2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Ψηφιακός Κόσμος 58

Δημοσίευση: 01-02-2011 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 58 (Φεβρουάριος 2011)





Πριν από 15 χρόνια αν θέλατε να “γράψετε” ένα application το οποίο θα έτρεχε στο 90% των Personal Computers σε όλο τον κόσμο, έπρεπε να στοχεύσετε σε ένα μοναδικό OS, τα W i n d o w s . Σήμερα για να κάνετε κάτι αντίστοιχο πρέπει να αναπτύξετε για δέκα - Windows, Linux, OS X, το Android, Ίο, webOS, το BlackBerry OS, Symbian, MeeGo και φυσικά, στο διαδίκτυο. Η εποχή των PC κυριαρχούνταν από τη Microsoft και την Intel. Η μετάβαση στην παρούσα κατάσταση όπου οι υπολογιστές είναι πανταχού παρόντες, έδωσε τη δυνατότητα για πολλούς περισσότερους ανταγωνιστές, η οποία οδηγεί σε μια μεγάλη κατάτμηση. Ο στόχος όμως παραμένει ο ίδιος. Κάθε παίκτης στο χώρο αυτό θέλει να είναι ό, τι η Microsoft κατά τη διάρκεια της εποχής υπολογιστή. Ακόμη και οι ενέργειες είναι οι ίδιες. Δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ πλατφορμών, υπάρχουν κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων και συμφωνιών αποκλειστικότητας με αποτέλεσμα σε πολλές συμμαχίες που δεν είναι εύκολο να σπάσει. Αυτό θέλει να αλλάξει η Google, με το Chrome OS χρησιμοποιώντας το δυνατό της σημείο: το διαδίκτυο.

Ταχύτητα, συνδεσιμότητα, ασφάλεια και δυνατότητα απομακρυσμένης εκτέλεσης εφαρμογών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Chrome OS. Σύμφωνα με το demo που παρουσιάστηκε, ένα netbook με Chrome OS θα μπορεί να ανοίξει και να είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε λιγότερο από 6 δευτερόλε- πτα, ενώ θα επανέρχεται από την κατάσταση αδράνειας σχεδόν ακαριαία. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως η εμπειρία χρήσης των εφαρμογών θα είναι εξίσου γρήγορη ανεξάρτητα από την πλατφόρμα στην οποία εκτελούνται (netbook ή desktop). Επίσης, έχουν προβλεφθεί μηχανισμοί που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος είτε υπάρχει σύνδεση (WiFi, 3G) είτε όχι, ενώ με τη λειτουργία του Cloud Print o χρήστης θα μπορεί να στείλει για εκτύπωση ένα έγγραφο από οποιοδήποτε μέρος κι αν βρίσκεται σε συνδεδεμένους εκτυπωτές, χωρίς να χρειαστεί να φορτώσει drivers. Στο μείζον θέμα της ασφάλειας, υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα που εξασφαλίζουν την προστασία του λειτουργικού και περιλαμβάνουν: αυτόματες αναβαθμίσεις, sandboxing, κρυπτογράφηση δεδομένων, πιστοποίηση της ταυτότητας κατά τη σύνδεση στο σύστημα. Ο «λογαριασμός επισκέπτη» θα προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή σύνδεσης στον υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά του λειτουργικού συστήματος αλλά σε καμία προσωπική πληροφορία του κατόχου του υπολογιστή. Με την αποσύνδεση, το Chrome OS θα αφαιρεί οποιοδήποτε δεδομένο προήλθε από την δραστηριότητα του «επισκέπτη». Στην παρουσίαση δόθηκε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του Citrix Receiver, που απευθύνεται κυρίως σε εταιρικούς πελάτες και επιτρέπει την εκτέλεση εφαρμογών εγκατεστημένων σε τρίτα συστήματα, ανεξαρτήτως λειτουργικού.

Το hardware: Chrome notebook!

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το Cr-48 ένα «ανώνυμο» netbook που θα διανεμηθεί σε επιλεγμένους χρήστες για δοκιμαστικούς λόγους. Το Cr-48 διαθέτει οθόνη 12,1 ιντσών, dual band WiFi, μεγάλο touchpad και έρχεται χωρίς κανέναν σκληρό δίσκο. Όλα τα netbooks/notebooks που θα έρχονται με εγκατεστημένο το Chrome OS, θα διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με 3G δίκτυα ενώ πολύ πιθανόν κατά την αγορά τους να προσφέρεται δωρεάν πακέτο δεδομένων. Επίσης, η δυνατότητα jailbreaking όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά είναι προεγκατεστημένη, που σημαίνει πως οι developers που θα το πάρουν μπορούν να το κάνουν ό,τι θέλουν. H Google διεξάγει ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσω του οποίου θα διαθέσει περιορισμένο αριθμό των Cr-48 notebooks σε εταιρείες, στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και σε καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν να δοκιμάσουν τις δοκιμαστικές εκδόσεις του Chrome OS μέχρι την τελική κυκλοφορία στα μέσα περίπου του 2011. Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, μιας και η Microsoft θα πρέπει να υπερασπιστεί το τελευταίο της “κάστρο”, τα Windows.