστεί διάφορες κυρώσεις για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του εργοστασίου της. Ωστόσο από αρκετούς υποστηρίζεται ότι τα  μικρά υδροηλεκτρικά είναι ήπιας μορφής επεμβάσεις στο περιβάλλον, συνεπώς αυτό δεν κινδυνεύει. Ποιά είναι η γνώμη σας;
Το αντίθετο συμβαίνει. Με την κατασκευή τέτοιων έργων, όπως αυτό στο σημείο που βρισκόμαστε (σημ.: στο φράγμα της «Μηχανικής» στα Θεοδώριανα) για την παραγωγή ενέργειας ουσιαστικά στερεύουν το ποτάμι. Καταργείται ο φυσικός πλούτος της περιοχής...


Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης - Τεύχος 34 (Σεπτέμβριος 2008)
Δημοσίευση: 16-09-2008

Τι σε έφερε στην Άρτα;
Η σκέψη πως τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν σε καλύτερες συνθήκες από αυτές που θα είχαν σε μια μεγαλούπολη. Τα δικά μου παιδικά χρόνια ήταν ονειρικά, αν σκεφτείς πως  μεγάλωσα παίζοντας στις αλάνες . Μετά τη δεκαετία του ογδόντα , όταν το Αιγάλεω χτίστηκε, τότε κατάλαβα πως ήταν θέμα χρόνου το πότε θα φύγω. Τότε ήταν που μου χτύπησε την πόρτα η τύχη να γνωρίσω τη γυναίκα μου που ήταν από την Άρτα. Μια νέα αρχή έγινε με την επιλογή μου να αγοράσω σπίτι και να εγκατασταθώ μόνιμα στην Ήπειρο.


Χρήστος Λάμπρης - Keep Walking - Τεύχος 33 (Ιούλιος - Αύγουστος 2008)
Δημοσίευση: 12-07-2008

Τί σε οδήγησε στο "Δασικό Χωριό"; Η ανάγκη να έχω ένα «ορμητήριο» για να οργανώνω δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού. Πίσω όμως από αυτό είδα και την ευκαιρία να προωθήσω μια μορφή ήπιας ανάπτυξης όπως εγώ την ονειρεύομαι, με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο. Τί έχεις αποκομίσει τόσα χρόνια από την ενασχόλησή σου με διάφορα extreme sport; Γνώρισα καλύτερα τη φύση και τα μυστικά της και έτσι δεν τη φοβάμαι...


Blue Print - Τεύχος 33 (Ιούλιος - Αύγουστος 2008)
Δημοσίευση: 12-07-2008

Ένα καλοκαιρινό βράδυ με πανσέληνο, μακριά από τους μηχανικούς θορύβους του πολιτισμού μας, σήκωσα την ψηφιακή μηχανή μου που αναπαυόταν δίπλα από το άδειο ποτήρι και την έστρεψα στον ουρανό. Μηχανικά άρχισα να την περιστρέφω, διαγράφοντας κύκλους με το διάφραγμα ανοικτό και το φακό στραμμένο στο φεγγάρι...

Κάτι να κυλάει - Τεύχος 32 (Ιούνιος 288)
Δημοσίευση: 11-06-2008

Όταν πριν από πολλά χρόνια ο Νίτσε έγραφε ότι η Γη δεν είναι δεδομένη για τον άνθρωπο, υποθέτω ότι υπονοούσε ότι μπορεί να στριφογυρίζει στο διάστημα και χωρίς αυτόν. Με τα ζώα, τα φυτά του και τα βράχια. Και χωρίς τον άνθρωπο που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν πρόκειται να σκάσει και κανείς εκεί έξω αν εξαφανισθούμε ως είδος. Εξάλλου το 95% των ειδών που υπήρξαν ποτέ στον πλανήτη έχουν εξαφανισθεί. Εκτός αν πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε άτρωτοι ως η κορωνίδα της Δημιουργίας ή έχουμε να επιτελέσουμε μια αποστολή εδώ πάνω σε αυτόν τον βράχο που γυρίζει γύρω από ένα κοινό άστρο. Αν η επιστήμη εξέλαβε τη φύση ως άπειρη δύναμη και κατά συνέπεια άτρωτη, η οικονομία την είδε ως πεδίο ανεξάντλητων πόρων.

