2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


DVD Καλοκαίρι 2007

Δημοσίευση: 08-07-2007 - Στήλη: DVD - Τεύχος: Τεύχος 21 (Ιούνιος - Ιούλιος 2007)



Ζωή σαν τριαντάφυλλο

Édith Giovanna Gassion, αυτό είναι το πραγματικό όνομα, με το οποίο ήρθε στον κόσμο τον Δεκέμβρη του 1915, το θρυλικότερο ίσως, πρόσωπο που ανέδειξε το γαλλικό πεντάγραμμο τον περασμένο αιώνα. Μια ζωή που διάρκεσε μόλις 48 χρόνια, γεμάτα δόξα, φήμη, παγκόσμια αναγνώριση, μα που πάντοτε πίσω από την επιφανειακή λάμψη έκρυβε μονάχα πόνο, ατυχίες και θλίψη στην καρδιά της αγαπημένης La Mome  Edith Piaf. Το ψευδώνυμο που της χάρισαν δηλαδή, στα πρώτα χρόνια της καριέρας της, στα υπόγεια, γεμάτα καπνό και σκόνη κλαμπς της Μονμάρτης, που στην πραγματικότητα σημαίνει το μικρό, το αβοήθητο σπουργίτι. H Piaf σημάδεψε μια εποχή με την φωνή, τα τραγούδια της, αλλά κυρίως την τόσο αισθαντική σκηνική της παρουσία. Εγκαταλελειμμένη από τους γονείς της, παρέμεινε για αρκετό καιρό στους διαδρόμους του βρωμερού μπορντέλου και ανατράφηκε από τις πόρνες. Παιδάκι ακόμη, δούλευε σαν ατραξιόν στο πλάι του σαλτιμπάγκου πατέρα της, στα καλντερίμια του Παρισιού όπου την ανακάλυψε ο ατζέντης Λεπλέ και της άνοιξε τον δρόμο της επιτυχίας. Ο σκηνοθέτης  Olivier Dahan, απέδωσε παρά τις παραλήψεις (πιθανώς εσκεμμένες) κατά τρόπο υπέροχο τη κινηματογραφική εκδοχή της βιογραφίας της Piaf. Πέρα από την, απίθανο να την πιστέψει κανείς, πορεία των παιδικών χρόνων, ο  Dahan στέκεται στην απώλεια λατρεμένων προσώπων, όπως του Λεπλέ ( Depardieu) και του ανολοκλήρωτου έρωτα της ζωής της, μποξέρ Μαρσέλ Σερντάν, μέχρι τα μοιραία τροχαία ατυχήματα, που την κατέστησαν σκιά του εαυτού της. Όμως το πιό σημαντικό στοιχείο της ταινίας είναι η καθηλωτική ερμηνεία της   Marion Cotillard (Μαριόν Κοτιγιάρ) που μας αφήνει εκστατικούς  σε τέτοιο συγκλονιστικό βαθμό που να μην θέλουμε να τελειώσει η ταινία. Η εκθαμβωτική Marion, καταφέρνει χάρη στο ταλέντο της να ερμηνεύσει τη Piaf επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες (20 με 48) τόσο αποτελεσματικά που δίκαια κατατάσσεται στις μεγαλύτερες εμηνευτικές ελπίδες του σύγχρονου γαλλικού και γιατί όχι του ευρωπαικού κινηματογράφου.
Spiderman

Σκηνοθετημένη εξαιρετικά από τον Σαμ Ρέιμι έναν σκηνοθέτη, ιδιαίτερα ταλαντούχο, το φιλμ διαθέτει εκτός από τα εντυπωσιακά εφετζίδικα πλάνα που κόβουν την ανάσα και έναν ιδιαίτερο προβληματισμό, για το τι μπορεί να προκύψει σε έναν χαρισματικό χαρακτήρα, από την στιγμή που  η επιτυχία και η δόξα τον μετατρέψουν σ΄ έναν επηρμένο και αλαζόνα άνθρωπο.
Ο εχθρός αυτή τη φορά παρουσιάζεται υπό την μορφή ενός επισκέπτη από το διάστημα, που κολλά πάνω στο σώμα, και καθιστά τον προσβεβλημένο υποχείριο του σκοτεινού του εαυτού. Που φυσικά τον καθιστά και δυνατό. Έτσι, εκτός από τους εχθρούς Venom (δημιούργημα επίσης του περίεργου ξενιστή), Sandman (του δραπέτη φονιά του θείου του Πίτερ, που βρέθηκε κατά λάθος στη μέση ενός πειράματος) και φυσικά του Green Goblin Jr (του παλιού καλού του φίλου Χάρι Όσμπορν, που τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο του πατέρα του), το σενάριο δημιουργεί έναν επιπλέον εχθρό που δεν είναι άλλος από τον ίδιο του τον εαυτό. Ερμηνευτικά, τα πάντα κυλούν εν ηρεμία, αφού ο  Tobey Maguire, αν και μεγαλώνει ηλικιακά είναι πάντα καλός ως Πίτερ Πάρκερ, ενώ ο  James Franco, που έχει μεγαλύτερη συμμετοχή από πριν, ως ρόλος κλειδί του «κολλητού» φίλου, είναι εξαίρετος, όντας ένας από τους πιο ταλαντούχους ζεν πρεμιέ της γενιάς του. Η τρίτη εκδοχή των περιπετειών του ήρωα που ξεπετάχτηκε από την φαντασία του μοναδικού  Stan Lee αποδεικνύεται μια υπέροχη ψυχαγωγική ταινία για όλη την οικογένεια.