2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μουσική - Τεύχος 61

Δημοσίευση: 12-05-2011 - Στήλη: Μουσική - Τεύχος: Τεύχος 61 (Μάιος 2011)



Moon Duo “Mazes” Sacred Bones rec.

Οι Moon Duo αποτελούνται από την Sanae Yamada και τον Erik Johnson μέλη επίσης των Wooden Shjips. Μετά το περυσινό "Escape" ακολούθησε πριν λίγους μήνες το "Mazes" κινούμενο στα ίδια ψυχεδελικά krautrock πλαίσια. Η βασική κατεύθυνση είναι η δημιουργία ατμόσφαιρας που σε σημεία πλησιάζει την μονολιθικότητα, γεγονός που επιβάλλεται φορές και από την χρήση τεχνητών τυμπάνων. Η pop πλευρά τους εκφράζεται κυρίως μέσα από την μελωδικότητα των πλήκτρων της Yamada, αλλά οι μινιμαλιστικές ηχητικές προσεγγίσεις του Johnson στην κιθάρα αποπνέουνε κάτι το μυστηριώδες, υπνωτικό και εσωστρεφές και αυτή είναι τελικά η αίσθηση που επιβάλλεται. Οι διαφοροποιήσεις με το ντεμπούτο είναι ελάχιστες και η πιο εμφανής είναι η καθαρότητα των φωνητικών. Οι Moon Duo γενικώς βρίσκονται πολύ κοντά σ' αυτό που γίνεται και με τους Wooden Shjips και μαζί με τους A place to bury strangers είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες κιθαριστικές μπάντες των τελευταίων ετών.

 

 

Foo Fighters “Wasting Light” RCA rec.

Μετά τον δεύτερο δίσκο τους "The colour and the shape" του 1997 η πορεία των FF φάνταζε σαν ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Το συγκρότημα τελικά διαλύθηκε και η είδηση της φετινής κυκλοφορίας μόνο αίσθηση δεν προκάλεσε. Κι όμως το "Wasting light" έσκασε σαν βόμβα. Ο Grohl άφησε κατά μέρος τις χαζοχαρούμενες "φλωριές", άντλησε επιτέλους την ουσία από την προ ετών συνεργασία του με τους Queen of the stone age, κάλεσε τον Pat Smear στην κιθάρα, τον Butch Vig στην παραγωγή, τον Novoselic για ένα πέρασμα απο το "I should have known" και κατόρθωσε να αποδώσει ένα σύνολο έντεκα τραγουδιών σχεδόν αντάξιο των δύο πρώτων δίσκων του συγκροτήματος.

 

 

 

 

Way Oak “Civilian” Merge rec.

Οι Wye Oak πήρανε το όνομά τους από ένα αιωνόβιο δέντρο που ευδοκιμεί στην πατρίδα τους, το Maryland, και το "Civilian" είναι ο τρίτος τους δίσκος. Κι αν στις προηγούμενες δουλειές φαντάζανε ιδιαίτερα μελαγχολικοί εδώ η κατάσταση γίνεται πιο ανοιχτόχρωμη. Εκτός αυτού αφήνουνε κατά μέρος την "do it your self" αισθητική και παρουσιάζουνε το υλικό τους με μεγαλύτερη καθαρότητα. Χαρακτηριστική στιγμή το "Holy Holy" που αναδεικνύει ολόπλευρα την εξέλιξη του ντουέτου και ειδικότερα σε συνθετικό επίπεδο. Όπως μας είχανε συνηθίσει οι επιρροές τους προέρχονται κυρίως από folk λημέρια, αλλά σ' αυτό το δίσκο προσεγγίζουνε και άλλους ήχους και ιδιαίτερα τις αιθέριες ατμόσφαιρες της dream pop.

 

 

 

 

Errors “Come down with me” Rock Action rec.

Οι Errors σχηματιστήκανε στην Γλασκώβη το 2004 και από τις πρώτες κιόλας συναυλίες τους κινήσανε το ενδιαφέρον των Mogwai, που σπεύσανε να τους εντάξουνε στο δυναμικό της δισκογραφικής τους εταιρίας Rock Action. Το "Come down with me" είναι ο τρίτος δίσκος τους τους. Η μπάντα κινείται περισσότερο προς την πλευρά των Tortoise και των Explosions in the sky. Πέρα από την κλασική post rock φόρμουλα προσεγγίζουνε και ηλεκτρονικά πεδία μέσω krautrock θεμάτων. Ο δίσκος είναι ορχηστρικά δομημένος και άνετα θα μπορούσε να σταθεί ως επένδυση ταινίας. Γενικώς το ενδιαφέρον με τους Errors είναι μέσω του post rock υποστρώματος εξερευνούνε διάφορα ηχητικά πεδία, γεγονός που αποφέρει συχνά ευχάριστες εκπλήξεις. Εδώ το "Supertribe" με την χορευτική αλά 80's αισθητική είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα.