2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Η ΤΕΡΝΑ ξανάρχεται

Δημοσίευση: 15-09-2011 - Στήλη: Τα Δημοτικά - Τεύχος: Τεύχος 63 (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2011)



Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ προσπαθεί να εγκατασταθεί στα Θεοδώριανα από το 1997, μολονότι οι γνωμοδοτήσεις της Πολιτείας, επί των συνεχών αιτήσεών της, είναι αρνητικές. Το πρώτο της σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιούσε το νερό των δυο χειμαρροπόταμων (Μουζακίου και Άσπρης Γκούρας) ισχύος 4,6 MW.
Το έργο αυτό ακυρώνεται από το ΣτΕ, μετά από προσφυγή κατοίκων και φορέων των Θεοδωριάνων με την υπ’ αριθμ:928/2004 απόφασή του. Το 2008 η ΤΕΡΝΑ επανέρχεται με νέα αίτηση για την κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών, ένα σε κάθε ποτάμι αυτή τη φορά, 3,9 MW και 3 MW αντίστοιχα. Η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν εγκρίνεται από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων της Περιφέρειας Ηπείρου και επιστρέφεται στην εταιρεία. Το 2010 η εταιρεία επανακαταθέτει τις ίδιες μελέτες τροποποιημένες , ως προς την ισχύ τους, σε 2,8 MW για το κάθε έργο. Ακολουθεί η ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε.ΧΩ.ΠΕ. Νομού Άρτας (8-1-2010), η οποία δεν συμφωνεί με την κατασκευή των παραπάνω έργων και τέλος έρχεται η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου (1-5-2010).
Σήμερα η εταιρεία επανέρχεται για τέταρτη φορά, καταθέτοντας στη ΡΑΕ νέα αίτηση τροποποίησης της άδειας παραγωγής, ως προς την εγκατεστημένη ισχύ, από 2,5 σε 2,0 ΜW.
Με ένα εργοστάσιο (ΜΗΧΑΝΙΚΗ) ήδη να λειτουργεί εδώ από το 2000, παραβιάζοντας συχνά τους περιβαλλοντικούς όρους, και την τοπική κοινωνία να αντιτίθεται σφοδρά σε άλλα έργα, η μόνη πρόταση της ΤΕΡΝΑ που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από κατοίκους και φορείς της περιοχής είναι μία: στην επόμενη αίτησή της να αιτείται μηδέν μεγαβάτ.