2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις - Τεύχος 66

Δημοσίευση: 05-04-2012 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 66 (Απρίλιος - Μάιος 2012)



ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ

Δεκαέξι λάδια του Δημήτρη Βάσσου εκτίθενται στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας «Iντεάλ» στην Πάτρα, Αγ. Νικολάου 4, από 19 Μαρτίου μέχρι 20 Μαΐου. Ο αντικατοπτρισμός κτιρίων πάνω στο ψυχρό υλικό του γυαλιού είναι το βασικό θέμα του καλλιτέχνη και γίνεται το άλλοθί του για να σχολιάσει ενδότερα το τι είναι πραγματικό, τι φευγαλέο και τι επικρατεί τελικά. Ο Δημήτρης Βάσσος γεννήθηκε το 1951 στην Άρτα, όπου ζει και εργάζεται. Είναι κτηνίατρος με μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc.) και κάτοχος Διδακτορικού διπλώματος (Ph.D.) στην Υγιεινή και Μικροβιολογία Τροφίμων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι ερασιτέχνης ζωγράφος και αυτή είναι η τρίτη ατομική του έκθεση, ενώ έχει συμμετάσχει και σε τέσσερις ομαδικές εκθέσεις.

 

 


 

ΑΠΑΤΗΜΕΝΟΣ ΣΥΖΥΓΟΣ

Συνεχίζονται στα Γιάννενα για έκτη εβδομάδα και μέχρι την Κυριακή 6 Μαΐου οι παραστάσεις του έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα "Δον Περλιμπλίν και Μπελίσα" από τo Politheatro, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόγκου. Πρόκειται για την ιστορία του Δον Περλιμπλίν, ενός αγαθού γεροντοπαλίκαρου, που πείθεται να παντρευτεί την όμορφη μικρή Μπελίσα. Όταν εκείνη τον απατά, αποφασίζει να ξανακερδίσει την άπιστη σύζυγό του. Μεταμφιέζεται σε ένα μυστηριώδη νέο και την πλανεύει. Βέβαιος πια για το πάθος της, ξεψυχάει στην αγκαλιά της χαρίζοντάς της την καρδιά του. Η χάρτινη, άκαρδη Μπελίσα, θα αγαπήσει για πάντα τον νεκρό Περλιμπλίν. Οι παραστάσεις δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ώρα 9.30 μ.μ. στην αίθουσα 2 του ΠΟΛΥΘΕΑΜΑΤΟΣ με τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ και φοιτητικό 5 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 2651003492 6955416236


 


 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΝΙΑΣ (1939 - 2012)

Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς το 1939 και υπήρξε ε μ β λ η μ α τ ι κ ή
φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς, στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, γραμματέας του ΚΚΕ
Εσωτερικού, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ηγετικό στέλεχος της ΑΚΟΑ. Στη μνήμη του αναδημοσιεύουμε, ως παρακαταθήκη, σημεία της συνέντευξής του που είχε παραχωρήσει στην ΑRTA PRESS, το Σεπτέμβριο 2008 (τεύχος 34).
Για τις εταιρίες και το φράγμα στον Άραχθο: “Είναι ένας αέναος αγώνας. Αυτοί θα επανέρχονται και εμείς, εμπροσθοφυλακή θα κρατάμε ανοιχτά τα μέτωπα. Οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα πρέπει να σταθούν μπροστά. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την υπόθεση του
περιβάλλοντος στη διαχείριση κάποιων".
Για τα Τζουμέρκα: "Κατηγορηματικά αρνούμαι να δεχτώ αυτό που λέγεται από μερικούς ότι υπάρχει υπανάπτυξη στα Τζουμέρκα σκόπιμα για να καταστρέψουν τα Τζουμέρκα.Υπάρχει εδώ ένας τρόπος ζωής οργανωμένος, που πρέπει να προστατεύσουμε.Παράλληλα να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής που εδράζεται στις παραδόσεις μας, στη συνύπαρξη με τη φύση".
Για την ανάπτυξη: "Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μέσα από ήπιες μορφές ανάπτυξης. Η πρωτογενής παραγωγή πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να ενισχυθεί. Ανάπτυξη ήπιας μορφής τουρισμού, συμβατού με το περιβάλλον, όπου οι επισκέπτες θα αναζητούν κάτι το διαφορετικό. Παραγωγή ενέργειας με μορφές που δεν διαταράσσουν το περιβάλλον και αποδίδουν και περισσότερο, όπως είναι η αιολική ενέργεια. Δεν μας χρειάζονται φαραωνικού τύπου έργα, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ή το φράγμα του Αγίου Νικολάου.

 

 


 

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Είναι ο μοναδικός κινηματογραφικός φορέας της Πρέβεζας που έχει δημιουργήσει, κατά γενική ομολογία, ένα κύτταρο πολιτισμού στην πόλη. Η ΚΛΠ άρχισε να λειτουργεί εκ νέου τον Νοέμβριο του 2009, μετά από διακοπή πολλών ετών. Στόχος της παραμένει η ανάδειξη μέσα από τον κινηματογράφο των αντιφάσεων, της δυναμικής και των συγκρούσεων της ζωής, της αλήθειας, όπως την είδαν μεγάλοι σκηνοθέτες, γνωστοί και άγνωστοι. Οι ταινίες που επιλέγονται είναι κατά κανόνα βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ, ως επί το πλείστον πρόσφατες παραγωγές, αλλά και επανεκδόσεις παλαιότερων. Οι προβολές της Λέσχης γίνονται κάθε Δευτέρα 8-10 μ.μ. και 10-12 μ.μ. στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, κατά παραχώρηση του Δήμου. Η περίοδος προβολών διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο. Στα τρία χρόνια επαναλειτουρ γίας της η ΚΛΠ έχει προβάλλει πάνω από εβδομήντα ταινίες που τις έχουν
δεί πάνω από 2.500 θεατές. Φέτος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας προβλήθηκαν με δωρεάν είσοδο οι βραβευμένες ταινίες του 2011, ενώ σε συνεργασία με την Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε διήμερο αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο. Αφιέρωμα έγινε και στη μνήμη του μεγάλου σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλου με προβολή της ταινίας του “Ταξίδι στα Κύθηρα”. Στο προσεχές διάστημα η ΚΛΠ έχει προγραμμα τίσει τις ακόλουθες προβολές: ”Το δέντρο της ζωής” του Τέρενς Μάλικ στις 9 Απριλίου, “Όταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω” του Φλορίν Σερμπάν στις 23 Απριλίου, “Το παιδί με το ποδήλατο” των αδελφών Νταρντέν στις 30 Απριλίου, “Wasted Youth” του Αργ. Παπαδημητρόπουλου στις 7 Μαΐου και «Τα παιδιά του Παραδείσου» του Μαρσέλ Καρνέ στις 14 Μαΐου.