2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Δημοσίευση: 08-04-2011 - Τεύχος: Τεύχος 60 (Απρίλιος 2011)




ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

 

“Η Ήπειρος στήριξε για πολλά χρόνια την οικονομική της ζωή στον πρωτογενή τομέα. Μετά από μια μεγάλη περίοδο απαξίωσης της γεωργίας, κατά την οποία αποσαρθρώθηκαν οι δομέςτης και τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών ενισχύσεων εξανεμίστηκαν σε καταναλωτικές ανάγκες αντί να επενδυθούν, τα δεδομένααλλάζουν ραγδαία”


Κύριε Περιφερειάρχα, ποιά είναι η θέση σας για την επικείμενη πώληση –όπως γράφεται- της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ;

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Αγροτική Τράπεζα ήταν μια ασφαλής «ομπρέλα» για τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Σήμερα, με ένα τόσο ασταθές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, αυτό πιστεύουμε ότι ισχύει πολύ περισσότερο και επομένως το καλύτερο είναι να παραμείνει ως έχει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας.

 


Η νέα χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου στην Θεσπρωτία επιλύει το περιβαλλοντικό πρόβλημα από την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης στην περιοχή;

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, συμφωνούμε όλοι ότι είναι έργο εθνικής σημασίας. Για την Ήπειρο είναι ίσως και έργο «ύπαρξης». Πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε όλοι ώστε το έργο να προχωρήσει και να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης που μας δίνεται. Το Φυσικό Αέριο, είναι από μόνο του περιβαλλοντικό έργο και από κακούς χειρισμούς που έγιναν στο παρελθόν σήμερα φτάσαμε σε ακραίες καταστάσεις. Το πρόβλημα με την Πέρδικα, έρχεται από το παρελθόν. Οι διαδικασίες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες και είναι θετικό ότι η ΔΕΠΑ δέχτηκε να εξετάσει τη μετατόπιση της χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης στη θέση «Φλωροβούνι», η οποία σαφώς είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Αν όλοι αντιμετωπίσουμε το ζήτημα νηφάλια, θα βρεθεί λύση.


Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού κ. Στράτος Ιωάννου, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο τακτικές και όχι στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ήπειρο. Ποιά είναι η δική σας στρατηγική;

Από την αρχή έχουμε θέσει ως στόχο την ενιαία τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου. Το συνδυασμό του θαλάσσιου με τον ορεινό τουρισμό και αυτών με τους κατά τόπους παραγωγικούς κλάδους και τα τοπικά προϊόντα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται έργα υποδομής, σωστή προβολή, ποιότητα υπηρεσιών, συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς και επαγγελματίες.. Σ΄ αυτές τις κατευθύνσεις κινείται η στρατηγική μας. Όπως γνωρίζετε έχουν γίνει κατά περιφερειακή ενότητα, με μεγάλη επιτυχία, συσκέψεις με την συμμετοχή φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού, οι απόψεις των οποίων θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση της τουριστικής, αναπτυξιακής μας, πρότασης.

 


Είστε ικανοποιημένος από την στάση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο θέμα της πολιτικής της για τον τουρισμό;

Υπάρχουν πολλά «κενά» στην πολιτική που ασκείται για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Υπάρχει περισσότερη γραφειοκρατία και συγκεντρωτισμός από ότι θα δικαιολογούσε κανείς και πολύ λιγότερα κονδύλια από αυτά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, που αποτελούν αναφορά για την Ήπειρο. Η κατάσταση, όσον αφορά τα κονδύλια, χειροτερεύει τους τελευταίους μήνες και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Από το Κέντρο είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστική βοήθεια. Άρα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εξ ιδίων και χωρίς χρήματα, εκτός βέβαια εκείνων των δράσεων που μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, το οποίο με την ευκαιρία που μου δίνετε, πρέπει να επισημάνω ότι εξαντλείται με ταχύτατους ρυθμούς και μάλιστα εν αγνοία των Αιρετών Περιφερειών.

 


Σε ποιούς τομείς πιστεύετε ότι η Ήπειρος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και άρα πρέπει να επικεντρώσετε την προσπάθειά σας;

