2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Steve Jobs - Γιατί τώρα;

Δημοσίευση: 15-09-2011 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)



Η είδηση “βόμβα” στον κόσμο της πληροφορικής σχετικά με την παραίτηση του Steve Jobs από CEO της Apple συντάραξε το κοινό αίσθημα με τα αίτια της αποχώρησης να παραμένουν μέχρι και αυτή τη στιγμή άγνωστα. Μπορεί ο Jobs να παραμένει Πρόεδρος του ΔΣ της Apple, με τον μέχρι πρότινος COO της εταιρίας, Tim Cook να αναλαμβάνει χρέη CEO, ωστόσο οι ήδη ευαίσθητες ισορροπίες στον χώρο αλλάζουν άρδην σε μία εποχή εντονότατου ανταγωνισμού, δικαστικών διαμαχών και με το πολυαναμενόμενο νέο iPhone (iPhone 5) να περιμένει να ανακοινωθεί μέσα στον ερχόμενο μήνα.

Γιατί λοιπόν επέλεξε η Apple να ανακοινώσει την παραίτηση του Steve Jobs, του ανθρώπου που οδήγησε την εταιρεία από το χείλος της καταστροφής στην κορυφή, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Γιατί τώρα; Γιατί να μην ανακοινωθεί η αποχώρηση μετά από την ανακοίνωση του νέου iPhone; Εκδηλώθηκε κάποια επιπλοκή στην υγεία του Jobs ή μήπως αυτή είναι η τέλεια χρονική στιγμή;

Η παραίτηση του Steve Jobs από CEO δεν σημαίνει πως αποχωρεί και από τα γενικότερα δρώμενα, εξελίξεις και αποφάσεις της εταιρίας, αλλά φεύγει από το προσκήνιο έχοντας ωστόσο την γενική εποπτεία ως Πρόεδρος του ΔΣ (μήπως σας θυμίζει κάτι από Bill Gates?) ενώ παράλληλα έχει αφήσει στην θέση έναν ικανότατο CEO ο οποίος “μαθήτευσε” δίπλα του και έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να να λάβει με επιτυχία την θέση του CEO, σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις:
Το 2004 μετά την ανάρρωση του Jobs από εγχείριση στο πάγκρεας.
Το 2009 μετά από την μεταμόσχευση ήπατος του Steve Jobs
Τον περασμένο Ιανουάριο μετά από την ιατρική άδεια του Steve Jobs.

Επιστρέφοντας στο βασικό μας ερώτημα “Γιατί τώρα;” Ας δούμε μερικούς από τους πρόσφατους τίτλους της επικαιρότητας που αφορούν την Apple:
Apple Q3 2011 Οικονομικά Αποτελέσματα: Νέο ρεκόρ τζίρου στα $28.57 δις και καθαρό κέρδος στα $7.31 δις

Η Apple έχει περισσότερα μετρητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ H Apple είναι η εταιρία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο!

Η HP ανακοινώνει την οριστική εγκατάλειψη του HP TouchPad και του WebOS
Πως η Apple είναι χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό Apple: στην πρώτη θέση σε λιανικές πωλήσεις ανά τετραγωνικό Η ανακοίνωση της Apple δεν πραγματοποιήθηκε τυχαία αυτή την περίοδο. Η χρονική στιγμή της παραίτησης του Steve Jobs είναι ομολογουμένως τέλεια. Η Apple βρίσκεται στην κορυφή του ανταγωνισμού παρουσιάζοντας σημαντικά κέρδη και ρυθμό ανάπτυξης που τρομάζει τα “αντίπαλα στρατόπεδα”. Η οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση των μετόχων στο άκουσμα της αποχώρησης του Jobs και η τυχόν πτώση των μετοχών της εταιρείας θα κρατήσει ελάχιστα. Ας μην ξεχνάμε ότι το iPhone 5 (όπως και το iPhone 6 αλλά και όλα τα προϊόντα της Apple αλλά και κάθε σοβαρής ανταγωνιστικής εταιρείας) σχεδιάζονται εδώ και πάρα πολλούς μήνες ή και χρόνια. Ο Steve Jobs ως CEO συμμετείχε ενεργά στην σχεδίαση και ανάπτυξη των νέων προϊόντων και υπηρεσιών και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει, αν και από διαφορετική θέση. Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να δούμε μία υπηρεσία ή προϊόν από την Apple το οποίο να μην έχει στο ελάχιστο την σφραγίδα του Jobs. Αυτό που ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας είναι ... περαστικά!