2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μουσική - Τεύχος 65

Δημοσίευση: 08-02-2012 - Στήλη: Μουσική - Τεύχος: Τεύχος 65 (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012)



The Golden Awesome

“Autumn”

M’ Lady΄s Rec

Οι Golden Awesome προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία, χώρα με μακράπαράδοση στο χώρο του r’n’r που ανά περιόδους αναδεικνύει συγκροτήματα διεθνούς βεληνεκούς. Με το ντεμπούτο τους οι GA κινούνται στο shoegaze ρεύμα που έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια στην ανεξάρτητη σκηνή και προσφέρουν μια σειρά από συνθέσεις που «καρφώνονται» απευθείας στο μυαλό εξαιτίας κυρίως ενός αισθήματος, απροσδιορίστου προελεύσεως, νεφελώδης ευδαιμονίας που μεταδίδουν. H ατμόσφαιρα είναι ονειρική είτε όταν οι ρυθμοί κινούνται σε αργά πλαίσια όπως στα «Autumn» και «Where to begin» είτε όταν ανεβαίνουν οι στροφές αλά My Bloody Valentine όπως στο «Astronomy». Εύλογα, και πέρα από το συνθετικό κομμάτι, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στην αξιοποίηση των πεταλιών ώστε να απλωθεί το απαραίτητο ηχητικό πέπλο, ενώ τα γυναικεία φωνητικά αποτελούν ακόμη ένα πλεονέκτημα καθώς επιτείνουν ακόμη περισσότερο την μυστηριακή αύρα που αποπνέει ο δίσκος.

 

 


 

The black keys

“El Camino”

Non esuch Rec

Με πέντε δίσκους στο ενεργητικό τους τα τελευταία επτά χρόνια οι Black Keys έχουν αναδειχθεί σε μια από τις σπουδαιότερες νέο-garage μπάντες της εποχής μας. Το τελευταίο όμως πόνημά τους πέρα από τις κλασικές r’n’r αναφορές στρέφεται και σε πιο soul πεδία με μια ρετρό πάντα αισθητική. Όπως και να έχει η παρουσία του Danger Mouse στην παραγωγή αποτελεί μια απαραίτητη αναφορά, πόσο μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση έκανε άψογη δουλειά κυρίως όσον αναφορά την τοποθέτηση των δευτερευόντων οργάνων, που «γεμίζουν» τις έντεκα συνθέσεις, και το φιλτράρισμα των τραγουδιών μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα. Βέβαιαυπάρχουν και ασυνήθιστες στιγμές για τα δεδομένα των Black Keys, καθώς η υπόθεση, σε ρυθμικό επίπεδο, στιγμές κλίνει προς hip hop και swing καταστάσεις, αλλά ουδέν πρόβλημα επί της ουσίας. Κανένα από τα κομμάτια δεν ξεπερνά το τετράλεπτο και ως συνήθως το γενικό αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό και κυρίως διασκεδαστικό.

 


 

Iceage

“New Brigade

What’s your rupture Rec

Από την Δανία μας έρχονται οι Iceage με το ντεμπούτο τους «New Brigade» να ανακινεί μνήμες από την εποχή που η new wave, η punk και η post punk σκηνή μεσουρανούσε την δεκαετία του ’80. Αγνή επιθετικότητα διατρέχει τα έντεκα κομμάτια του δίσκου, τα οποία κινούνται όλα μέσα στο τρίλεπτο, όπως ήταν επόμενο. Οι Iceage από το «White rune» που ανοίγει ουσιαστικά τον δίσκο φαίνεται να έχουν την διάθεση να επαναπροσδιορίσουν τη σκοτεινότητα σε σχέση με την οργή, γεγονός που φέρνει στο μυαλό τους πρώιμους Joy Division. Από την άλλη οι καθαρά punk φόρμες που ακολουθούνε ταιριάζουν πολύ στο ιδίωμα των Wire. Είκοσι πέντε περίπου λεπτά ακατέργαστης ομορφιάς και στιγμές υψηλής μελωδικής έμπνευσης, όπως τα «You ‘re blessed» και «Broken Bones».

 

 

 


 

Tedeschi Trucs Band

“Revelator”

Sony Classical Rec

Η κολεκτίβα των Tedeschi Trucks Band καθοδηγείται από το ζεύγος Susan Tedeschi και Derek Trucks. Για τις ανάγκες της ηχογράφησης του ντεμπούτου τους κάλεσαν στο ιδιωτικό τους στούντιο μια ντουζίνα μουσικών και η υπόθεση έλαβε πολυσχιδή χαρακτήρα καθώς πέρα από τα αρχικά θέματα που έφεραν ως έναυσμα οι δύο ποδηγέτες από εκεί κι έπειτα ουσιαστικά τζαμάρανε. Τα δώδεκα κομμάτια φαντάζουν σαν μια κατάδυση στην ιστορία της μουσικής καθώς μέσα από αυτά αναγιγνώσκονται στοιχεία blues, soul, funk, jazz και gospel. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις κιθαριστικές γραμμές που χαράζουν ουσιαστικά και την διαδρομή που θα ακολουθήσει η δομή των συνθέσεων, ενώ ξέχωρη μνεία αξίζουν και τα καμπανιστά φωνητικά της Tedeschi, που οι ερμηνείες της προσδίδουν την κατάλληλη ερωτική χροιά στα τραγούδια. Οι καλύτερες στιγμές του συνόλου μάλλον έχουν να κάνουν περισσότερο με την blues πλευρά της μπάντας, όπως αποτυπώνεται σε κομμάτια όπως τα «Until you remember», «Learn how to love» και «Simple things»