2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


ANIMATION - Σπύρος Σιάκας

Δημοσίευση: 15-09-2011 - Τεύχος: Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)



«Η δυνατότητα της κίνησης κάνει το animation μοναδική μορφή τέχνης»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο χώρο των γραφιστικών τεχνών;
Μετά τις σπουδές μου στα παιδαγωγικά ήθελα να συνεχίσω σπουδές στο χώρο των τεχνών, καθώς από τα μαθητικά μου χρόνια και κατά την διάρκεια των σπουδών μου ζωγράφιζα επαγγελματικά. Μετά από μια περιπλάνηση σε διάφορους τομείς σχετικούς με την ζωγραφική και τις γραφιστικές τέχνες (εργασία στο τμήμα γραφιστικής του Μινιόν, εξώφυλλα και εικονογραφήσεις βιβλίων) επέλεξα τις σπουδές στο τμήμα γραφιστικής της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας με μοναδικό κριτήριο το μάθημα του κινουμένου σχεδίου που θεωρούσα ότι μου διεύρυνε τους εικαστικούς ορίζοντες.

Βρίσκετε κάποιου είδους ευτυχία στην γραφιστική δημιουργία;
Η μεγαλύτερη «ευτυχία» είναι η αμεσότητα στην επαφή με το κοινό στο οποίο απευθύνεται το έργο ενός γραφίστα, όπως μια εικονογράφηση ή μια ετικέτα ενός καταναλωτικού προϊόντος.

Animation και Τέχνη. Τί είδους σχέση;
Το Animation είναι μια μορφή τέχνης. Επιπρόσθετα σε ένα animation μπορεί κάποιος να εφαρμόσει και να συνδυάσει διάφορες μορφές τέχνης (γλυπτική, ζωγραφική, σκίτσο, σκηνογραφία κ.λ.π.) με την επιπρόσθετη δυνατότητα να δώσει κίνηση στα δημιουργήματά του. Εξάλλου η δυνατότητα της κίνησης κάνει το animation μοναδική μορφή τέχνης. Όπως ένας μεγάλος του animation είχε σημειώσει «Animation δεν είναι η τέχνη της κίνησης ενός σχεδίου αλλά της σχεδίασης της κίνησης»

Περιφέρεια και Πολιτισμός. Ασύμβατα μεγέθη;
Θα έλεγα όχι. Αρκεί να ανακαλυφθούν και αξιοποιηθούν οι ντόπιες δημιουργικές δυνάμεις χωρίς κόμπλεξ κατωτερότητας.

Τί θα αλλάζατε από την σημερινή εικόνα της Ελλάδας;
Το γεγονός ότι υπερισχύει η θεωρία της πράξης. Μιλάμε πολύ και όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης κάνουμε πάλι «λόγια».

Εξακολουθείτε να επιστρέφετε στο γενέθλιο τόπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά;
Κυριολεκτικά. Βρίσκομαι στην Άρτα στο πατρικό μου σπίτι περίπου 3 μήνες το χρόνο.

Τί σάς αρέσει από (σ)την Άρτα;
Η δυνατότητα να την χρησιμοποιείς σαν βάση και να απολαύσεις όλες τις χάρες της Ηπείρου.

Τί δεν σάς αρέσει από (σ)την Άρτα;
Το γεγονός ότι δεν δίνονται δυνατότητες και δεν αξιοποιούνται τα νέα παιδιά σε δημιουργικές δραστηριότητες. Υπάρχει ποιότητα, αναδείξτε την.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Ένα project για την αξιοποίηση του animation σε αυτό που ονομάζω δημιουργική ανακύκλωση το οποίο θα περιλαμβάνει ένα διαγωνισμό, εργαστήρια animation και ταινίες μικρού μήκους animation. Το project θα απευθυνθεί για χορηγία σε εταιρείες που νομίζουν ότι τα προϊόντα τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν για δημιουργικές κατασκευές ανακύκλωσης. Επίσης ετοιμάζω το νέο μου βιβλίο επάνω στην αξιοποίηση του animation στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Λεπτομέρειες θα βρίσκονται σύντομα αναρτημένες στο site μου
www.siakasanimation.com

Ποιά συμβουλή έχετε κρατήσει για τη ζωή, ως μότο, από τους γονείς σας;
Θάρρος στην ζωή σου


Ο Σπύρος Σιάκας μετά τις σπουδές του στους τομείς της Παιδαγωγικής (Ιωάννινα) των καλών τεχνών (Τορίνο) και της Γραφιστικής (Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Σ.Γ.Τ.Κ.Σ.) συνέχισε σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών (Master of Arts / M.A.) στο Animation στο Surrey Institute of Arts and Design, University College με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., καθώς επίσης και στο διδασκαλείο της Μαρασλείου. Είναι διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Από το 2002 είναι επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθήνας, όπου διδάσκει animation στο τμήμα Γραφιστικής. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης και animator στην δημιουργία εκπαιδευτικών ταινιών και πολυμεσικού υλικού για παιδιά και ενήλικες. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.