2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 63

Δημοσίευση: 15-09-2011 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)



Αμβρακικός και ιχθυοκαλλιέργειες

Το άλυτο πρόβλημα της διαχείρισης και προστασίας του πολύπαθου Αμβρακικού κόλπου έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο σύλλογος "Ενεργοί Πολίτες Αμβρακικού" κατηγορεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη ότι με την έγκριση για αύξηση της δυναμικότητας της ΙΧΘΥΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΛΑΣΚΑΡΑ Α.Ε. ουσιαστικά ανοίγει την κερκόπορτα για να αυξηθεί η δυναμικότητα και των 21 μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον κόλπο, μετατρέποντας έτσι το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού σε Πάρκο ιχθυοκαλλιεργειών Αμβρακικού.

Σε ανακοίνωση-απάντηση η Περιφέρεια αναφέρει ότι η Επιτροπή, που δεν είναι αποφασιστικό όργανο, γνωμοδότησε αρνητικά σε αίτημα της συγκεκριμένης μονάδας για μετεγκατάσταση σε άλλη θέση του Αμβρακικού Κόλπου, ενώ όσον αφορά την γνωμοδότηση για αύξηση της δυναμικότητας σημειώνει ότι η μονάδα λειτουργεί ήδη σήμερα με μεγαλύτερη δυναμικότητα.Τέλος, κατηγορηματικά επισημαίνει ότι οι δεξαμενές καυσίμων και οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας θα φύγουν από τον Αμβρακικό. Στην ίδια συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης ΑΥΡΙΟ Γιάννης Παπαδημητρίου ζήτησε την άμεση απομάκρυνση όλων των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, τονίζοντας ότι ο Αμβρακικός, όπως τεκμηριώνει πληθώρα επιστημονικών μελετών, κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκρή θάλασσα. Ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες στη θέση "Λασκάρα» έχουν αυξήσει παράνομα τη δυναμικότητα της μονάδας.

 

Σημειώσεις μιας έρπουσας προσωπικότητας

Ευθύμιος Σακκάς, που υπογράφει τη στήλη της μουσικής, “έρπει” στα αχαρτογράφητα βάθη του εσωτερικού του κόσμου, χαρίζόντάς μας ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας και ταυτόχρονα συνειδητοποίησης του “άλλου εαυτού” μας. Γραφή τολμηρή και ιδιόρρυθμη που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε το 2006, όταν πήρε το πρώτο βραβείο στον 1ο διαγωνισμό διηγήματος που είχε διοργανώσει η ARTA PRESS με το Μεταίχμιο. Ο Ευθύμιος Σακκάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1980, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Οι «Σημειώσεις μιας έρπου σας προσωπικότητας» είναι η πρώτη νουβέλα που εκδίδει (εκδόσεις Γαβριηλίδη).

 

Ο θεατρικός χειμώνας της Ν.Ο.Θ.Α.

Η Νέα Ομάδα Θεάτρου Άρτας προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον θεατρικό χειμώνα , ανεβάζοντας την “Φρουτοπία” του Ευγένιου Τριβιζά καιτις “Δούλες” του Ζαν Ζενέ, Έργα εκ διαμέτρου αντίθετα, δύσκολα καιαπαιτητικά, τα οποία Ν.Ο.Θ.Α στοχεύει να προσεγγίσει με τρόπο καθαρά θεατρικό, υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε πέρυσι: την ενίσχυση της θεατρικής υποδομής και τη βελτίωση του επιπέδου της θεατρικής παιδείας στην πόλη της Άρτας.