Δημήτρης Μαμαλούκας - Τεύχος 32 (Ιούνιος 288)
Δημοσίευση: 11-06-2008

Κύριε Μαμαλούκα τί σας οδήγησε (γενικά) στο γράψιμο;
Η αχαλίνωτη φαντασία μου, η ανάγκη να πλέκω σενάρια και ιστορίες και τα περιπετειώδη παιδικά διαβάσματά μου.
Τί σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με τον Δημήτριο Μόστρα, ένα σχετικά άγνωστο ιστορικό πρόσωπο που έζησε (και) στην Άρτα πριν από 200 χρόνια;
Η προσωπικότητα κι η βιβλιοθήκη του. Ο Μόστρας ήταν ένας αληθινός, παθιασμένος συλλέκτης. Μια ζωή μάζευε σπάνια έντυπα κι έφτασε να έχει μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές βιβλιοθήκες της εποχής η οποία αν είχε σωθεί στις μέρες μας θα ήταν ανεκτίμητης αξίας.......ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ! - Τεύχος 31 (Μάιος 2008)
Δημοσίευση: 10-05-2008

Το 1955 ο συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ και οι φίλοι του δημοσιογράφοι Νταν Γουλφ και Εντ Φέιντσερ εξέδωσαν στη Νέα Υόρκη,μια πρωτοποριακή και ανεξάρτητη εφημερίδα ( The Village Voice), που διανέμοταν δωρεάν. Ήταν η αρχή των free press εντύπων.
Η νέα αυτή τάση στον έντυπο τύπο πέρασε στην Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα δεκάδες δωρεάν εφημερίδες και περιοδικά να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια κάθε χρόνο στην μικρή αγορά της χώρας, τελευταία δε και στην επαρχία.

Πέτρος Μάρκαρης - Το διάβασμα είναι μια πορεία απο τη σκέψη στο στοχασμό - Τεύχος 31 (Μάιος 2008)
Δημοσίευση: 10-05-2008

Κύριε Μάρκαρη, γιατί διαβάζουμε; Η ερώτηση έχει υποερωτήσεις. Γιατί διαβάζουμε γενικά; Ή γιατί απολαμβάνουμε το διάβασμα; Στην πρώτη ερώτηση η απάντηση είναι σχετικά εύκολη, ειδικά στην Ελλάδα. Διαβάζουμε για να μπούμε στο πανεπιστήμιο και μετά διαβάζουμε για να πάρουμε το πτυχίο...

ΤΑ ΠΑΓΩΝΙΑ - Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)
Δημοσίευση: 12-04-2008

Αν κάτι με έμαθε η ζωή είναι να αναγνωρίζω τη ρηχότητα των ανθρώπων πίσω από τη σπουδαιοφάνεια. Την κενότητα πίσω από τους βαρυσήμαντους λόγους, τον παχυδερμισμό κάτω από την ευαισθησία. Τους βάλτους που θέλουν να λογίζονται για ωκεανοί και τα παγώνια για αετοί.
Αλήθεια, με τι άνεση διαχειρίζονται την ανεπάρκειά τους αλλά και με τι μεγαλύτερη ευκολία την καταπίνει αμάσητη το πόπολο. Ως πωλητές ελπίδων -δεν αντιλέγω- διαπρέπουν, αλλά, ως πολίτες, αναρωτιέμαι αν πρέπει να χαραχθεί το όνομά τους από την Πολιτεία, έστω και στην άμμο.

