2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Καθυστερημένη Άνοιξη

Δημοσίευση: 08-04-2011 - Στήλη: Βιβλίο - Τεύχος: Τεύχος 60 (Απρίλιος 2011)



Η άνοιξη άργησε φέτος να μπει, κάτι που μπορεί να βιωθεί κι ως μεταφορά της συνολικότερης κατάστασης που βιώνουμε τελευταία. Η ανάγνωση, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι απλή διέξοδος από την καθημερινότητα αλλά ανάγκη συγκρότησης μιας εναλλακτικής πραγματικότητας, μακριά από τα δελτία γενικευμένου πολιτικού και κοινωνικού κουτσομπολιού.

 

Γιάννης Ξανθούλης, Δεσποινίς Πελαγία (εκδ. Τόπος)

Κουτσή, μαθηματική ιδιοφυία, παραγνωρισμένη και πεισματάρα, ευαίσθητη και πικραμένη η Πελαγία εξελίσσεται μες στα χρόνια σε γυναίκα σκληρή όσο και αδιαπέραστη – τουλάχιστον στην επιφάνεια. Κάτω από αυτή, υπάρχει το κορίτσι που παραμένει αδικαίωτο, μέσα σε μια κοινωνία που προτάσσει τον εύκολο πλουτισμό και την ισχύ. Κι όμως: κάτι μαγικό συμβαίνει στη ζωή της και οι καλοτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη. Τυχεροί λαχνοί λαχείων σωρεύονται γύρω της, ενώ ακόμη κι η πάμπτωχη ζητιάνα που φρόντιζε της κληροδοτεί ολόκληρη περιουσία. Ήρθε η ώρα, η αδικημένη Πελαγία να πάρει το αίμα πίσω της…

 

Γιώργος Δενδρινός, Μαύρες οχιές μας ζώσανε (εκδ. Μεταίχμιο)

Γιατρός στο επάγγελμα, ορθοπεδικός, διευθυντής γνωστής ιδιωτικής κλινικής, ο Γιώργος Δενδρινός υπηρέτησε για χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τις τραγελαφικές και συνάμα συγκινητικές ιστορίες του από τη θητεία του στα δημόσια νοσοκομεία κατέγραψε στο πρώτο του μυθιστόρημα «Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα» (Κέδρος), το οποίο μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο από τον Σωτήρη Γκορίτσα. Χιούμορ, σουρεαλιστικές καταστάσεις με το υλικό της «Εντατικής», έκαναν το βιβλίο να ξεχωρίσει. Στον ίδιο καμβά, επανέρχεται σε τούτο το δεύτερο μυθιστόρημά του, με ήρωες και πάλι γιατρούς, νοσοκόμες, τρελαμένους ασθενείς, απόστρατους κορεάτες, ινδούς δότες νεφρών, απατεώνες και θεομπαίχτες, και πολλά ακόμη αναγνωρίσιμα στοιχεία του νεοελληνικού αχταρμά.

 

Βασίλης Παπαθεοδώρου, Μια αστεία επιδημία (εκδ. Καστανιώτη)

Ο 44χρονος Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι ένας από τους καλύτερους συγγραφείς μυθιστορημάτων για νέους. Προηγούμενα βιβλία του όπως τα «Χνώτα στο τζάμι», «Εννέα Καίσαρες», «Στη διαπασών» βραβεύτηκαν, διαβάστηκαν, κι ορισμένα από αυτά διδάσκονται ήδη σε πανεπιστήμια. Στο τελευταίο του βιβλίο ξεσπάει μια παράξενη επιδημία, μια επιδημία γέλιου. Πού αυτά; Μα στο πριγκιπάτο της Σουρλανδίας βεβαίως, όπου στο Παλάτι αρχίζουν να ανησυχούν ότι το πολύ γέλιο των υπηκόων τους δεν θα τους βγει τελικά σε καλό. Και δεν έχουν άδικο…


Τζόε Μπένετ, Από πού έρχονται τα σώβρακα – Ταξίδια στη ΝέαΚίνα (μτφρ. Μυρτώ Σπανδώνη, εκδ. Ωκεανίδα)

Το μυστήριο της τεράστιας ανάπτυξης της Κίνας καθώς και τα σκοτεινά μυστικά του παγκόσμιου εμπορίου είναι το θέμα αυτού του καλογραμμένου και, σημεία σημεία, εμπνευσμένου αναγνώσματος. Ο βρετανός συγγραφέας ταξιδιωτικών βιβλίων Τζόε Μπένετ ξεκινάει την περιπλάνησή του από το σουπερμάρκετ της γειτονιάς του. Αγοράζοντας μια πεντάδα σώβρακα made in China με λίγα μόλις δολάρια, αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν αυτά τα λίγα χρήματα να αρκούν για να καλύψουν το κόστος της πρώτης ύλης, της παραγωγής, της εργασίας, της μεταφοράς, αφήνοντας επιπλέον κάποιο κέρδος και στον παραγωγό. Με αφορμή αυτό το «μεταφυσικό» ερώτημα επιδίδεται σε ένα ταξίδι προς την «πηγή», το οποίο μοιραία καταλήγει στην σύγχρονη και ταχέως μεταβαλλόμενη Κίνα.

 

Πάμπλο Σιμονέτι, Η λογική των εραστών (μτφρ. Τιτίνα Σπερελάκη, εκδ. Πατάκη).

Σε μια Χιλή που αλλάζει ταχύτατα, κι εν μέσω εκρηκτικής ατμόσφαιρας πολιτικών προσδοκιών και οικονομικών κλυδωνισμών, η ισορροπία στις σχέσεις ενός νεαρού αντρόγυνου διαταράσσεται όταν στη ζωή τους εμφανίζεται ένας δικηγόρος, ιδιοκτήτης διαδικτυακής εφημερίδας. Σύντομα, δημιουργείται ένα απρόσμενο τρίγωνο, μόνο που αυτή τη φορά δεν είναι η γυναίκα στην κορυφή του τριγώνου αλλά ο άντρας. Πώς αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα την περίπτωση ο άντρας της να την απατήσει με έναν άλλον άντρα; Γραμμένο με τρυφερότητα και ρεαλισμό, το μυθιστόρημα του Σιμονέτι διερευνά τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνουν νέα ερωτικά και κοινωνικά ήθη.


Τζόναθαν Φράνζεν, Ελευθερία, (μτφρ. Ρένα Χάτχουτ, εκδ. Ωκεανίδα)

Θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο 52χρονος συγγραφέας του χαιρετίστηκε ως ο νέος Τολστόι. Το TIME τον έκανε εξώφυλλο, ενώ το προηγούμενο μυθιστόρημά του «Οι διορθώσεις» –που τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας– προκάλεσε πολλές συζητήσεις όταν εντάχθηκε στη λίστα με τα αγαπημένα βιβλία της Opra Winfrey. Η «Ελευθερία» είναι μια ανατομία, της μεσαίας τάξης της σύγχρονης Αμερικής, των επιθυμιών της, των αντιφάσεών της, των φαντασμάτων που την κατοικούν. Ο Φράνζεν εστιάζει στις οικογενειακές σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα στις ιδιόρρυθμες αμερικανικές κοινότητες, πλάθοντας το συγκινητικό πορτρέτο μιας κοινωνίας σε σύγχυση, με το ιδανικό της ελευθερίας να λειτουργεί άλλοτε απελευθερωτικά και άλλοτε δυναστευτικά.


*Ο Κώστας Κατσουλάρης είναι συγγραφέας και βιβλιοκριτικός.

kostas.katsoularis@gmail.com