2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΚΑΛΤΕΜΗΣ

Δημοσίευση: 05-04-2012 - Τεύχος: Τεύχος 66 (Απρίλιος - Μάιος 2012)



Γυρνώντας στα παλιά: πως βρεθήκατε στο χώρο των εικαστικών τεχνών;
Το ενδιαφέρον μου για τα εικαστικά ήταν σύμφυτο με την ύπαρξή μου. Απλά βρέθηκα και είμαι στο στοιχείο μου. Επιπλέον ο πατέρας μου, προικισμένος ο ίδιος με σπάνιο, αλλά αναξιοποίητο, λόγω συνθηκών, ταλέντο με ώθησε στην περαιτέρω καλλιέργειά μου.

Βρίσκετε κάποιου είδους ευτυχία στη ζωγραφική-χαρακτική;
Ευτυχία και πληρότητα. Είναι μοναδική η στιγμή που ο καλλιτέχνης, μικρός δημιουργός και ο ίδιος, αναφωνεί το «…ιδού, καλά λίαν»!

Φύση και τέχνη. Τι είδους σχέση;
Μέτρο των πάντων είναι η φύση και βέβαια ο άνθρωπος. Αλίμονο αν ο άνθρωπος δεν βλέπει τη φύση, δεν ακουμπά σε αυτήν, δεν αντλεί απ’ότι αυτή δίνει –και δίνει τα πάντα- την ουσία της ζωής. Και τι είναι η τέχνη παρά αυτό που είπε ο Σεζάν: «η φύση ειδωμένη μέσα από την ιδιοσυγκρασία του κάθε καλλιτέχνη». Και τι είναι η φύση παρά αυτό που είπε ο Σολωμός: «Μάγεμα η φύση κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη». Προσωπικά αντιλαμβάνομαι αυτή τη σχέση απλά ως σχέση δασκάλου-μαθητού ή
καλύτερα μάνας-παιδιού.

Περιφέρεια και πολιτισμός. Ασύμβατα μεγέθη;
Ασύμβατα; Όχι. Τον πολιτισμό τον κάνουν οι άνθρωποι και όχι οι γεωγραφικές περιοχές. Ίσως οι δυνατότητες να είναι περιορισμένες. Ωστόσο σε ατομικό επίπεδο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει οπουδήποτε.

Τί θα αλλάζατε από τη σημερινή εικόνα της Ελλάδας;
Λείπουν καλαισθησία και αξιοκρατία.

Εξακολουθείτε να επιστρέφετε στο γενέθλιο τόπο κυριολεκτικά καιμεταφορικά;
Το σύνδρομο του Οδυσσέα είναι αθεράπευτο. Επιστρέφω και με τις δυο έννοιες στο λίκνο μου, γιατί πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια.

Τί σας αρέσει από τα Γιάννενα;
Και το όνομα «Γιάννενα» δονεί όμορφα συναισθήματα και βιώματα. Η πόλη, η ιστορία και το ευρύτερο περιβάλλον ταίριαξαν αρμονικά. Γι’ αυτούς τους λόγους, μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι εμπνευ-
σμένο από τον τόπο αυτό.

Τί δεν σας αρέσει από τα Γιάννενα;
Στο όνομα ενός δήθεν εκσυγχρονισμού και εξωραϊσμού σε ορισμένες περιπτώσεις δυσκολέψαμε τη ζωή μας και απωλέσαμε αξιόλογα στοιχεία της πόλης.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Είναι πολλά, ας μην τα προαναγγέλλουμε. Πρώτα να έχουμε υγεία.

Ποιά συμβουλή έχετε κρατήσει για τη ζωή σας, ως μότο, από τους γονείς
σας;
Κυρίως μένει το παράδειγμα. Από τον πατέρα η φιλοπονία (κοινό τους γνώρισμα), το φιλοπρόοδο στοιχείο και η αγάπη για το ωραίο. Από τη μάνα μου η υπομονή, η εγκαρτέρηση και η φράση-απάντησή της σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα «αυτό; δεν είναι τίποτα, θα περάσει…».