Arthur Clarke - Eπιστροφή στα άστρα - Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)
Δημοσίευση: 12-04-2008

Κύριε Κλαρκ, στο βιβλίο σας γράφετε ότι ο πλανήτης Αρης μπορεί να γίνει το πρώτο πραγματικό μας σπίτι, πέρα από τη Γη. Που το στηρίζετε;.Είναι  μεγάλη ιστορία και όπως καταλαβαίνετε θα χρειαζόταν  πολύ ώρα να σας την αναπτύξω. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα του βιβλίου μου, όπου εκεί εξηγώ αναλυτικά γιατί ο Αρης μπορεί να γίνει η πρώτη διαστημική αποικία μας. Ωστόσο μπορώ να σας πώ εν συντομία οτι ο Αρης είναι ένας πλανήτης που έχει τις προυποθέσεις για να φιλοξενήσει ζωή...Ταξίδι στον Άρη - Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)
Δημοσίευση: 12-04-2008

Ο άνθρωπος δεν έπαψε ποτέ να ατενίζει το στερέωμα πότε με φόβο και δέος και πότε με φιλοσοφική απορία και επιστημονική περιέργεια. Ωστόσο μόλις τον τελευταίο καιρό, κάτω από τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά τη Μεγάλη Εξοδο.
Για τον Αρθουρ Κλαρκ ο γείτονας μας στο ηλιακό σύστημα δεν είναι καταδικασμένος στην αιώνια  σιωπή. Εχει λόγους να το πιστεύει, όπως εξάλλου και τόσοι επιστήμονες στη NASA και αλλού που εργάζονται για την αποστολή στον Αρη. Στο γειτονικό...


Γιάννης Πλαχούρης - “Να μπορείς τη ψυχή σου να την κοιτάς κατάματα! ” - Τεύχος 30 (Απρίλιος 2008)
Δημοσίευση: 12-04-2008

Τί σας οδήγησε στη δημοσιογραφία;
Πρώτα ήταν η ανάγκη επικοινωνίας, με τον τρόπο που γίνονταν εκείνες οι παλιές συνομιλίες, στην δεκαετία του πενήντα, συνήθως σούρουπο  στις εξώπορτες των σπιτιών. Κουβέντες ίσιες δίχως στροφές και γωνίες. Μπορεί να μην έλυναν τα πολλά και καθημερινά προβλήματα, αλλά διεύρυναν την γνώση μας, έτρεφαν την περηφάνια μας, συντηρούσαν την συντροφικότητα, μας έκαναν συνειδητούς. Επίσης, έχτισαν τις φωλιές όπου μπορέσαμε


Θα μπορούσε ο Μπιλ Γκέιτς να επενδύσει στην Άρτα; - Τεύχος 29 (Μάρτιος 2008)
Δημοσίευση: 12-03-2008

Ξεφυλλίζοντας τα προηγούμενα τεύχη της ARTA PRESS  στέκομαι ιδιαίτερα στις συνεντεύξεις των Αρτινών, με προσφορά στον τομέα και στον τόπο τους, άνθρωποι που και κατά τεκμήριο έχουν μια πιο διεισδυτική ματιά στα πράγματα της πόλης που γεννήθηκαν ή ζουν. Ε, λοιπον, κοινή διαπίστωση όλων αυτών είναι ότι η Αρτα, παρόλη την ιστορία της και τα γεωφυσικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν έχει τη θέση  που της αξίζει. Δεν μπορεί, λέω, να είναι τυφλοί ή προκατειλημμένοι όλοι αυτοί...


Γιάννης Κώστας - Τεύχος 29 (Μάρτιος 2008)
Δημοσίευση: 12-03-2008

Κύριε Κώστα, τί σας οδήγησε στο σινεμά;
Στη τέχνη του σινεμά με οδήγησε η παιδική μου ερώτηση που συνεχίζει να υπάρχει: Τί είναι ο κόσμος ;

Έχετε φτιάξει τη δική σας εταιρεία παραγωγής ταινιών, τη Lynx. Τι σας ανάγκασε;
Η ανάγκη της επιβίωσης και η έλλειψη παιδείας και υποδομής στο χώρο του κινηματογράφου.BACK YARD - Τεύχος 28 (Φεβρουάριος 2008)
Δημοσίευση: 09-02-2008

Εξήντα Ρουμάνοι και Πακιστανοί μετανάστες κινδύνεψαν να καούν ζωντανοί, όταν έπιασε φωτιά το κοτέτσι που είχαν κάνει για σπίτι στον κάμπο της Άρτας. Αυτοί και δεκάδες άλλοι συμπατριώτες τους αποτελούν το περιφερόμενο εξαθλιωμένο προλετεριάτο που καταδιωγμένοι από την πείνα, τη δίψα, τη φτώχεια και στυγνές δικτατορίες προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν μέχρι την επόμενη μέρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις πατρίδες τους. Είναι οι σκλάβοι στις γαλέρες της σύγχρονης εποχής.
Διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, άρρωστοι και λεροί, στιβαγμένοι σε καταλύματα που δεν θα έμεναν ούτε ζώα.

