2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Let's get digital!

Δημοσίευση: 08-02-2012 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 65 (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012)



Αν οι παλιές σας βιντεοκασέτες – από την εποχή που “γράφατε” τηλεοπτικά προγράμματα στο βίντεο –, οι δίσκοι βινυλίου και οι κασέτες σας μένουν ξεχασμένα στα ντουλάπια σας, υπάρχει τρόπος να τα “ξαναζωντανέψετε”: ψηφιοποιήστε τα!

Παρακάτω θα σας περιγράψουμε εύκολες διαδικασίες προκειμένου να μπορέσετε να κάνετε την μετατροπή, χρησιμοποιώντας freeware ή shareware προγράμματα. Με το κατάλληλο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο (όπως το Windows Movie Maker) είναι πολύ εύκολο να μετατρέψετε το αναλογικό σας υλικό σε ψηφιακό, μεταφέροντας το στον υπολογιστή.

 

Χρησιμοποιήστε έναν Analog to Digital Converter (συναντάται στις κάρτες TV Tuner), κωδικοποιήστε το υλικό σε MPEG-2 και φτιάξτε ένα DVD. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλους τρόπους συμπίεσης (π.χ.mpeg4) για μικρότερο μέγεθος αρχείων και να κρατήσετε μόνο το ψηφιακό αντίγραφο στο σκληρό σας  δίσκο. Πρόκειται για την πιο χρονοβόρα μέθοδο, η οποία όμως σας δίνει την ευελιξία να επεξεργαστείτε το βίντεο όσο θέλετε, κάνοντας μοντάζ, προσθέτοντας ειδικά εφέ, μουσική κ.λπ. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα καλώδιο Audio/Video(A/V) με ακροδέκτες RCA (κόκκινο, λευκόκαι κίτρινο) ή ένα καλώδιο S-Video για σύνδεση συσκευών αναπαραγωγής εικόνας. Εναλλακτικά αν ηπηγή σας (camera, VCR, κτλ.) έχει FireWire ή USB, θα μπορέσετε να κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολα και χωρίς τον Analog-to-Digital Converter.

 

Ένας άλλος τρόπος είναι να συνδέσετε το βίντεο ή τη βιντεοκάμερα σε μιααυτόνομη συσκευή εγγραφής DVD που λειτουργεί σαν VCR. Αυτό σαςδίνει ουσιαστικά ένα αντίγραφο της ταινίας σε DVD σε πραγματικό χρόνο. Δυστυχώς έτσι δεν θα έχετε μεγάλη ευελιξία όσον αφορά τα menu, τα κουμπιά και τις ρυθμίσεις κεφαλαίων, αλλά πρόκειται για τον γρηγορότερο και πιο εύκολο τρόπο να μετατρέψετε VHS σε DVD. Μπορείτε, επίσης, να μεταφέρετε τους δίσκους βινυλίου ή τις παλιές κασέτες σας στον υπολογιστή ή σε CD. Θα πρέπει να κατεβάσετε ακόμη ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου, όπως το Audacity. Στη συνέχεια, συνδέστε με καλώδιο από τον ενισχυτή στo Line in της κάρτας ήχου. Βάλτε τον δίσκο ή την κασέτα να παίξει και ξεκινήστε την εγγραφή. Στο τέλος θα έχετε όλο τον δίσκο στον υπολογιστή σας σε αρχείο wave. Αν το αποτέλεσμα έχει πολλούς θορύβους, εφαρμόστε τη λειτουργία της “αποθορυβοποίησης” που προσφέρεται μέσα από το software. Αν θέλετε, μπορείτε να μετατρέψετε το αρχείο σε MP3 ή να το περάσετε σε CD, με προγράμματα συμπίεσης όπως το lame και μέσα από τα ίδια τα Windows (συνήθως από το Windows Media Player).

 

Επίσης, υπάρχει η λύση της κωδικοποίησης των δίσκων σας σε ΜP3 mέσω ειδικών συσκευών, όπως είναι ειδικά pick up τα οποία κάνουν τη δουλειά αυτή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδέσετε ένα USB stick ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο στο pick up, να βάλετε τον δίσκο να παίξει και να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή. Η τιμή τέτοιων συσκευών ξεκινάει από τα 100 ευρώ περίπου.

 

Το 2000, τα 3/4 των πληροφοριών που υπήρχαν αποθηκευμένες σε όλη τη Γη ήταν ακόμη σε αναλογική μορφή. Μέχρι το 2007,το 94% των συνολικών δεδομένων είχε περάσει σε ψηφιακή μορφή. Αν κάνετε τα παραπάνω βήματα για το υλικό που έχετε (και φυσικά δεν θέλετε να το χάσετε) θα συμβάλετε λίγο ακόμη στη διαδικασία αυτή. Επιπρόσθετα, το υλικό το οποίο θα μετατρέψετε σε ψηφιακό θα παραμείνει αθάνατο ανά τους αιώνες…