2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Γιάννης Δημαράς - Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών

Δημοσίευση: 24-06-2011 - Τεύχος: Τεύχος 62 (Καλοκαίρι 2011)



«Εκλογές τώρα, για να αποφασίσουν οι Έλληνες την τύχη τους»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ*: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

 

Κύριε Δημαρά, αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι ένα ακόμα κόμμα στη Βουλή;

Η πολυκομματική Βουλή είναι ασφαλέστερη για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και, ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη για την Ελλάδα εποχή, συνιστά δημοκρατικότερη λύση. Ο δικομματισμός είναι ευάλωτος σήμερα και αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Καταγράφεται από την αδιαφορία και την απαξία της κοινής γνώμης προς τα δύο μεγάλα – ως τώρα – κόμματα. Ερώτημα: πόσο είναι δημοκρατικό να κυβερνάται η χώρα μας με 151 έδρες και να ψηφίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα, όπως ήταν αυτό του απαράδεκτου Μνημονίου; Το θέμα είναι, η όποια κυβέρνηση αναλαμβάνει τα ηνία, να προχωράει τη χώρα μας μπροστά και όχι πίσω ή να τη ρίχνει στο γκρεμό με λύσεις αμφισβητούμενες και αδιέξοδες. Αν η σωστή λύση μπορεί να προκύψει με συνεργασίες κομμάτων και να επιτευχθεί καλύτερα με έλεγχο, όρους και όρια, αυτό είναι και το ζητούμενο.

 

Είστε βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και έχετε το δικαίωμα του λόγου. Γιατί προβήκατε στη διαμαρτυρία με το πανό που υψώσατε στο προαύλιο της Βουλής;

Τα δικαιώματα των πολιτών, ακόμη και κάποιων βουλευτών που ανθίστανται σε ολιγαρχικές αποφάσεις, καταπατούνται σήμερα και καταστρατηγούνται, παρά το γεγονός ότι έχουμε Δημοκρατία. Επιλέγονται λοιπόν άλλοι δρόμοι αντίστασης. Και οι κανόνες του Κώδικα Δεοντολογίας της Δημοσιογραφίας καταστρατηγούνται σε πολλά μεγάλα ΜΜΕ σήμερα, ενώ οι «αλήθειες» γίνονται γνωστές μόνο από κάποια μικρότερα ΜΜΕ ή βρίσκουν διέξοδο μέσω του Διαδικτύου. Αφενός θεώρησα αντιδημοκρατική προς το επίσημο κόμμα Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών και προς εμένα προσωπικά που ηγούμαι της προσπάθειας την προκλητικά περιφρονητική και αδικαιολόγητη συμπεριφορά του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση του με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Αφετέρου, τόσο ο λόγος μας στη Βουλή όσο και οι ανακοινώσεις του κόμματός μας αποκρύπτονται από τα περισσότερα Μέσα, εκτός του Διαδικτύου. Την απάντησή μας προς τον κύριο πρωθυπουργό, αυτή που θα του έδινα στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τη συναίνεση των κομμάτων, αλλά και τη θέση του κόμματός μας επιλέξαμε να τη δημοσιοποιήσαμε με πανό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δύο βουλευτές – ο Βασίλης Οικονόμου και εγώ - που εκπροσωπούμε στη Βουλή το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών. Για να «φωνάξουμε δυνατά» : «Ναι στην ομοψυχία, όχι στη συνε- νοχή. Η Ελλάδα δεν πωλείται».