Ελένη Σκότη - Τεύχος 28 (Φεβρουάριος 2008)
Δημοσίευση: 09-02-2008

Γιατί ασχοληθήκατε με το θέατρο;
Πάντα με συνάρπαζε η ανθρώπινη φύση, τί είναι εκείνο που μας παρακινεί να πράττουμε, ως άνθρωποι, αυτά που πράττουμε. Από μικρό παιδί έφτιαχνα θεατρικά σκετς και τα παρουσίαζα στους γονείς και στους φίλους μου. Και ήταν για μένα αυτό ένας φυσικός τρόπος για να πω πως βλέπω τον κόσμο...


To σύνδρομο του σκαντζόχοιρου - Τεύχος 27 (Δεκέμβριος 2007 - Ιανουάριος 2008)
Δημοσίευση: 20-12-2007

Ούτε πλήθος κόσμου, ούτε το αδιαχώρητο -όπως γράφεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις- στην εκδήλωση για το Διαγωνισμό Διηγήματος που διοργάνωσε η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας με τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Σιγά μην άφηναν οι Αρτινοί τους καναπέδες ή τους φραπέδες για να πάνε να παρακολουθήσουν το σεμινάριο δημιουργικής γραφής, που στήριξε το ΕΚΕΒΙ, και τη βράβευση των νικητών. ...

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟ - Τεύχος 27 (Δεκέμβριος 2007 - Ιανουάριος 2008)
Δημοσίευση: 21-12-2007

Aπό τα ζάρια που βρέθηκαν σε βασιλικούς τάφους της Mεσοποταμίας μέχρι το σημερινό μπαρμπούτι και από τις ρωμαϊκές αρματοδρομίες μέχρι τις σύγχρονες ιπποδρομίες του 'Ασκοτ, ο άνθρωπος επιθυμεί να προκαλεί τη μοίρα του. Kαι συνήθως χάνει. Kαι αυτό γιατί, όπως διηγείται ένας θρύλος των Nαβάχο, στοιχημάτισε κάποτε την ελευθερία του με το Θεό-Παίκτη, έχασε και από τότε έγινε σκλάβος του...


Παναγιώτης Ζιώβας - Τεύχος 27 (Δεκέμβριος 2007 - Ιανουάριος 2008)
Δημοσίευση: 21-12-2007

Πως βρέθηκες να ασχολείσαι με τη φωτογραφία; Υπήρξε κάτι συγκεκριμένο που σε παρακίνησε;
Πάντα μου άρεσαν οι όμορφες εικόνες, όλα όμως ξεκίνησαν πριν από περίπου 10 χρόνια, όταν με μια απλή φωτογραφική μηχανή και ένα μικρό τηλεφακό ξεκίνησα να τραβάω τις πρώτες μου φωτογραφίες με θέμα τον Αμβρακικό κόλπο. Αυτό που με παρακίνησε ήταν η αγάπη και ο θαυμασμός που νιώθω για τη φύση και το περιβάλλον γενικότερα......


Editorial 12-13 - Τεύχος 12 -13 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2006)
Δημοσίευση: 06-12-2007

Νοιώθω λιγάκι αμήχανος απέναντι σε αυτήν την υπερπροσφορά των συμπολιτών μας για τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.  Εκεί που κάποτε έψαχνες να βρεις με το κερί υποψήφιο, σήμερα- και μάλιστα σε μια εποχή πολιτικής απαξίωσης και έκπτωσης των θεσμών όπως καθολικώς ομολογείται- εκατοντάδες είναι εκείνοι που σπεύδουν να θέσουν εαυτούς στην υπηρεσία του τόπου και των πολιτών. Γιατί άραγε;  Δεν υποστηρίζω ότι τα κοινά πρέπει να είναι υπόθεση των ολίγων, απλώς αναρωτιέμαι για αυτήν την υπερπροσφορά υποψηφίων. Προσωπικό βόλεμα, πολιτικό εφαλτήριο, διάθεση προσφοράς, δημοσιότητα; ...

