2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Δημοτικά 58

Δημοσίευση: 01-02-2011 - Στήλη: Τα Δημοτικά - Τεύχος: Τεύχος 58 (Φεβρουάριος 2011)



Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε όλοι μας, γιατί να είναι έτσι η πόλη μας, πόσα πράγματα βλέπουμε λάθος, που ενώ μπορούμε δεν κάνουμε τίποτα για να τα αλλάξουμε; Μήπως έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης για τα κακώς κείμενα που μας περιβάλλουν στην καθημερινότητα μας; Έτσι συλλογίστηκαν οι Αθηναίοι και έπραξαν αναλόγως. Αtenistas. Πρόκειται για μια ανοιχτή ομάδα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα εδώ και κάποιους μήνες και δρα ανεξάρτητη στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Έχουν μανία με την καθαριότητα, αγαπούν τα ποδήλατα, συγκεντρώνουν χρήματα για καλό σκοπό, μα το πιο σημαντικό απ’ όλα πιστεύουν στην δύναμη της μικρής κλίμακας, ενώ τα μέλη της αποτελούν καθημερινοί πολίτες, μακριά από πολιτικά κυκλώματα. Κοινό σημείο αναφοράς η αγάπη τους για την Αθήνα. Οι atenistas έδειξαν τον τρόπο και παρακινούν όλες τις πόλεις της Ελλάδας να κάνουν το ίδιο και είναι διαθέσιμοι για κάθε βοήθεια. Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Ιωάννινα είναι οι πρώτες πόλεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα τους. Γιατί όχι και στην Άρτα λοιπόν; Μπείτε στο site του www.atenistas.gr > (Θέλω να... μάθω για αντίστοιχες ομάδες στην Ελλάδα) και δηλώστε το ενδιαφέρον σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα, μόλις μαζευτούμε πολλοί ξεκινάμε.

 

Tί όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε; Ας πάρουμε μερικές ιδέες από τις δράσεις της Αθήνας. Δενδροφύτευση, καθαριότητα σε δρόμους και παραλίες, μουσικές συγκεντρώσεις σε πλατείες, δωρεάν διάθεση φυτών, συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για παιδιά που τα έχουν ανάγκη, είναι μόνο λίγες από τις δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οι atenistas. Ας δούμε όμως τα πράγματα λιγότερο θεωρητικά μακριά από την Αθήνα. Τί μπορούμε να προσφέρουμε στον δικό μας τόπο; Τα σταθμευμένα αυτοκίνητα στην αυλή της Αγ. Θεοδώρας, η εικόνα εγκατάλειψης που αποπνέει η παιδική χαρά απέναντι από την

 

Παρηγορήτρια και πολλές από τις πλατείες μας, αποτελούν μερικές από τις εικόνες που εύκολα μπορούν να αλλάξουν στην πόλη μας. Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν παράλληλα με μουσικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία ενδεχομένως ακόμη και με τους φοιτητές του ΤΕΙ Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής δίνοντας μια διαφορετική νότα. Άλλωστε αυτό είναι το σημείο κλειδί που κάνει τις δράσεις των atenistas να έχουν τόση απήχηση. Ότι δεν περιορίζονται μόνο στην δράση, αλλά την καθιστούν πιο ελκυστική με μουσικές εκδηλώσεις, πάρτι. Τί μας εμποδίζει λοιπόν να κάνουμε και εμείς το ίδιο; Η απάντηση είναι απολύτως τίποτα. Απαραίτητα εφόδια αποτελούν μόνο η αγάπη για την Άρτα και το ομαδικό πνεύμα. Ο ουσιαστικός σκοπός τέτοιων κινημάτων είναι η ενεργοποίηση των πολιτών. Οι πλατείες, οι δρόμοι και οι παραλίες ίσως να γεμίσουν και πάλι σκουπίδια, η χαρά της συμμετοχής όμως δεν σβήνει. Και είναι κάτι που ίσως ξεχάστηκε τελευταία.