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το "Αρμα Πολιτών" κάτω από το 3%, να μην εισέρχεστε στην επόμενη Βουλή. Πως το σχολιάζετε σε σχέση με το αίτημά σας για "εκλογές εδώ και τώρα";

Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμφάνιζαν από την αρχή την υποψηφιότητά μου για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής πολύ υψηλά. Το θυμάστε; Με τα «παιχνίδια» που παίχτηκαν, τους πολιτικούς εκβιασμούς του κ. Παπανδρέου μία εβδομάδα πριν τις εκλογές και το μεγάλο τελικά ποσοστό αποχής των πολιτών, πήρα την τρίτη θέση. Ποιος γνωρίζει από τώρα, στην αρχή της δημιουργίας ενός νέου κόμματος, χωρίς περιοδείες ακόμη στην Ελλάδα και χωρίς μηχανσμούς, τι θα προκύψει στις κάλπες; Ποιος μπορεί να προδιαγράψει τις καθημερινές ανατροπές σε μία τόσο ρευστή πολιτική, και μάλιστα τόσο δυσχερή για την κυβέρνηση, κατάσταση; Και ποιος γνωρίζει τα ακριβή ερωτήματα των εταιριών δημοσκοπήσεων, με βάση και το δεδομένο της προσπάθειας αποσιώπησης των δραστηριοτήτων του Άρματος; Όσο για τις εκλογές, ναι το αίτημά μας είναι σαφές και είμαστε από τους πρώτους που το θέσαμε, ακόμη και σε επιστολή μας προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Απάντηση δεν πήραμε. Απλά άρχισαν και άλλοι να υιοθετούν το αίτημά μας τις τελευταίες ημέρες… Σύμπτωση; Συγκυρία; Μπορεί. Οι εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική λύση σε αυτό το αδιέξοδο. Ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του ποιος ή ποιοι θα διαχειριστούν την κρίση της χώρας μας και όχι να κάνει αυθαίρετα ο κάθε «σωτήρας» ό,τι θέλει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων. Με άλλες προεκλογικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις απέσπασε ο κ. Παπανδρέου την εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας και άλλα πράττει.

 

Τελικά έγινε παραδεκτό και δια στόματος επίσημων χειλέων (Γιούνκερ, κ.ά.) ότι το Μνημόνιο απέτυχε και η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο. Νιώθετε δικαιωμένος, ένα χρόνο μετά;

Δικαιωμένος δεν ήθελα να νοιώσω, βλέποντας τη χώρα μου να βουλιάζει στα χρέη όλο και πιο βαθειά. Θα προτιμούσα να νοιώσω αυτή τη δικαίωση με την ανατροπή αυτού του σκηνικού υποδούλωσης της Ελλάδας στα σαγόνια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όλων όσων εμπλέκονται σε συμφωνίες μνημονίων με τοκογλύφους δανειστές. Ενός χρέους της Ελλάδας, το οποίο στα 2/3 του σχεδόν αποτελείται από τόκους. Ενός χρέους που δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ στο μέλλον με τα τοκοχρεολύσια, όσες περικοπές και να γίνουν σε μισθούς και συντάξεις, όσο και να εξουθενώσουν τους Έλληνες πολίτες. Εκτός αν αυτός είναι ο στόχος.

 

Έχετε δηλώσει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι πρωτίστως ηθικό. Πιστεύετε ότι θα λυθεί με το να έρθουν απλώς στην κυβέρνηση άνθρωποι πιο ηθικοί;

Όσο πιο ηθικοί και έντιμοι πολιτικοί συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό, τόσο περισσότερη θα είναι η αντίσταση στη διαφθορά και στην επιχειρηματική διαπλοκή. Τόσο περισσότερο και καλύτερα θα διαφυλαχτεί ο θεσμός της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Τόσο ασφαλέστερα θα διαφυλαχτεί η τιμή και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, η πατρίδα μας και τα συμφέροντά μας και τόσο διεξοδικότερα και δικαιότερα θα επιλυθούν τα προβλήματά μας.