Διηγηματογράφοι - Τέυχος 26 (Νοέμβριος 2007)
Δημοσίευση: 27-11-2007

Ένα πλήθος διηγημάτων κατέκλυσε ηλεκτρονικά τον τελευταίο καιρό την εφημερίδα προκειμένου να συμμετάσχουν στο 2ο Διαγωνισμό Διηγήματος που διοργανώνει η ARTA PRESS με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Είχε προηγηθεί, πριν από ενάμιση χρόνο, ο 1ος Διαγωνισμός και η επιτυχία του φαίνεται έφερε μια νέα φουρνιά διηγημάτων....Διηγήματα αγοριών και κοριτσιών, διηγήματα πρωτόλεια και ώριμα, διηγήματα ευαίσθητα και σκληρά, διηγήματα του ονείρου και της πραγματικότητας.
Τα  παιδιά γράφουν από ανάγκη, μοναξιά, χαρά, λύπη, απελπισία, ματαιοδοξία, επίδειξη.....

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΡΟΥΜΠΕΛΟΣ - Τέυχος 26 (Νοέμβριος 2007)
Δημοσίευση: 27-11-2007

Κύριε Σκρουμπέλο, πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τα πολιτιστικά δρώμενα της Άρτας;
Γύρω στο 1981 μου είχε αναθέσει η ΕΡΤ την σειρά ντοκυμαντέρς «Ακολουθώντας τον Μύθο της Πόλης». Ανάμεσα στις πόλεις, των οποίων θα ακολουθούσα τον «Μύθο» τους, ήταν και η Άρτα. Έτσι γνώρισα μια πόλη που με γοήτευσε η ζωντάνια της και οι άνθρωποί της. Με πολλούς έγινα φίλος και αργότερα συνεργαστήκαμε, όπως με ...


Στην Eλλάδα του 2007, ούτε οι αριθμοί ευημερούν - Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)
Δημοσίευση: 19-10-2007

Είναι διαπιστωμένο με στοιχεία (όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια) ότι στη χώρα μας χρόνο με το χρόνο η οικονομική ανισότητα επεκτείνεται και η κοινωνική αδικία αυξάνεται. Σε απλά ελληνικά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μόνο οι πολιτικοί μας παραμένουν οι ίδιοι τα τελευταία είκοσι και βάλε χρόνια. Και αναρωτιέμαι μήπως το ένα συνδέεται, κατά ένα αφανή τρόπο, με το άλλο;  Το ζήτημα είναι πως θα γίνει καλύτερη και πιο δίκαια η κοινωνία και όχι ποιος θα πείσει ως περισσότερο αξιόπιστος στη διαχείριση του συστήματος. Δανείζομαι λοιπόν μια σειρά διαπιστώσεις από άρθρο του Κώστα Βεργόπουλου στην Ελευθεροτυπία για την ελληνική οικονομία και τις θέτω ως πολιτικά ερωτήματα προς κάθε ενδιαφερόμενο.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)
Δημοσίευση: 19-10-2007

Κύριε Παπαγεωργίου, μπαίνετε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση. Ο κ. Αβραμόπουλος σας υποδέχθηκε στο Υπουργείο, λέγοντας ότι είστε ένας εξαίρετος κοινοβουλευτικός άνδρας και επιστήμων. Αυτό σας δίνει θάρρος ή μήπως και σας τρομάζει λιγάκι, μπροστά στο βάρος των ευθυνών που αναλαμβάνετε; Ασφαλώς και συναισθάνομαι τις προσωπικές ευθύνες, ακριβώς γιατί γνωρίζω τα προβλήματα. Είμαι αποφασισμένος να συμβάλω στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος και ασφαλώς προσβλέπω στη συνεργασία μου με τον Υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο. Υπάρχουν λύσεις. Και αυτές θα επιδιώξουμε.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΧΑΒΙΑΡΑΣ - Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)
Δημοσίευση: 19-10-2007

