2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Ο εκ Ραδοβυζίων Γεώργιος Καραϊσκάκης

Δημοσίευση: 30-06-2007 - Τεύχος: Τεύχος 21 (Ιούνιος - Ιούλιος 2007)



Ο εκ Ραδοβυζίων Γεώργιος Καραϊσκάκης

Η ηρωικότερη, ίσως, μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, ο Γεώργιος Καραισκάκης,
ο υπέροχος αυτός αγωνιστής που δε λογάριαζε μήτε εχθρούς μήτε "φίλους"
εξακολουθεί να αποτελεί το μήλον της έριδος σχετικά με τον τόπο καταγωγής του,
μεταξύ Αρτινών και Καρδιτσιωτών.


Σε Τιμητική Ημερίδα, που οργάνωσε η Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος, στις 25 Απριλίου 2007, για τη συμπλήρωση 180 ετών απ' τον ηρωικό θάνατο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, απέδωσε στο Μαυρομάτι το γενέθλιο τόπο του Γ. Καραϊσκάκη, δηλώνοντας ταυτόχρονα  πως "επίσημα νομοθετήματα" ορίζουν την Νομαρχία Καρδίτσας αρμόδια για τους επίσημους εορτασμούς.
Επόμενο ήταν οι Αρτινοί να αντιδράσουν. Ο Νομάρχης Άρτας Γ. Παπαβασιλείου και ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Ν. Βασιλάκης μιλούν για παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Με ψήφισμά  τους προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος διαμαρτύρονται έντονα,  ζητούν να αποκατασταθεί η αλήθεια και να εφαρμοστεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροματίου, δεν μπορεί να μετονομασθεί: "Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη" και να απαλειφθεί ο χαρακτηρισμός αυτός από τα Δίπτυχα της Εκκλησίας.
Η καταγωγική σχέση με ήρωες και επαναστάτες, είναι φυσικό, να κάνει κάθε νεοελληνική τοπική κοινωνία υπερήφανη για τον τόπο της και τα τέκνα της. Ολοι μας θα θέλαμε να καταγόμαστε από  Λεωνίδες και Καραϊσκάκηδες, ακόμα και αν δεν ξέρουμε από που κρατάει η σκούφια μας. Θεμιτό και ανθρώπινο. Αρκετές φορές αισθανόμαστε την ανάγκη να συνδεθούμε ή και να ταυτιστούμε συναισθηματικά ακόμα με κάποιο ένδοξο κομμάτι του παρελθόντος. Άλλο όμως η ανάγκη και άλλο η αλήθεια. Με τη φαντασιακή ταύτιση με κάτι που δεν είσαι (βλέπε περίπτωση Σκοπίων) παραποιείται η ιστορική αλήθεια. Και στην προκειμένη περίπτωση η αλήθεια έχει ως εξής:
Κατ’ αρχήν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης, ανήκει σε όλο το έθνος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον ιδιοποιείται για μικροτοπικές σκοπιμότητες.
Ως προς την γενέτειρά του αρκεί ακόμα και  μια απλή ανάγνωση της Ιστορίας για να καταδειχθεί η απλή αλήθεια: ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε στη Σκουληκαριά της Άρτας και αυτό καταμαρτυρείται από πλήθος πηγές. Μερικές απο αυτές:
Οι συμπολεμιστές του Γ. Καραϊσκάκη με τα χέρια τους, έγραψαν στον τάφο του, στη Σαλαμίνα : "Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ ΓΕΝΝΗΘΗΣ  ΕΝ ΆΡΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΨΑΣ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑΣ ΜΑΧΑΣ ΕΠΕΣΕΝ ΕΝΔΟΞΩΣ ΕΝ ΤΗ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1827".
Οι πρώτοι βιογράφοι του, Γεώργιος Γαζής, Δημ. Αινιάν και Κων/νος Παπαρρηγόπουλος ομολογούν και γράφουν, πως ο Καραϊσκάκης είναι Αρτινός και γεννήθηκε στη Σκουληκαριά. Οι αγωνιστές του '21 Νικόλαος Κασομούλης και Λάμπρος Κουτσονίκας γράφουν, ότι "Ο Καραϊσκάκης κατήγετο από το Ραδοβύζι" εννοώντας, βέβαια, τη Σκουληκαριά. Οι  ξένοι Ιστορικοί Φ. Πουκεβίλ. Μ. Μπαρθόλντυ και ο Αύγουστος Φάμπρ γράφουν πως ο Καραϊσκάκης είναι Αρτινός και γεννήθηκε στη Σκουληκαριά.
Ειλικρινά οι Καρδιτσιώτες δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, σε αυτήν την άνευ ιστορικού αντικειμένου διαφωνία, με τους Αρτινούς. (Τι νόημα έχει εξάλλου στην Ελλάδα του 2007;) Οι νοήμονες και καλοπροαίρετοι άνθρωποι γνωρίζουν καλά πως η Ιστορία, πολύ δε περισσότερο η συλλογική μνήμη είναι δύσκολο να παραχαραχθούν.
Στις 22 Ιουλίου 2007, στις εκδηλώσεις Τιμής που θα γίνουν για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, στην ορεινή Πατρίδα του, τη Σκουληκαριά, είναι μια καλή ευκαιρία, από κοινού οι Συνέλληνες να τιμήσουν τον ηρωϊκό πρόγονό τους.

ΡΑΔΟΒΥΖΙΝΟΣ