2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 64

Δημοσίευση: 01-12-2011 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 64 (Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012)



ΤΣΙΠΟΥΡΟΓΝΩΣΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Το καζάνι στην πυροστιά σιγοβράζει, και στην άκρη του λουλά έχει ήδη αρχίσει να σιγορέει το κρυστάλλινο πνεύμα της ζαμπέλας, το τζουμερκιώτικο τσίπουρο. Κάθε φθινόπωρο δεκάδες καζάνια επαναλαμβάνουν το παραδοσιακό αυτό τελετουργικό σε όλη την Ήπειρο, εσχάτως δε προσφερόμενο και ως τουριστικό προϊόν. Μια τέτοια διοργάνωση ξεκίνησε πέρυσι στο Δασικό Χωριό στον Καταρράκτη, με σκοπό να γίνει θεσμός. Ένα παραδοσιακό καζάνι στήνεται ακολουθώντας όλη την παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης, προς επίδειξη στους ενδιαφερόμενους επισκέπτες. Και κοντά στο καζάνι τα κάρβουνα, όπου ψήνονται κρέατα αντικριστά και άλλοι μεζέδες, απαραίτητα συνοδευτικά στη διαδικασία της τσιπουρογνωσίας.

Όμως το πλέον παρήγορο σε όλη αυτή τη διαδικασία, δεν είναι τόσο η συμμετοχή ξένων επισκεπτών, όσο η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή νέων που κατάγονται από την περιοχή, πλην όμως μένουν μόνιμα σε κάποια μεγάλη πόλη. Όλο και περισσότεροι πλέον είναι αυτοί που «ανακαλύπτουν» το τσίπουρο, αντικαθιστώντας έτσι στις προτιμήσεις τους τα διάφορα εισαγόμενα πολυδιαφημισμένα ποτά των μπαρ.

Το ξεχωριστό αυτό πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στην ποικιλία των άλλων δραστηριοτήτων που μπορεί να βρει κάποιος στην όμορφη φύση των Τζουμέρκων, όπως, καταβάσεις rafting στον Άραχθο, ορειβατικό ποδήλατο, τοξοβολία, αναρρίχηση, πορείες και αναβάσεις στο βουνό.

Φεύγοντας η μέρα, και με τα πρώτα μόνιμα χιόνια του χειμώνα να έρχονται όπως συνήθως κάθε τέλος Νοέμβρη, το χουχούλιασμα στο τζάκι σε ένα από τα ξύλινα σαλέ του Δασικού Χωριού και οι φιλοσοφικές αναζητήσεις της παρέας, με τη βοήθεια φυσικά αγνού τζουμερκιώτικου τσίπουρου, ολοκληρώνουν μια ακόμη αυθεντική ηπειρώτικη εμπειρία.


ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Tι συμβαίνει σε μια επαρχιακή πόλη, όπως η Άρτα, όταν περισσεύει ενέργεια για δημιουργία; Τότε, μια παρέα φίλων χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ελάχιστο εξοπλισμό και χωρίς μπάτζετ, αλλά με πολύ κέφι, γυρίζει μια ταινία.

Αυτό είναι το "Τhe Designer", μια μικρομεσαίου μήκους ταινία, του νεαρού σκηνοθέτη Γιώργου Παπανικολάου ή άλλως Skouma.

Ο Γιώργος Σκούμας έχει δείξει και στο παρελθόν, με άλλες ιντερνετικές δουλειές του, πτυχές του ταλέντου που διαθέτει. Τώρα βουτάει σε πιο βαθιά νερά κινηματογραφώντας μια ιστορία εκδίκησης που διαθέτει άφθονη δράση και ανατροπές.

Το εντυπωσιακό trailer έχει ανέβει στο internet. Περιμένουμε να δούμε και την ταινία.


G.A.P. (Gamisteroi Artinoi Podilates)

Aν και τα αρχικά τους παραπέμπουν σε όνομα τέως πρωθυπουργού (ποδηλάτη ωστόσο...) ή στην επωνυμία γνωστής μάρκας ρούχων, εκείνοι δηλώνουν ότι δεν είναι τίποτα από αυτά. Είναι απλώς μία παρέα ανθρώπων που αγαπάει το ποδήλατο και έχει σαν στόχο την ανάδειξή του ως μέσο μεταφοράς και εξοικονόμησης ενέργειας. Και επειδή το ποδήλατο κάνει ¨καλό¨ όχι μόνο στους ποδηλάτες αλλά και στο περιβάλλον έχουν αναδείξει ως σύνθημά τους το "Μην κάνεις τη ζωή σου ποδήλατο, κάνε το ποδήλατο ζωή σου"


MEΓΑΛΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Σκάνδαλο, μεγαλύτερο και από εκείνο του Βατοπεδίου, "βλέπουν" δήμοι και αλιείς πίσω από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, η δημοσίευση της οποίας έγινε μόλις λίγο πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου ( ΦΕΚ - 2505/2011).

Η ιστορία παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι την απόφαση συνυπογράφει ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος του οποίου η σύζυγός του Λάρα Μπαράζι, είναι μέλος του Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργητών Ελλάδος και διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση "Κεφαλονιά Fisheries".

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ με το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», κατοχυρώνει την προτεραιότητα της υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη της χώρας έναντι όλων των άλλων χρήσεων και επιτρέπει την γιγαντιαία ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, ενώ προβλέπει τη δημιουργία περίπου 100 βιομηχανικών ζωνών αποκλειστικής χρήσης με τη μορφή Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Ακόμα προβλέπει ότι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου σε στεριά και θάλασσα από όλες τις μονάδες, οι οποίες θα έχουν υποχρεωτικά και χερσαίες εγκαταστάσεις, απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και η αλιεία.

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στο Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, που αριθμεί πάνω από 90 φορείς-μέλη, μεταξύ των οποίων δήμοι, σύλλογοι, σωματεία, καταγγέλει ότι το χωροταξικό σχέδιο χρηματοδοτήθηκε από τις ίδιες τις μεγάλες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, εξυπηρετώντας αποκλειστικά αυτές και ζητά την άμεση απόσυρση του ως "παράνομο" και "αντισυνταγματικό".


1o ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε.”

Για την Βιομηχανία Γάλακτος Καράλης Α.Ε. τα παραδοσιακά πρότυπα της τυροκομείας είναι μια αδιαπραγμάτευτη αρχή που περνά απο γενιά σε γενιά. Φυσιολογικά λοιπόν ήρθε, μετά τα 5 νέα βραβεία γεύσης απο το Ελληνικό Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού, και η βράβευσή της ως η καλύτερη Παραδοσιακή Βιομηχανία Ευρώπης για το 2011. Το 1ο βραβείο παρέλαβε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Σπύρος Καράλης απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στις αρχές Νοεμβρίου, στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας.


Tα παιδία φωτογραφίζει...



Σεμινάρια φωτογραφίας για παιδιά Γυμνασίου διοργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία - παράρτημα Πρέβεζας.Τα σεμινάρια που είναι δωρεάν απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και θα γίνονται μέχρι τον Ιούνιο 2012.

Στη διάρκεια της χρονιάς τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την τεχνική και την αισθητική της φωτογραφίας, αλλά κυρίως με την πρακτική εξάσκηση.

Πληροφορίες: Δημήτρης Λιάσκος (τηλ. 2682023878)
Άννυ Βλαχοπούλου (τηλ. 6979.447006)