Κύριε Χαβιαρά, υπήρξατε επί χρόνια διευθυντής της βιβλιοθήκης σύγχρονης ποίησης του περίφημου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Συγκρίνοντας το περιεχόμενο και την οργάνωση εκείνης της βιβλιοθήκης και γενικότερα των της Εσπερίας με τις αντίστοιχες δικές μας, τι θα παρατηρούσατε;

Γνωρίζω μόνο μια βιβλιοθήκη σύγχρονης ποίησης στην Ευρώπη, εκείνη του Βρετανικού Συμβουλίου στο Λονδίνο, με την οποία είχα συνεργαστεί από το Χάρβαρντ. Είναι πολύ καλή και πλήρης στις συλλογές της. Όπως και στο Χάρβαρντ, εκτός από............Ταξίδι με τον Σείριο - Τεύχος 25 (Οκτώβριος 2007)
Δημοσίευση: 19-10-2007

Τον Οκτώβριο του 1989, πριν από δεκαοκτώ χρόνια ακριβώς, είχα την τύχη να ταξιδέψω στη Μεσόγειο με το θρυλικό πλοίο της GREENPEACE, τον Σείριο, στα πλαίσια μιας καμπάνιας για το περιβάλλον.Τρία χρόνια νωρίτερα η οργάνωση είχε μεταφέρει τη δράση της και στη...

Στάχτες και λόγια - Τεύχος 24 (Σεπτέμβριος 2007)
Δημοσίευση: 07-09-2007

Ιστορικός του μέλλοντος πιθανόν να σηματοδοτήσει το τέλος της Μεταπολίτευσης με το καταστροφικό καλοκαίρι του 2007, των εκατοντάδων πυρκαγιών και των 75 θανάτων. Εκεί που πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα απέτυχαν να αναδείξουν την απροκάλυπτη βία του συστήματος εναντίον του φυσικού περιβάλλοντος, ήρθε από μόνο του το σύστημα και «τα ΄παιξε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ - Τεύχος 24 (Σεπτέμβριος 2007)
Δημοσίευση: 10-09-2007

Κύριε Κολόζη, πως βρεθήκατε στα Τζουμέρκα και ειδικά στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ;
Πρωτοήρθα στα Τζουμέρκα, πριν από 26 χρόνια, το 1981, όταν έκανα τη σειρα ντοκιμαντέρ "Τα βουνά της Ελλάδας" για την ΕΡΤ, για να κινηματογραφήσω τον καταρράκτη στο ομώνυμο χωριό. Μέχρι τότε γνώριζα τα Τζουμέρκα μέσα από ...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ - Τ’ αλφαβητάρια μιλούν στην ψυχή των ανθρώπων - Τεύχος 24 (Σεπτέμβριος 2007)
Δημοσίευση: 10-09-2007

Πριν από 13 χρόνια, με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη, προσπάθησα να συναντήσω τον εικονογράφο των Αλφαβηταρίων της σχολικής μας ηλικίας. Εκείνη την εποχή ζούσε αποτραβηγμένος κάπου στους Αμπελόκηπους.Είχα την χαρά και την τιμή να με δεχθεί και να μου παραχωρήσει μια μικρή αλλα σπάνια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 1995 στο περιοδικό ΧΑΟΣ (με διευθυντή τον Γιώργο Παπασωτηρίου).Τον βρήκα να κάθεται σε μια πολυθρόνα και να καπνίζει...

Editorial 14 - Τεύχος 14 (Νοέμβριος 2006)
Δημοσίευση: 02-08-2007

Κάθε φορά που αντικρύζω την πόλη της Άρτας είτε απο τις ανατολικές και δυτικές υπώρειες των γύρω βουνών, είτε από τον κάμπο και τον Αμβρακικό, αναρωτιέμαι ποιό είναι το κύριο γνώρισμά της, τι είναι εκείνο που τη χαρακτηρίζει.

