2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


iPhone 4s: for Steve




Η ατελείωτη φημολογία που προηγείται κάθε κυκλοφορίας προϊόντος της Apple δε θα μπορούσε να λείπει και από την παρουσίαση του νέου iPhone. Οι φήμες όμως που ανέφεραν την παρουσίαση ενός πλήρως ανασχεδιασμένου μοντέλου δεν επαληθεύτηκαν, με την Apple να ακολουθεί την ίδια πολιτική που είχε ακολουθήσει με το iPhone 3GS. Έτσι με την παρουσίαση του iPhone 4S, η Apple επιλέγει να κρατήσει ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό αλλά να βελτιώσει αρκετά τα τεχνικά χαρακτηριστικά που βρίσκουμε μέσα στο smartphone και να κάνει την υπέρβαση από πλευράς λογισμικού με το Siri, έναν εικονικό βοηθό στον οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Εμφανισιακά, δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα και ένα άπειρο μάτι δύσκολα θα καταλάβει ότι πρόκειται για νέο μοντέλο. Οι μοναδικές διαφορές που θα εντοπίσετε είναι η μετατόπιση των πλήκτρων έντασης και ειδικότερα του πλήκτρου σίγασης μερικά χιλιοστά προς τα κάτω και φυσικά η μία επιπλέον εγκοπή στην επάνω δεξιά πλευρά του εξωτερικού περιβλήματος, καθώς και η μετατόπιση της μίας εγκοπής από το επάνω τμήμα στα αριστερά, που μαρτυρούν ότι το νέο μοντέλο διαθέτει αναβαθμισμένη κεραία. Η συγκεκριμένη απόφαση της Apple δεν είναι τόσο περίεργη αν αναλογιστεί κανείς ότι ακριβώς το ίδιο έχει κάνει με την παρουσίαση του iPhone 3GS το οποίο είχε ακριβώς το ίδιο σχεδιασμό με το iPhone 3G.

 

Όσον αφορά το hardware, οι αλλαγές είναι περισσότερες καθώς έχουμε γενναίες αναβαθμίσεις. Βελτιωμένη/ανασχεδιασμένη κεραία αλλά και chipset που προσφέρει μέγιστη θεωρητική ταχύτητα download στα 14.4Mbps έναντι 7.2Mbps του iPhone 4 με Worldmode (υποστηρίζει πλέον και δίκτυα CDMA), δυνατότερος διπύρηνος A5 επεξεργαστής (ο ίδιος με το iPad2) χρονισμένος όμως στα 800MHz (προφανώς για λόγους μπαταρίας), Bluetooth 4.0, νέα βελτιωμένη κάμερα με αισθητήρα 8MPixel και ανάλυσης 3264x2448 pixels (δηλαδή 60% περισσότερα από το iPhone 4) με backside illumination και υποστήριξη για 1080p video και υποστήριξη GLONASS εκτός του GPS.

 

Το σημαντικό προτέρημα του iPhone 4S (το οποίο είναι και αποκλειστικότητα για το νέο μοντέλο) ονομάζεται Siri: Με μία φράση “Πλήρης χρήση του κινητού μέσω φωνητικών εντολών” και με τρόπο που θυμίζει συνομιλία με άνθρωπο και όχι μηχανή. Η εφαρμογή η οποία είναι πλέον πλήρως ενσωματωμένη στο iOS 5.0 είναι ο προσωπικός σας εικονικός βοηθός, έτοιμος να σας δώσει πληροφορίες για πολλά θέματα αλλά και να οργανώσει το πρόγραμμα σας. Δυστυχώς δεν υποστηρίζεται ακόμα η Ελληνική γλώσσα και η Αγγλική προφορά των Ελλήνων δεν θα βοηθάει και ιδιαίτερα στις εντολές που θα του υπαγορεύετε…

 

Mαζί με το iPhone4S κυκλοφόρησε η πέμπτη έκδοση του iOS που έχει πλέον φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο ολοκλήρωσης, καλύπτοντας αρκετά από τα κενά του παρελθόντος. Η Apple κάνει το επόμενο βήμα και ενσωματώνει υπηρεσίες cloud μέσω του iCloud. Μέσω του iCloud μπορείτε πλέον χωρίς καμία χρέωση να συγχρονίσετε τις επαφές σας, τα e-mail, τα έγγραφα και τις φωτογραφίες σας μεταξύ του οικοσυστήματος της Apple το οποίο περιλαμβάνει το iPhone, το iPad και το OS X Lion. Το κόστος για τα πρώτα 5gb είναι δωρεάν ενώ για 10gb κυμαίνεται στα 16 ευρώ ετησίως, 32 τα 20gb και τέλος 80 για 50gb αποθηκευτικό χώρο. Το iOS 5.0 φέρνει σημαντικά νέα χαρακτηριστικά όπως τις ειδοποιήσεις όπου μπορείτε να εμφανίζετε σε μία οθόνη οποιαδήποτε πρόσφατη ενημέρωση σας αφορά όπως ένα νέο e-mail, sms, αλλά και ενημερώσεις από εξωτερικές εφαρμογές όπως για παράδειγμα μια νέα πρόσκληση φίλου στο Facebook.

 

Δυστυχώς την παρουσίαση του νέου iPhone ακολούθησε η απώλεια του ιδρυτή της εταιρίας Steve Jobs την αμέσως επόμενη ημέρα, χτυπημένο από την επάρατη νόσο. Έτσι ίσως εξηγείται γιατί ο Tim Cook είχε μια εξαιρετικά χαμηλών τόνων παρουσίαση και το event ήταν πολύ ήρεμο. Τι να πρωτοπεί κανείς για έναν από τους οραματιστές της τεχνολογίας, τον άνθρωπο που άλλαξε για πολλούς τον τρόπο σκέψης και ζωής. O κόσμος έχασε έναν ακόμη John Lennon, που τραγουδούσε στους δικούς του ρυθμούς.

 

Καλό ταξίδι Steve.