2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 60

Δημοσίευση: 08-04-2011 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 60 (Απρίλιος 2011)



Μνήμες της ξενιτιάς

Δώδεκα Δημοτικά τραγούδια της Ηπείρου γέννησε η συνεργασία του Λάκη Χαλκιά με την Θεοδωριανίτισσα και Ελληνίδα της ομογένειας Βασιλική Σκουτέλα. Οι “Μνήμες της ξενιτιάς”, είναι Δημοτικά τραγούδια που η μνήμη της υπεραιωνόβιας γερόντισσας (103 ετών) κατέγραψε βαθιά μέσα της, με τη βοήθεια του γιού της Θανάση Σκουτέλα, αφήνοντας ανοιχτές τις “γέφυρες” επικοινωνίας με την γενέτειρα. Τις γέφυρες πολιτισμού που διατηρούν την παράδοση με την Ελλάδα, για να παραμένει ο δρόμος της επιστροφής πάντα ανοιχτός. Από τα τραγούδια που περιέχονται στο CD, τα τρία είναι νέα τραγούδια, που έγραψε ειδικά ο Λάκης Χαλκιάς, τα δύο σε δημοτική ποίηση παρμένα από το βιβλίο της γιαγιάς Βασιλικής και το τρίτο τραγούδι: “Θέλω να βγω Βασιλική” έγραψε στίχους και μουσική ο καλλιτέχνης αφιερώνοντας το, στη γερόντισσα, για την μεγάλη επιθυμία της επιστροφής της, στη γενέθλια γη της Ηπείρου. Tο CD προλογίζει και κλείνει, με έναν θαυμαστό λόγο η γερόντισσα. Συμμετέχει: η Νότα Καλτσούνη και το Πολυφωνικό Ηπείρου Τ’ Αϊτέργια. Κλαρίνο ο Γιώργος Κωτσίνης. Διεύθυνση της ορχήστρας Χρήστος Χαλκιάς.

 

H ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ για το φυσικό αέριο

Αναστάτωση και κοινωνική ανατάραξη στους κατοίκους της Πέρδικας, των Συβότων και της Πάργας βλέπει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εξαιτίας της διέλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή. Η ΠΣΕ με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, που έγινε στις 20 Μαρτίου 2011, συντάσσεται με το μέρος των κατοίκων που "θεωρούν, όχι αδικαιολόγητα, πως αν πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός της ΔΕΠΑ ,αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη τουριστική υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής που είναι τουριστικά συνεχώς αναπτυσσόμενη". "Η ΠΣΕ - αναφέρεται στο ψήφισμα- δεκαετίες τώρα αγωνίζεται για τη διέλευση του αγωγού από την Ήπειρο, γιατί θεωρεί ότι είναι μία από τις βασικές υποδομές ανάπτυξής της, υπό την απαραίτητη όμως προϋπόθεση και τον απαράβατο όρο, αφ΄ ενός μεν της μη όχλησης του περιβάλλοντος σε ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές, αφ΄ετέρου δε, τη διανομή και χρήση του αερίου στην Ήπειρο. Η γενική συνέλευση συμπαρίσταται στο δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και απαιτεί από την πολιτεία την άμεση αναθεώρηση του τόπου και του τρόπου διέλευσης του αγωγού ως και την εξεύρεση λύσεων που θα πληρούν τις δύο παραπάνω αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις της ΠΣΕ''.

 

Ο Γιάννης Δημαράς με "Άρμα"

Ένα Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών εισέρχεται με ορμή στις 14 Απριλίου στον κομματικό στίβο (ή αρένα ), αν μη τι άλλο αυξάνοντας το ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Την ημέρα εκείνη θα γίνει η πανηγυρική εκδήλωση (στο Metropolis, Πανεπιστημίου 54, Αθήνα) στην οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος, την οποία υπογράφουν, μεταξύ των 700 ιδρυτικών μελών, και οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Σγουρίδης, Ν. Γαλανός, Ευτ.Κοντομάρης, Γ. Βαθειάς, Στ. Παναγούλης, N. Έξαρχος, Γ. Καλούδης. Ωστόσο "το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών δεν απευθύνεται στους απογοητευμένους ΠΑΣΟΚους, αλλά στους απογοητευμένους Έλληνες" διευκρινίζεται από το πολιτικό γραφείο του Γιάννη Δημαρά και προσθέτουν ότι "το ΠΑΠ είναι κόμμα όλων των Ελλήνων και προέρχεται από τη θέληση και την αποφασιστικότητα απλών και έντιμων πολιτών που θέλουν την ανατροπή του σαθρού υφιστάμενου πολιτικού συστήματος».
Το νέο κόμμα αποτελεί τη μετεξέλιξη του «Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών», της πολιτικής κίνησης που είχαν ιδρύσει οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου στις 19 Ιανουαρίου, ενώ το όνομά του, με την προσθήκη της λέξης "Πανελλήνιο", προέρχεται από το "Αρμα Πολιτών", το όνομα του συνδυασμού, με τον οποίο ο Γιάννης Δημαράς ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και απέσπασε ποσοστό 16%.

 

 

Φετίχ

Μετά το αλλόκοτο " 13ο Υπόγειο" ο Πρεβεζάνος Βαγγέλης Μπέκας της καλλιτεχνικής ομάδας Barouak, κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις “Μπαρτζουλιάνος”, το νέο του μυθιστόρημα “Φετίχ”. Ένα νουάρ μυθιστόρημα-ταξίδι από τον θείο Μαρκήσιο μέχρι το φετιχισμό του εμπορεύματος, όπου αποκαλύπτεται κάτι στο οποίο αποδίδονται υπερφυσικές ιδιότητες. Ένα φετίχ. Μια ελπιδοφόρα ρομαντική ειρωνεία.