Κάποιος γνωστός τηλεσχολιαστής χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα "πάρτυ", ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης "μόδα". Εσείς πως κρίνετε το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών που αναπτύσσεται καθημερινά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Είναι μια υγιέστατη αντίδραση των συμπολιτών μας στη συνεχόμενη απειλή της υποτέλειας. Είναι η απάντησή τους προς όποιο σύστημα απαιτεί την υποδούλωσή τους και την εξαθλίωσή τους. Δεν υπάρχει… «μόδα» στη διαμαρτυρία κατά της υποθήκευσης του μέλλοντός μας. Είναι η αντίσταση των Ελλήνων κατά της κατάφορης αδικίας που γίνεται εις βάρος τους. Κυκλοφορούν ανενόχλητοι αυτοί που καταχράστηκαν το δημόσιο πλούτο της χώρας και αυτοί που φοροδιέφυγαν και καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα» οι απλοί Έλληνες πολίτες. «Πάρτυ» κάνουν μόνο αυτοί που έχουν φυγαδέψει τεράστια ποσά σε ξένες τράπεζες και δεν τους ελέγχει κανείς…

 

Θεωρείτε ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία περνάει κρίση και το σύστημα καταρρέει;

Το πολιτικό σύστημα περνάει κρίση, όπως η δημοσιογραφία περνάει κρίση και τα ΜΜΕ περνάνε κρίση και όλοι όσοι εκούσια ή ακούσια συνέ- βαλαν λίγο ή πολύ στη συντήρηση ενός πελατειακού συστήματος δια- πλοκής. Δεν έχουν όλοι ευθύνες, αλλά κάποιοι σίγουρα έχουν ευθύνες. Για το λόγο αυτό οι υγιείς δυνάμεις πρέπει να «καθαρίσουν» το τοπίο και διαφυλάξουν τη Δημοκρατία που με αγώνες και αίμα κατακτήθηκε σε αυτή τη χώρα.

 

Ποιά είναι η δική σας πρόταση εξόδου από την κρίση;

Κατ΄αρχάς, επιμένουμε πάντα στη λύση των εκλογών ως πρώτιστο επιτακτικό καθήκον αυτής της κυβέρνησης, για να αποφασίσουν οι Έλληνες την τύχη τους. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει, μιας και μας οδήγησε σε αυτό το ασφυκτικό και παράνομο μνημόνιο. Ας σημειωθεί ότι, κάθε «δόση» που θα περιμένουμε να πάρουμε με… κομμένη ανάσα και κάθε «μεσοπρόθεσμο δάνειο» που θα έπεται, θα έχει στόχο να εκβιάζει μόνιμα τους συμπατριώτες μας, προκειμένου να γονατίζουν περισσότερο, να υποτάσσονται σε κάθε περαιτέρω επιταγή περικοπής των εισοδημάτων τους, να αιχμαλωτίζονται σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, ώστε να εκχωρούν συνεχώς κεκτημένα δικαιώματα. Στο τέλος, θα εκχωρήσει και η πατρίδα μας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό θέλουμε; Μήπως πρέπει να βάλουμε φρένο τώρα τους δανειστές μας που εποφθαλμιούν τον εθνικό μας πλούτο; Λύση συνιστά η αναδιαπραγμάτευση του χρέους μας και όχι η επιμήκυνση. Η επιμήκυνση θα μας βουλιάζει αργά και σταθερά. Πρέπει να «σηκώσουμε ανάστημα» πριν είναι αργά και να διεκδικήσουμε δυναμικά και αδιαπραγμάτευτα το κούρεμα του χρέους κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτή η λύση πλασάρεται ως «επικίνδυνη» μόνο από αυτούς που κερδοσκοπούν με τη διαρκή απειλή της χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι η «επίσημη χρεοκοπία» και η πλήρης κατάρρευση της χώρας μας δεν συμφέρει κανέναν και κυρίως την Ευρωζώνη. Επιπλέον, πρέπει να διεκδικήσουμε άμεσα όσα μας χρωστούν χώρες που τάχα δυσφορούν για τα δάνεια προς την Ελλάδα, όπως π.χ. η Γερμανία. Εκτός από τις περιβόητες αποζημιώσεις, χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο - όπως διαβάσαμε χθες σε κυριακάτικη εφημερίδα – το ποσό των 500 εκατομ. ευρώ για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ως ΦΠΑ από το 2001… και ποιος ξέρει τι θα βγει ακόμη. Γι αυτό και πρέπει να αντισταθούμε τώρα όλοι, όσο είναι καιρός.