Μπάμπης Μπίζας - Τεύχος 21 (Ιούνιος - Ιούλιος 2007)
Δημοσίευση: 29-06-2007

Κύριε Μπίζα, ταξιδεύετε απο τα 22 σας χρόνια. Το είχατε βάλει σκοπό στη ζωή σας ή προέκυψε;
Από μικρός ήθελα να ταξιδέψω, Τότε είχα μακρινό όνειρο να φτάσω στη Νέα Ζηλανδία, τώρα έχω πάει επτά φορές εκεί.

Πολύ κακό για το τίποτα - Τεύχος 21 (Ιούνιος - Ιούλιος 2007)
Δημοσίευση: 30-06-2007

Tο καλοκαίρι είναι μια καλή ευκαιρία να εφαρμόσουμε την παραπάνω...μαρξιστική αρχή. Οι εντελώς σουρεάλ και ανατρεπτικοί κωμικοί είχαν προβλέψει εγκαίρως τον...εκπαιδευτικό ρόλο που θα έπαιζε η τηλεόραση. Ισως όμως να μη φαντάστηκαν πόσο καθοριστικό ρόλο θα έπαιζε στη σημερινή εποχή της τηλε-δημοκρατίας:

Editorial 15-16 - Τεύχος 15-16 (Δεκέμβριος 2006 - Ιανουάριος 2007)
Δημοσίευση: 27-05-2007

Είμαι ο Αη – Βασίλης και έχω να σου πω ότι  έλαβα το γράμμα σου που μου έστειλες τα περυσινά Χριστούγεννα. Αν δεν σου έγραψα τόσο καιρό ήταν επειδή ήθελα να γυρίσω όλον τον κόσμο για να δω τι γίνεται, προτού σου απαντήσω. Θα σου πω λοιπόν τι με έχει διδάξει η ζωή, τόσα...

Στράτος Στασινός - Τεύχος 15-16 (Δεκέμβριος 2006 - Ιανουάριος 2007)
Δημοσίευση: 27-05-2007

Από το animation και το ντοκιμαντέρ στο fiction. Τί σας οδήγησε εκεί;
'Ολη μου τη ζωή βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση ενδιαφερόντων, από τα πολύ μικρά μέχρι και τα μεγάλα.

Μετά είκοσι μήνες - Τεύχος 20 (Μάιος 2007)
Δημοσίευση: 12-05-2007

Εικοστό τεύχος; Πέρασαν κιόλας είκοσι μήνες; Χμ, καθόλου άσχημα για μια έκδοση που ήρθε απέξω για να μιλήσει για τα μέσα αυτής της πόλης, μ΄ έναν τρόπο διαφορετικό από ό,τι συνηθίζεται.

Δαίμονας Έρωτας - Τεύχος 20 (Μάιος 2007)
Δημοσίευση: 12-05-2007

Ο έρωτας, λέει ο Καζανόβα, είναι ένα είδος μανίας πάνω στο οποίο η φιλοσοφία δεν έχει την παραμικρή ισχύ. Και πως να έχει άραγε όταν ο έρωτας δεν συζητείται, δεν αναλύεται, αλλά μόνο βιώνεται. Δαίμονα τον αποκαλεί ο Πλάτων στο Συμπόσιο και ανάμεσα στους πρώτους θεούς τον κατατάσσει ο Ησίοδος στη Θεογονία του.

Δημήτρης Σιακούφης - Τεύχος 20 (Μάιος 2007)
Δημοσίευση: 13-05-2007

Κύριε Σιακούφη εξακολουθεί να λείπει ακόμα για την Αναγέννηση, ο ένας βαθμός της σωτηρίας;
Δυστυχώς έτσι είναι. Για να σωθεί η ομάδα θα πρέπει να φτάσει τους 38-39 βαθμούς. Μαθηματικά δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμα την παραμονή μας στην κατηγορία.

