2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μουσική - Τεύχος 66

Δημοσίευση: 05-04-2012 - Στήλη: Μουσική - Τεύχος: Τεύχος 66 (Απρίλιος - Μάιος 2012)



Kaiser Chiefs “Start the revelution without me” B-Unique Rec

Ο λήθαργος στον οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η brit pop σκηνή δεν πτοεί ουδόλως τους Kaiser Chief, που πραγματοποίησαν εκρηκτικό ντεμπούτο το 2005 με τον δίσκο «Employment» και σαρωτικά singles όπως τα «Oh my God» και «I predict a riot». Στους επόμενους δίσκους η υπόθεση άρχισε να ξεφουσκώνει, αλλά το φετινό «Start the revolution without me» πέρα από το σύνηθες brit στυλ των ‘90s τους βρίσκει να πραγματοποιούν ενδιαφέρουσες αναζητήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα ο ήχος τους γίνεται κινηματογραφικός σε σημεία, προσφέρουν διακριτικές δόσεις ψυχεδέλειας όπως στο αλά Bowie «Man on Mars», οι στίχοι τους φαντάζουν πιο εμβριθής και γενικώς απουσιάζει αυτή η αίσθηση της «στημένης» μπάντας.

Dirty Three “Toward the low sun” Drag City Rec

Έπειτα από εννιά χρόνια απουσίας το θρυλικό σχήμα των Dirty Three επιστρέφει με τον δίσκο «Toward the low sun» για να προσφέρει μια συλλεκτική γεύση των αρχών που διέπουν τη μουσική τους τα τελευταία 18 χρόνια, αλλά και τις δυνατότητες που διαγράφονται γι’ αυτούς στο μέλλον. Πολλές δόσεις λοιπόν κιθαριστικής παράνοιας και ελεγχόμενου χάους, μελωδικοί σκελετοί πάνω στους οποίους τα δευτερεύοντα όργανα υφαίνουν αρμονικές συνθέσεις, πρωτόφαντος πειραματισμός στα τύμπανα για
τα δεδομένα τους, όπως στο «Sometimes I forget you ‘re gone», γαλήνια στρατηγικά διαλείμματα και το αποτέλεσμα άκρως ιδιοσυγκρασιακό για ακόμη μια φορά, με κομμάτια όπως τα «Moon on the land» και «Rising below» να υπερτονίζουν την αυθεντικότητά τους.



Lambchop “Mr M” Merge Rec

Επί δύο δεκαετίες οι Lambchop βρίσκονται στο προσκήνιο της ανεξάρτητης μουσικής σκηνής, έχοντας κυκλοφορήσει πάνω από μια ντουζίνα δίσκους, των οποίων κύριο χαρακτηριστικό ήταν ο εκλεκτικός pop ήχος τους. Στο «Mr. M» παρουσιάζονται ιδιαίτερα γαλήνιοι με απαλές μελωδίες, διάχυτη ποιητικότητα και φυσικά την κλασική ρετρό και καθηλωτική αίσθηση που αποπνέουν συνήθως. Η σκοτεινή πνευματικότητα του ποδηγέτη τους Kurt Wagner στοιχειώνει και πάλι τον δίσκο, οι αρτιστικές μελωδίες
τον σιγοντάρουν κατά την αφήγηση των ιστοριών του και οι μυημένοι στον ήχο τους θα βρούνε εδώ μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις που έχουν αποδώσει ως τώρα, όπως το ομώνυμο τραγούδι και το «2B2», ενώ όσοι τους γνωρίσουν μέσα από αυτή τη δουλειά θα γευτούν και την ικανοποίηση της ανακάλυψης του ένδοξου παρελθόντος τους.


Mouse on Mars “Parastrophics” Monkeytown Rec

Το γερμανικό ντουέτο των Mouse on Mars έχει διαγράψει μια απίθανη πορεία τις δύο τελευταίες δεκαετίες στο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής με αξεπέραστους δίσκους όπως τους «Iaora Tahiti» και «Autoditacker». Έπειτα από μια εξαετία που περιορίστηκαν σε ορισμένα προσωπικά project και σε συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως ο Mark E. Smith των Fall επιστρέψανε με τον δίσκο «Parastrophics» για να προσφέρουν ξανά τα σοφιστικέ ηλεκτρονικά φώτα τους. Ως συνήθως οι δύο μουσικοί ερευνούν στα άκρα τις ηχητικές δυνατότητές τους καταλήγοντας σε παράδοξες ανακαλύψεις που συχνά συνδέονται με την αίσθηση της αποσύνδεσης οποιασδήποτε καθιερωμένης μουσικής φόρμας, όπως στο «Chordblocker, Cinnamon toasted». Οι παράταιροι, παρεμβατικοί ήχοι έχουν και εδώ την τιμητική τους εν μέσω των πειραματικών μελωδιών, ενώ σε έξαρση βρίσκεται σε ορισμένα τραγούδια και η εξωτική τους διάθεση.