2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΡΤΑΣ - “ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ”

Δημοσίευση: 17-11-2010 - Στήλη: Τα Δημοτικά - Τεύχος: Τεύχος 56 (Νοέμβριος 2010)



Στις 13 Δεκέμβρη, ημέρα Δευτέρα, εγκαινιάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη με την έκθεση ζωγραφικής του Αρτινού ζωγράφου Αποστόλη Τσιρογιάννη "Αιγαίο- Λαύριο- Μοναστηράκι". Έτσι το όνειρο που ξεκίνησε από την Αθήνα το 2002 παίρνει σάρκα και οστά στην Άρτα του 2010.

tsirogianns_moralisΕδώ θα πρέπει να τονίσουμε τη στάση του νυν Δημάρχου Πάνου Οικονομίδη, που πίστεψε στην Πινακοθήκη και τη χρηματοδότησε. Όσον αφορά τη χωροθέτηση στην παλαιά Πυροσβεστική, εδώ θα πρέπει να ευλογήσουμε τα γένεια μας. Ενώ το κτήριο ήταν να γίνει Κ.Α.Π.Η., εμείς επιμείναμε και πείσαμε τον Δήμαρχο να κάνει την Πυροσβεστική Πινακοθήκη. Ας δούμε όμως όλη την ιστορία της ίδρυσης της Πινακοθήκης. Ο Αρτινός πολιτικός μηχανικός Θανάσης Κονταξής μαζί με τον Απόστολο Τσιρογιάννη, γνωστό ζωγράφο στην Αθήνα, έβαλαν τις βάσεις για την Πινακοθήκη. Την αγωνία τους συμμερίστηκαν κι άλλοι Αρτινοί της Αθήνας και έτσι ιδρύθηκε ο σύλλογος "Φίλοι της Πινακοθήκης" με πρόεδρο την Νίνα Οικονόμου. Στην ιστορική συνάντηση που έγινε στην καφετέρια "Γαρδένια" του κ. Κονταξή, οι Αρτινοί της Αθήνας υπέγραψαν την διακήρυξη για την σύσταση του συλλόγου. Όσοι εγγράφησαν ως μέλη έδωσαν από 600 ευρώ για την αγορά των πρώτων πινάκων της Πινακοθήκης. Με την επιμέλεια του κ. Τσιρογιάννη αγοράστηκαν πίνακες του Μυταρά, του Ψυχοπαίδη, του Πατρασκίδη και άλλων Ελλήνων ζωγράφων.

Στην πορεία ήρθαμε σε επαφή με τον μεγαλύτερο Έλληνα ζωγράφο, Αρτινής καταγωγής, Γιάννη Μόραλη γεννημένο το 1916 στην συνοικία του Πλάτανου, δίπλα στην εκκλησία Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Μόραλης χάρισε στην Πινακοθή- κη δύο έργα του, όταν έμαθε από τον Δήμαρχο, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Άρτας αποφάσισε να δώσει στην Πινακοθήκη το όνομά του.

Δυστυχώς ο Μόραλης πέθανε πριν γίνουν τα εγκαίνια της Πινακοθήκης με αναδρομική έκθεσή του και πριν κατοχυρωθεί η δωρεά του στην Άρτα. Ελπίζω να τα έγραψε στη διαθήκη του. Για την πλατειούλα μπροστά από την Πινακοθήκη ήρθαμε σε επαφή με τον διακεκριμένο Αρτινό αρχιτέκτονα που ζει στο Παρίσι Γιώργο Βαφιά. Ο Βαφιάς είναι γιος του οδοντιάτρου Τάκη Βαφιά, παλιού προέδρου του "Σκουφά". Έτσι η Άρτα αποκτά μια καινούργια πλατεία, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Σήμερα πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Λάκης Χαρακλιάς, ενώ του Συλλόγου της Άρτας ο Δημήτρης Βάσσος. Αργήσαμε λοιπόν, αλλά το 2010 η Άρτα αποκτά την μεγαλύτερη υποδομή πολιτισμού, που έγινε με χρηματοδότηση του Δήμου Αρταίων.