2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Windows Phone 7 - iPhone Killer?

Δημοσίευση: 17-11-2010 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 56 (Νοέμβριος 2010)



Πολλοί από εμάς θυμόμαστε πριν από λίγο καιρό την εικονική “κηδεία” του iPhone από engineers από τους μηχανικούς της Microsoft. Αν και πέρασε καιρός από τον Φεβρουάριο που η Microsoft παρουσίασε επίσημα το λειτουργικό της στη Βαρκελώνη, μόλις τον Οκτώβριο έκανε το event για την παρουσίαση του Real thing, των συσκευών που τρέχουν δηλαδή Windows Phone 7. Την παρουσίαση των Windows Phone 7 και πόσο διαφορετικών μπορούν να είναι από τον ανταγωνισμό και πόσο προσωπικά μπορούν να γίνουν για τον κάθε χρήστη, έκανε ο ίδιος ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer.

Τα Windows Phone 7 θα κυκλοφορήσουν σε 9 συσκευές αρχικές από τις LG, HTC, Samsung και DELL. Εκτός από την AT&T στην Αμερική, η Microsoft έχει συνάψει συμφωνίες με 60 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε 30 διαφορετικές χώρες.

Στις 8 Νοεμβρίου 2010 η AT&T θα ρίξει στην Αμερική 3 μοντέλα από LG, HTC, Samsung. Συγκεκριμένα τα εξής: LG Quantum με επεξεργαστή Snapdragon 1GHz, οθόνη 3.5?, QWERTY πληκτρολόγιο και 16GB on board μνήμης, HTC Surround με επεξεργαστή Snapdragon 1GHz κινητό με 2 Dolby Sourround ηχεία και multimedia δυνατότητες και το Samsung Focus με Super AMOLED οθόνη στις 4? και επεξεργαστή Snapdragon 1GHz επίσης. Στις υπόλοιπες χώρες, εκτός από τα παραπάνω περιμένετε να δείτε και τα εξής: HTC HD7, HTC 7 Trophy,HTC 7 Mozart, Dell Venue Pro, Samsung Omnia 7, LG Optimus 7/7Q, HTC 7 Pro με πλούσια χαρακτηριστικά και αντίστοιχο φυσικά functionality.

Πολύ σημαντικό κομμάτι των Windows Phone 7 είναι τα hubs. Συνολικά υπάρχουν 6 με κάθε νέο Windows Phone 7 κινητό. Πρώτο και σημαντικό το People hub. Τα social networks είναι πολύ σημαντικά για τα Windows Phone 7 και μέρος του λειτουργικού, τουλάχιστον στον τρόπο που οι πληροφορίες μαζεύονται στο κινητό (φωτογραφίες, avatar κλπ) αλλά και πόσο εύκολο είναι να στείλει κάποιος δεδομένα στο internet όπως στο Facebook. Pictures hub είναι το δεύτερο σημαντικό hub. Τα albums δεν περιορίζονται μόνο σε ότι υπάρχει στο κινητό ή έχει γίνει sync από το PC στο τηλέφωνο αλλά εμπλουτίζονται με φωτογραφίες από το Facebook και το Windows Live προφίλ. Office hub είναι το επόμενο hub και υπάρχει για προφανείς λόγους και σύνδεση με το PC και ό,τι έγγραφα υπάρχουν εκεί.

Music and Videos hubs. Zune Pass για streaming μουσική οπουδήποτε. Δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό αλλά φωτογραφίες και βίντεο μέσω τρίτων εφαρμογών. Η Microsoft έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε ακόμα και οι εφαρμογές τρίτων να λειτουργών με τον ίδιο τρόπο όπως και τα hubs.

Games hub και φυσικά η πρόσβαση στο Xbox Live. Είναι σαν να έχουν βάλει ένα ολόκληρο κόσμο μέσα στα Windows Phone 7 για να ικανοποιήσουν όχι μόνο όσους έχουν Xbox αλλά και όσους αγοράσουν τα Windows Phone 7 για πρώτη φορά. Σημαντική είναι λειτουργία των Avatar.

Στα Windows Phone 7 η Microsoft ετοίμασε κατά μέτωπο επίθεση, με πανδαισία συσκευών αλλά όπως δείχνει και λειτουργικότητας. Το μεγάλο στοίχημα ακούσει τους 2 αντιπάλους Apple και Goole με το iPhone και το Android αντίστοιχα που βλέπουν τα νούμερα τους ολοένα να μεγαλώνουν χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι η Microsoft προσμετρά ήδη μια αποτυχία στην αγορά αυτή με τα Windows mobile 6.5. Στη δική μας Ψαροκώσταινα η έλευση συσκευών με τα πολυπόθητα Windows Phone 7 θα γίνει κατά το τέλος του χρόνου.