Δημήτρης Τσιρογιάννης - Τεύχος 20 (Μάιος 2007)
Δημοσίευση: 13-05-2007

Γυρνώντας στα παλιά: πως βρέθηκες στο χώρο των εικαστικών τεχνών; Έπαιξε ρόλο ο ζωγράφος πατέρας σoυ;
Από μικρό παιδί μου άρεσε να ζωγραφίζω. Φάνηκε από νωρίς η κλίση μου στον εικαστικό χώρο. Γενικά θεωρώ ότι το περιβάλλον που μεγαλώνεις σε διαμορφώνει.

Γιώργος Παπαβασιλείου - Τεύχος 17 (Φεβρουάριος 2007)
Δημοσίευση: 17-04-2007

Κύριε νομάρχα νοιώθετε ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα των εκλογών; Είμαι ικανοποιημένος γιατί ο συνδυασμός μου πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό που πηρε ποτέ σε πρώτη εκλογή υποψηφιος νομάρχης...

Editorial 17 - Τεύχος 17 (Φεβρουάριος 2007)
Δημοσίευση: 17-04-2007

"Δε βαριέσαι" φαίνεται να είναι το μότο της πόλης μας. Το φαντάζομαι να κρέμεται ως επιγραφή, σε κάθε υπηρεσία και οργανισμό αυτής της ράθυμης πόλης. Βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Αμβρακιωτών, αλλά μάλλον φοράμε ακόμα το φέσι της ανατολίτικης μοιρολατρίας στο κεφάλι μας.

Γρηγόρης Γκίκας - Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου - Τεύχος 18 (Μάρτιος 2007)
Δημοσίευση: 21-04-2007

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής σας επικρίνει διότι
" η φερεγγυότητα των διοικούντων έπιασε πάτο και καλεί τη Διοίκηση του ΤΕΙ να ανακαλέσει την απόφαση της που αφανίζει το μέλλον του Ιδρύματος, αφήνοντας το ΤΕΙ ΗΠείρου στη βορά της ανυποληψίας..." Τι έχετε να απαντήσετε;...

Φώτης Σπύρου - Τεύχος 18 (Μάρτιος 2007)
Δημοσίευση: 22-04-2007

Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στο Περιστέρι Αττικής. Αποφοίτησε με άριστα από την δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης “Κάρολος Κούν” το 1996.


Τατιάνα Ζώη - Τεύχος 19 (Απρίλιος 2007)
Δημοσίευση: 05-04-2007

2222Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρέθηκες στο χώρο της ζωγραφικής; Κουβαλούσα τη ζωγραφική μέσα μου από παιδί, στην αρχή σαν παιχνίδι όπως όλα τα παιδιά, αργότερα σαν μοναδικό τρόπο σκέψεως και επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Πάντα έλεγα ότι θέλω να γίνω ζωγράφος. Χρειάσθηκε όμως μεγάλη ψυχική δύναμη για να το ανακοινώσω και να ακολουθήσω τελικά το δρόμο της τέχνης μου.

Πέτρος Τατσόπουλος - Τεύχος 19 (Απρίλιος 2007)
Δημοσίευση: 05-04-2007

Ο Πέτρος Τατσόπουλος, υιοθετημένο παιδί του αξιωματικού της Χωροφυλακής Βαγγέλη Τατσόπουλου από το Κομπότι και της δασκάλας Ρεγγίνας Τατσοπούλου, το γένος Τόλη, από την Άρτα, επιστρέφει, αναγνωρισμένος συγγραφέας πιά, στα "πάτρια εδάφη" με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου.

Εαρινό - Τεύχος 19 (Απρίλιος 2007)
Δημοσίευση: 07-05-2007Η επιστροφή στο γενέθλιο τόπο είναι μια επιστροφή στην παιδική ηλικία. Η επιστροφή δε κατά την περίοδο της Άνοιξης, τη γιορτή του Πάσχα, είναι μια επιστροφή στην ίδια πηγή της ζωής. Τότε που ξεπηδώντας μέσα απο τη χειμερινή νάρκη, βλασταίνει ξανά εκρηκτική, θάλλουσα, λαμπρή.
Σε εκείνη την ηλικία όλα μου φαίνονταν αθώα και αιώνια.