Η Ήπειρος στήριξε για πολλά χρόνια την οικονομική της ζωή στον πρωτογενή τομέα. Μετά από μια μεγάλη χρονική περίοδο απαξίωσης της γεωργίας, κατά την οποία αποσαρθρώθηκαν οι δομές της και τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών ενισχύσεων εξανεμίστηκαν σε καταναλωτικές ανάγκες αντί να επενδυθούν, τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Η γεωργία αποτελεί τον κλάδο εκείνο με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Όπως έχω όμως κατ΄ επανάληψη τονίσει, χρειάζεται να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις στις υποδομές, οι οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι ιδιαίτερα έντονο – και το ζείτε – εδώ στην Άρτα. Έχω θέσει όλα αυτά τα ζητήματα, εδώ και δύο μήνες στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε επιφυλαχθεί να απαντήσει σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γινόταν στην Άρτα. Είμαστε σε αναμονή για το πότε τελικά θα μας επισκεφτεί ώστε να ορίσουμε και την ημερομηνία σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο έτερος κλάδος που μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης είναι ο τριτογενής. Δημιουργούνται συνεχώς νέες μονάδες και πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και προσπέλασης, θα γνωρίσει ακόμη μεγαλύτερη άνθηση. Αυτός είναι και ένας από τους δύο λόγους – ο άλλος είναι της ασφάλειας – που δεν μπορεί να υπάρξουν και να δικαιολογηθούν άλλες καθυστερήσεις στην κατασκευή της Ιόνιας Οδού και των άλλων μεγάλων έργων που αφορούν την Ήπειρο.

 


Πολλά γράφονται για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Έχετε σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση για τη δική σας περιοχή;

Η ανάπτυξη δεν έχει χρώμα. Αντίθετα πρέπει - και για μας είναι- απαράβατος όρος, ότι κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία πρέπει να έχει ως αφετηρία την προστασία και το σεβασμό του περιβάλλοντος. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε πιστά. Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα έργων και δράσεων που είναι απόλυτα συμβατά με το περιβάλλον, εκτός φυσικά της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Χαρακτηριστικά να αναφέρω τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, τα αιολικά πάρκα και γενικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες τις οποίες η Περιφέρεια θα προωθήσει στο μέτρο που της επιτρέπεται , καθώς δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν στις τοπικές οικονομίες.

 


Ποιές από τις δράσεις κατά την θητεία σας στη Νομαρχία Ιωαννίνων θεωρείτε ότι ήταν επιτυχημένες και θα πρέπει να συνεχιστούν και να επεκταθούν και στη νέα αιρετή περιφέρεια;

Οι εσωτερικές αλλά και διαπεριφερειακές οδικές συνδέσεις, η προστασία και η ανάδειξη τα πολιτιστικών μνημείων, είναι παρεμβάσεις που είχαν θετικά αποτελέσματα και δημιούργησαν προοπτικές στήριξης και ανάπτυξης ολόκληρων περιοχών. Επίσης σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Η δημιουργία υποδομών, που στοχεύουν στην ισόρροπη ανάπτυξη, αφορούν πλέον όλη την Ήπειρο.

 


Λαθρομετανάστες στην Ήπειρο: τι πολιτική ακολουθείτε;

Η Ήπειρος εδώ και χρόνια δέχεται μεγάλο όγκο λαθρομεταναστών και αυτό έχει «εξαντλήσει» τις δυνατότητες των μηχανισμών και τις αντοχές των πολιτών. Το πρόβλημα δεν αφορά πλέον μόνο την Ηγουμενίτσα και τη Θεσπρωτία, που βιώνουν τις τεράστιες συνέπειες της ανεξέλεγκτης εισόδου των αφρικανοασιατών. Αρχίζει και γίνεται αισθητό και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, στις οποίες εντοπίζονται μετανάστες. Υπάρχει σοβαρό ανθρωπιστικό πρόβλημα, υπάρχει όμως και έντονο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Όμως το πρόβλημα τους δεν μπορεί να το σηκώσει μια περιοχή, μια χώρα. Πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα άμεσα, ώστε οι μετανάστες να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα, μέχρις ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ή να τους επιτραπεί να φτάσουν στις χώρες της επιθυμίας τους. Εκείνο που ζητάμε από την Κυβέρνηση είναι να επισπεύσει τις ενέργειες αυτές, τώρα και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα.

 


Μνημόνιο: σωτηρία ή υποδούλωση;

Το μνημόνιο είναι μια πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι το ότι σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα μας λαμβάνονται πλέον από τους δανειστές μας. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι μπορούσαμε να το αποφύγουμε η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Εκείνο που πρέπει να δούμε τώρα, είναι η αλλαγή των όρων του και βέβαια η εξεύρεση τρόπων, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Τελικά λεφτά υπάρχουν λεφτά για την Περιφέρεια;

Σαφώς και όχι. Τα όσα λέγονταν κατά την ψήφιση του «Καλλικράτη» στην πράξη αποδεικνύονται ανέφικτα και όχι μόνο, καθώς μειώνονται σταθερά και οι πόροι που διατίθενται στις περιφέρειες, ενώ με το «σταγονόμετρο» εγκρίνονται πιστώσεις ακόμη και για έργα που είναι ενταγμένα είτε στο ΕΣΠΑ, είτε σε Εθνικά προγράμματα.
-- --