2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 62

Δημοσίευση: 24-06-2011 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 62 (Καλοκαίρι 2011)



37 ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΗ


Μια σπουδαία έκθεση με έργα Ελλήνων ζωγράφων εγκαινιάστηκε στις 15 Ιουνίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης». Η έκθεση περιλαμβάνει 37 έργα 29 Ελλήνων ζωγράφων που εξασφάλισαν οι "Φίλοι Πινακοθήκης Άρτας". Επτά πίνακες (των Μυταρά, Πατρασκίδη, Μπότσογου, Μήλιου και Ψυχοπαίδη) έχουν αγοράσει με δικά τους χρήματα, ενώ έχουν δανειστεί τους υπόλοιπους 30 από ιδιωτικές συλλογές. Προς το παρόν η Δημοτική Πινακοθήκη δεν φιλοξενεί έργο του Μόραλη, υπάρχουν όμως στο πωλητήριο αντίγραφα πινάκων του, όπως αυτά της φωτογραφίας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Αυγούστου 2011 και θα λειτουργεί Τρίτη – Παρασκευή. Ώρες: 9:30 -13:30 & 18:00-21:00 & Σάββατο από 10:00-14:00.

 

 

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ


Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη από την κυβέρνηση το προσχέδιο της διεθνούς πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης στην ευρύτερη περιοχή του Ιόνιου Πελάγους, της Δυτικής Ελλάδας και της νότιας Κρήτης. Στόχος της κυβέρνησης, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (www.opengov.gr/minenv/?p=2442), είναι να συλλέξει αξιόπιστα στοιχεία με τα οποία να αξιολογήσει το πιθανό πετρελαϊκό δυναμικό, προκειμένου να καθορίσει τις πλέον συμφέρουσες για το Ελληνικό Δημόσιο προϋποθέσεις ώστε να δρομολογηθεί γύρος παραχωρήσεων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, που προγραμματίζεται να γίνει πριν τα μέσα του 2012. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου. Γιατί όμως οι έρευνες περιορίζονται δυτικά της Κρήτης;

 

 

 

 

ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Ένα ορεινό χωριό του νομού Άρτας θα επιλεχθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για να γίνει το πρώτο «πράσινο χωριό» της Ελλάδας. Τα βασικά κριτήρια επιλογής θα είναι οι κινότητες να είναι μικρής έκτασης με περιορισμένο αριθμό κατοίκων (500-800), να υπάρχει θετική κοινωνική δυναμική και αξιοποιήσιμο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών καθώς και η υπάρχουσα εμπειρία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), έχει συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και διάρκεια 4 χρόνια και αποσκοπεί στη μείωση μέχρι μηδενισμού της ενεργειακής κατανάλωσης, όπως και σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. H επίσημη πρόσκληση θα γίνει στα τέλη Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενες Κοινότητες θα καταθέσουν φακέλους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν η αξιολόγηση και η υπογραφή των συμβολαίων. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχει δείξει η κοινότητα των Πηγών, ιστορική έδρα του νέου καλλικρατικού δήμου "Γεώργιος Καραϊσκάκης".


 

 

 

ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο καθαρισμός στον Αμβρακικό που έγινε, στις 22 και 23 Μαίου, από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού και εθελοντές, στα πλαίσια της εκστρατείας "Καθαρίστε τη Μεσόγειο", έφερε στο φως όχι μόνο τόνους σκουπιδιών αλλά και την συλλογική μας αδιαφορία και ιδιαίτερα των τοπικών κοινωνιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρά τη δημοσιότητα που έλαβε η συγκεκριμένη ενέργεια, ο κόσμος που προσήλθε στην Κορωνησία- Σαλαώρα και στο Ανάχωμα του Λούρου ήταν λιγοστός και εάν δεν υπήρχε η συμμετοχή πολλών παιδιών στη Βόνιτσα, που έδωσαν μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας στους ενήλικες, το αποτέλεσμα θα ήταν απο γοητευτικό. Στον απολογισμό τους οι υπεύθυνοι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διαπιστώνουν με πίκρα την αποκαρδιωτική κατάσταση που εμφανίζει ο Αμβρακικός εξαιτίας παγιωμένων πρακτικών δεκαετιών (απόρριψη αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων, ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και νιτρικών, παράνομη αλιεία και λαθροθηρία κ.ά.) που έχουν φέρει τα οικοσυστήματα της περιοχής σε οριακό σημείο.

 

 

 

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

"Καταψηφίστε το Μνημόνιο!"

Να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, που φέρνει η κυβέ ρνηση για ψήφιση στη Βουλή, καλεί τους Ηπειρώτες βουλευτές όλων των κομμάτων η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συντασσόμενη με τον αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο που προωθούν κυβέρνηση, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Στην ανακοίνωσή της η Π.Σ.Ε τονίζει ότι η μεθόδευση ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος όπως και του αρχικού Μνημονίου, θέτουν ζήτημα λαϊκής νομιμοποίησης στις κυβερνητικές πρακτικές και αποφάσεις. "Κανένας Ηπειρώτης βουλευτής ας μην νομιμοποιήσει με την ψήφο του τέτοια βάρβαρα για το λαό και τη χώρα μέτρα". Τέλος η Π.Σ.Ε. στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων στη «Δωδώνη» και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου σχετικά με την επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.

 

 

 

 

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΠΡΕΒΕΖΑ

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα μας αρέσει να αφήνουμε τα πράγματα να μαραζώνουν. Κλασική περίπτωση το Κάστρο της Άρτας που παραμένει κλειστό τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ανάλογη περίπτωση τα δύο στρατόπεδα της πόλης της Πρέβεζας, που αν και παραμένουν εγκαταλειμένα επί χρόνια, δεν παραχωρούνται από το κράτος στο Δήμο για αξιοποίηση. Οι συνεχείς αναβολές και καθυστερήσεις από τη μια στερούν στους Πρεβεζάνους δύο κεντρικούς χώρους που μπορούν κάλλιστα να γίνουν θαυμάσια πάρκα πρασίνου, αθλητισμού και περιπάτου, ενώ από την άλλη ανοίγουν το δρόμο σε ιδιώτες που τα ορέγονται για ιδιωτική εκμετάλλευση.