2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 65

Δημοσίευση: 08-02-2012 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 65 (Φεβρουάριος - Μάρτιος 2012)



Πρόκληση Διαστάσεων 52 x 56

Εξοργιστικό αλλά αναμενόμενο στη χώρα της πολυνομίας αλλά και της ανομίας να παρακάμπτονται νόμοι και δικαστικές αποφάσεις με φωτογραφικές εξυπηρετήσεις που εισάγονται την τελευταία στιγμή με τη μορφή άρθρων σε άσχετα νομοσχέδια. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αράχθου, όπου επανέρχεται από το παράθυρο «διαστάσεων 52χ56» η κατασκευή ενός ακόμα μεγάλου φράγματος από την ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. του κ. Εμφιετζόγλου. Το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για να παρακάμψει διεθνείς κανόνες με τους οποίους τα φράγματα άνω των 15 MW δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.), εισάγει το άρθρο 52. Για να παρακάμψει την ακύρωση της αδειοδότησης της εταιρείας από το στο Σ.τ.Ε. (απόφ.3858/2007) που έγινε με βάση το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.) που προβλέπει ρητάτην μη κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και στον Καλαρρύτικο, εισάγει το άρθρο 56. Το οποίο άρθρο προβλέπει φωτογραφικά και προκλητικά, σε περιπτώσεις ακύρωσης μιας άδειας (όπως της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ από το Στ Ε )τη δυνατότητα επανέκδοσης της άδειας μέσα σε μόλις 20 μέρες, χωρίς καν να ακολουθείται από την αρχή όλη η διαδικασία που προβλεπόταν από το νόμο. Στο μεταξύ σύσσωμοι οι Ηπειρώτες εξεγείρονται απέναντι σε αυτήν την κατακλυσμιαία προοπτική που μηχανεύονται για το ποτάμι και τον τόπο τους η ΜΗΧΑΝΙΚΗ και ο ΥΠΕΚΑ. Θα τολμήσουν άραγε;

 


 

Κάποτε στην Άρτα

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, με καταγωγή από τη Λέσβο και γεννημένος στην Αθήνα ζεί μόνιμα πλέον στο Μενίδι. Η αγάπη του για την περιοχή αποτυπώνεται και στα βιβλία του. Μενίδι, Κόπραινα, Άρτα. Με ιστορικό φόντο την Άρτα του Μεσοπολέμου ο Ιντζέμπελης μας αφηγείται στο τελευταίο βιβλίο του την ιστορία ενός ανεκπλήρωτου έρωτα ανάμεσα σε έναν Ρωμιό και μιαν Εβραία, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και στο μεταπολεμικό τοπίο της κατεστραμμένης από τους Ναζί Ελλάδας.

 

 

 

 

 

 

 


 

Υδρογονάνθρακες Ηπείρου

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Ελλάδα, μετά και τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας δ ι α χ ε ί ρ ι σ η ς υδρογονανθράκων. Το Ελληνικό κράτος προχωρά στη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας «Ελληνική Διαχειριστική Υδρογονανθράκων» με διάρκεια τουλάχιστον 99 χρόνια. Η ΕΔΕΥ θα λειτουργεί σύμφωνα με του κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά θα τελεί υπό τη εποπτεία του κράτους, δια μέσου του υπουργού Περιβάλλοντος.

Προφανώς η εταιρεία θα προωθήσει τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης (open door) που προβλέπεται και από το νέο νόμο 4001/2011, σύμφωνα με την οποία επιτρέπει τη δυνατότητα άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ανάμεσα στις προτεινόμενες περιοχές για παραχώρηση με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκληση-open door, συμπεριλαμβάνεται και το βόρειο τμήμα της Ηπείρου (χάρτης). Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.) στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων στους βαθείς αυτούς στόχους, θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά το πετρελαϊκό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδος. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 ΜΜbbls (εκατομμύρια βαρέλια).

 


 

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ “Να πληρώσει η Γερμανία”


"Η υπόθεση, δεν κλείνει για μας τους Έλληνες" δήλωσε ο Γιάννης Δημαράς, μετά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή της Γερμανίας εναντίον της Ιταλίας,για την απόφαση ιταλικού δικαστηρίου υπέρ του Διστόμου. "Στεκόμαστε όρθιοι και οργισμένοι απέναντι στη νέα επίδειξη ισχύος, των «νεοχιτλερικών» δια του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο ελληνικός λαός, γνωρίζει τους ενόχους της εγκληματικής αδιαφορίας να εγερθούν έγκαιρα οι απαιτήσεις αποζημιώσεων από τη Γερμανία, για τα όσα υπέστη η Χώρα μας, την περίοδο της Κατοχής, από τα Χιτλερικά στρατεύματα και τα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών" συνέχισε ο πρόεδρος του Άρματος Πολιτών για να καταλήξει: "Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεκδίκηση του συνόλου των πολεμικών αποζημιώσεων, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα ως και τη θεσμική δικαίωση".