2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σταυρούλα Μπραΐμη - Δήμαρχος Σουλίου

Δημοσίευση: 12-05-2011 - Τεύχος: Τεύχος 61 (Μάιος 2011)



Συνέντευξη: Ντίνος Γιώτης


Είστε η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται δήμαρχος στην Ήπειρο. Πόσο εύκολο είναι αυτό στην άσκηση των καθηκόντων σας, σε μια κατά τεκμήριο ανδροκρατούμενη περιφέρεια;

Ο κόσμος της πολιτικής δεν είναι όμορφος αγγελικά πλασμένος. Θέλει στόχευση, δουλειά και κουράγιο, ανοιχτά μάτια, αυτιά και γερό στομάχι. Πάντα ήμουν υπέρ της συμμετοχής στα κοινά, χρειάζεται βέβαια υπομονή και επιμονή. Η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός που πηγάζουν απόκατάρτιση, γνώση, εμπειρία και όραμα είναι απαραίτητες προϋποθέσεις. Απαλλαγμένη από τις τύψεις που τα στερεότυπα προσπαθούν να επιβάλλουν στην πολυάσχολη μητέρα, με ζήλο και όρεξη, με στήριξη από την οικογένεια, όλα είναι δυνατά. Mπορεί να απαιτείται κόπος περισσότερος, αλλά τα αποτελέσματα και η αποδοχή φαίνονται. Η τιμιότητα, η ευσυνειδησία και η εργατικότητα είναι αρετές που ανταμείβονται. Στη ζωή νικητές δεν είναι οι αήττητοι, αλλά οι απτόητοι.

 

Η δυσπιστία ή και η προκατάληψη ακόμα, που συναντήσατε προεκλογικά από μέρος του ανδρικού πληθυσμού, εξακολουθεί να υφίσταται στο πρόσωπό σας;

Μπορεί να φανεί λοιπόν περίεργο, αλλά σε γενικές γραμμές δεν συνάντησα δυσκολίες εξαιτίας του φύλου, ούτε στην προεκλογική περίοδο, ούτε τώρα στην άσκηση καθηκόντων.

 

Με την εκλογή σας, η πραγματικότητα σε ποια θέματα άλλαξε την άποψή σας;

Την χρονική τούτη στιγμή, δεν θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη για την άσκηση εξουσίας, ακόμη και στο επίπεδο ενός μικρού Δήμου. H οικονομική κρίση, η κρίση στις αξίες και τους θεσμούς, αλλά και ένα νέο αυτοδιοικητικό σύστημα δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα θεωρώ ότι είναι η διάχυτη μιζέρια, η ανοχή, καθώς και η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Πολλές φορές οι πρώτοι που υποδεικνύουν είναι αυτοί που παρανομούν.

 

Στο τέλος της θητείας σας η ολοκλήρωση ποιού έργου θα σας καθιστούσε πολιτικά ευτυχή;

Βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών με τη δημιουργία ενός Δήμου λειτουργικού, ευέλικτου και ανθρώπινου. Έργα για προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου π.χ. αποχετευτικό Παραμυθιάς. Ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι σαν μουσειακό είδος, αλλά σαν παραγωγική επένδυση.

 

Τελικά, λεφτά υπάρχουν για τον Καλλικράτη;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν λεφτά για τον Καλλικράτη. Πιστεύω ότι με χρηστή διαχείριση, σαφή στόχευση και στήριξη πόλων ανάπτυξης καθώς και πολλή δουλειά μπορούμε να πορευτούμε και να πετύχουμε να προσεγγίσουμε αν όχι να φτάσουμε στο επιθυμητό.