2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Πάρκο...σουφλέ




 

Πάρκο Σουφλέ

Της ΑΓΝΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Eίναι κοινό μυστικό πως ο Αμβρακικός είναι ξέφραγο αμπέλι:
όποιος θέλει, όποτε θέλει, όπως θέλει κυνηγά, ψαρεύει, ρυπαίνει, καταπατά. Η ΚΥΑ Σουφλιά έρχεται να θέσει σε λειτουργία έναν Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού που υπήρχε μόνο στα χαρτιά.
Επί της ουσίας έρχεται να διαχειρισθεί ένα δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα: από τη μια την οριακή-πλέον- ανάγκη για προστασία μιας περιβαλλοντικά μοναδικής και οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και από την άλλη την ανάγκη επιβίωσης χιλιάδων ανθρώπων που ψωμίζονται νομίμως, νομοτύπως, παρατύπως και παρανόμως από τους πόρους του κόλπου και των γύρωθεν περιοχών.
Θα δείξει αν επιτευχθεί η κρίσιμη ισορροπία για μια βιώσιμη ανάπτυξη ή θα χαθεί από τα νερά του κόλπου και η τελευταία κουτσομούρα, αν θα πετύχει ή θα καεί το σουφλέ...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ:
Το Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού κόλπου είναι η ένατη περιοχή που θεσμοθετήσαμε και οριοθετήσαμε ως Προστατευόμενη Περιοχή από τον Μάρτιο του 2004. Με την απόφαση στοχεύουμε στην προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου του Αμβρακικού κόλπου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου. Καθορίζουμε χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα και περιορισμούς με σκοπό να διασφαλίσουμε την βελτίωση, διατήρηση και αποκατάσταση της φύσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Επιδιώκουμε, ακόμα, την προστασία, την διατήρηση και την διαχείριση των φυσικών χαρακτηριστικών των θαλάσσιων, λιμνοθαλάσσιων, ποτάμιων, και γεωργικών οικοσυστημάτων της περιοχής και των σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και ορνιθοπανίδας.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΡΙΖΟΣ (Νομάρχης Άρτας): Νιώθω πίκρα γιατί ούτε μας ενημέρωσαν, ούτε τηρήθηκαν οι υποσχέσεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (Νομάρχης Πρέβεζας):
Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μας ενημέρωσε, ο Αμβρακικός, επιτέλους, αποκτά ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ (Δήμαρχος Αμβρακικού):
Ακόμα και αν οι ρυθμίσεις της ΚΥΑ είναι ευνοϊκές, είναι αφελείς, ίσως, εκείνοι που πιστεύουν ότι η ΚΥΑ θα φέρει ανάπτυξη, επισκεψιμότητα, απασχόληση και συγκράτηση του πληθυσμού. Η περιοχή μας χρειάζεται ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξη και συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των παραγωγικών τάξεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΙΩΖΟΣ (Δήμαρχος Αράχθου):
Μας παραπλάνησαν. "Εκτρωμα¨ η ΚΥΑ για τον Αμβρακικό. Χιλιάδες καλλιεργούμενα στρέμματα υπό απαγόρευση.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ (Δήμαρχος Κομποτίου):
Η ΚΥΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ο Αμβρακικός αποκτά θεσμικό πλαίσιο για να μπουν κάποιοι κανόνες προστασίας του, που πρέπει όμως να συνδυαστούν με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΙΜΙΣΗΣ (Δήμαρχος Αμφιλοχίας):
Η ΚΥΑ είναι μια πράξη διοικητική και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα πολιτικά μέτρα. Για αυτό περιμένω έμπρακτες αποδείξεις από την Πολιτεία για την αξιοποίηση του Αμβρακικού.