2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Καρναβάλι Γυναικών Άρτας - Όσο γελάμε τίποτα δεν χάθηκε

Δημοσίευση: 08-02-2012 - Τεύχος: Τεύχος 65 (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012)



Το Καρναβάλι των Γυναικών της Άρτας ξεκίνησε το Μάρτιο του 1982. Περίπου 50-60 γυναίκες όλων των ηλικιών ντύθηκαν αποκριάτικα, διέσχισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης και στη συνέχεια διασκέδασαν όλες μαζί σε μια ταβέρνα. Στην αρχή αντιμετώπισαν τη δυσπιστία του κόσμου καθώς και αρνητικές κριτικές, συνηθισμένο φαινόμενο στις μικρές κοινωνίες εκείνης της εποχής. Όμως δεν το έβαλαν κάτω.

Αυτές οι μικρές παρέες έγιναν ομάδες και γκρουπ τα οποία επί 31 συνεχή χρόνια, την Τετάρτη πριν από τις τελευταίες απόκριες δίνουν τον αποκριάτικο τόνο στην πόλη της Άρτας. Κόσμος σχεδόν από όλο το νομό συρρέει για να το παρακολουθήσει, να γελάσει και να χειροκροτήσει.

Τα θέματα, είναι συνήθως εμπνευσμένα από την πολιτική και οικονομική επικαιρότητα και έτσι δίνουν μια σατιρική νότα στο καρναβάλι, όπως: «Μας πήραν και τα σώβρακα», «Οι πυρήνες της γριάς», «Μαζί τα φάγαμε», «Πείνα – Λόρδα», «Η γενιά των 69 +», «Αγρότσσα μόν’ χαλεύει» κ.λ.π. Στο καρναβάλι, τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν σχολεία, φροντιστήρια και σύλλογοι που δίνουν έναν πιο νεανικό αέρα, με θέματα όπως: «Φωτοβολταικά», «Μαγείρισσες», «Εμίρηδες και Κακομοίρηδες», «Ο Τρικέφαλος Βασιλιάς της Αμβρακίας», «Καλικάντζαροι» κ.λ.π.

Η ιδιαιτερότητα του καρναβαλιού είναι ότι δεν διοργανώνεται από κάποιο σύλλογο ή φορέα. Είναι μια παρέα από εκπροσώπους των γκρουπ που συναντώνται και συζητούν και μεταξύ καφέ και γέλιου, οργανώνουν και ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες του καρναβαλιού. Είναι γεγονός ότι το καρναβάλι το έχει αγκαλιάσει με αγάπη η τοπική κοινωνία.

Ο Δήμος Αρταίων κάθε χρόνο είναι πάντα αρωγός σε αυτή την προσπάθεια και χρηματοδοτεί την ηχητική κάλυψη της παρέλασης, τη μεταφορά και την επισκευή των αρμάτων. Επίσης επιχειρηματίες αναλάμβαναν ως χορηγοί την κάλυψη διαφόρων εξόδων. Ακόμη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες, ραδιοφωνικοί σταθμοί, τηλεοπτικός σταθμός, συμπαραστέκονται σε αυτή την προσπάθεια με το να προβάλουν και να διαφημίζουν το καρναβάλι.

Ευχή όλων μας είναι να συνεχιστεί το καρναβάλι από τα νέα παιδιά που το πλαισιώνουν κάθε χρόνο, έτσι ώστε να μηχαθεί αυτός ο θεσμός, που δίνει κάθε χρόνο στην πόλη της Άρτας ένα χαρούμενο, σατιρικό, αποκριάτικο τόνο, γιατί όπως έγραψε και ο Σαίξπηρ «Όσο γελάμε, τίποτα δεν χάθηκε».

Για την άτυπη Επιτροπή του Καρναβαλιού Γυναικών Άρτας
Κυριακούλα Κουτσούμπα: 26810 50036 - 697 8495133


Το Καρναβάλι της Πρέβεζας


To καρναβαλικό κομιτάτο της Πρέβεζας δίνει ραντεβού σε εκατοντάδες καρναβαλιστές για τις Αποκριές του 2012 με παρελάσεις, μουσική και χορό.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου με μουσικοχορευτικά σχήματα, βεγγαλικά στον πεζόδρομο της Β. Μπάλκου και ακολουθεί μασκέ πάρτυ στο Prevere.

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου (του Ασώτου) στη Λ. Ειρήνης, στις 8 το βράδυ, διοργανώνεται η «άσωτη γιορτή του Κομιτάτου» με μπάρμπεκιου, συνοδεία αποκριάτικων μουσικών.

Την Τρίτη 14, στις 9 γίνεται, εν πλω, ο κόκκινος χορός.

Την Παρασκευή, 17 οι καρναβαλιστές με αποκριάτικες μουσικές, κομφετί και σερπαντίνες περιδιαβαίνουν σε γειτονιές και συνοικίες της Πρέβεζας, με κατάληξη την παραλία.

Το Σάββατο, 18, στις 7 το απόγευμα οι καρναβαλιστές συναντώνται στη στη Λ. Ειρήνης και στις 8:30 ξεκινάει η μεγάλη με άρματα παρέλαση.

Για να κλείσουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με την ποδαράτη παρέλαση του Κομιτάτου, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου.