2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ

Δημοσίευση: 17-11-2010 - Τεύχος: Τεύχος 56 (Νοέμβριος 2010)



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ

«Στην πλούσια σε πολιτισμό ελληνική περιφέρεια είναι θέμα συντονισμού, καλής θέλησης και επιστημονικής γνώσης, να παράγει κανείς έργο»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Γυρνώντας στα παλιά: πώς βρεθήκατε στο χώρο της αρχαιολογίας;
Η πρώτη μέρα στο Γυμνάσιο ήταν για μένα καθοριστική. Μια πρώτη επαφή με τα διδακτέα αντικείμενα αρκούσε για να πάρω την απόφασή μου: να σπουδάσω στη Φιλοσοφική Σχολή. Η έμφυτη αγάπη μου για την ιστορία και η ανάγκη να γνωρίσω καλύτερα τις ρίζες μου, μια ανάγκη ακόμη βαθύτερη στην ακριτική Ξάνθη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, με έφεραν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 για σπουδές στο Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Εκεί είχα την τύχη να λάβω μέρος σε σημαντικές ανασκαφές στο Δίον, τη Βεργίνα, το Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας πλάι σε μεγάλους δασκάλους και εμπνευσμένους ανθρώπους, όπως ο Παντερμαλής, ο Ανδρόνικος, ο Δεσπίνης, ο Βοκοτόπουλος, οι οποίοι με ενθάρρυναν και με εμπιστεύτηκαν. Μετά η συνέχεια ήταν μονόδρομος.

Αρχαιολογία και Τεχνολογία. Τί είδους σχέση;
Σχέση πλέον άρρηκτη και εγώ σίγουρα θερμός υποστηρικτής. Επιδιώκω να επενδύω -όσο βέβαια μου επιτρέπουν οι συνθήκες και οι οικονομικοί πόροι- στις νέες τεχνολογίες, που έχουν πλέον διεισδύσει σε όλους του τομείς της πολιτισμικής διαχείρισης. Στα δύο νέα μουσεία Άρτας και Νικόπολης οι σύγχρονες πολυεπίπεδες βάσεις δεδομένων που προμηθευτήκαμε, πριν ακόμη ξεκινήσουμε τις εργασίες, και τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα, που εντάξαμε στην έκθεση, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Βρίσκετε κάποιου είδους ευτυχία στην Αρχαιολογία;
Μπορώ να θυμηθώ το δέος και το άγχος του πρωτάρη, όταν βρέθηκα απομονωμένος στο Διδυμότειχο στη πρώτη για μένα ανασκαφή μακριά από το πανεπιστήμιο, σε καιρούς, όπου τα μέσα δεν ήταν τόσο εξελιγμένα ή τον ενθουσιασμό μου αργότερα, όταν έσκυψα πάνω από την άγνωστη και κάπως παραμελημένη Θεσπρωτία και εκείνη έβγαλε στο φως θησαυρούς μοναδικούς και απρόσμενους. και τέλος πρόσφατα, με την ολοκλήρωση των Μουσείων Άρτας και Νικόπολης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού διορίστηκα διευθυντής της Εφορείας, ένα δύσκολο εγχείρημα και τολμηρό στοίχημα με το χρόνο.

Πιστεύετε ότι η γνώση της Ιστορίας μας έχει υποβαθμιστεί στις μέρες μας;
Ως αρχαιολόγο είναι επόμενο, ενέργειες όπως για παράδειγμα ο ορισμός της Ιστορίας ως μάθημα επιλογής στα σχολεία, να με βρίσκουν κάθετα αντίθετο. Η επιταγή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ενότητα στην πολυπολιτισμικότητα, κι’ αυτό σημαίνει σεβασμό στην Ιστορία του κάθε έθνους ξεχωριστά. Από την άλλη συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους, που επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας παρά τη δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρει σήμερα, κι’ αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Περιφέρεια και πολιτισμός. Ασύμβατα μεγέθη;
Τόσο η αποκέντρωση των υπηρεσιών όσο και οι ευρωπαϊκές συγχρηματοδοτήσεις, όπου βέβαια αυτές απορροφήθηκαν στο έπακρο, έδωσαν καρπούς. Από κει και πέρα στην τόσο πλούσια σε πολιτισμό ελληνική περιφέρεια είναι θέμα συντονισμού, καλής θέλησης και επιστημονικής γνώσης, να παράγει κανείς έργο. Αυτό αποδεικνύει η δική μου εμπειρία αλλά και πολλών άλλων συναδέλφων στην περιφέρεια. Μένει να λυθούν προβλήματα όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών ή το λεγόμενο 24 μηνο που αποκόπτει εξειδικευμένους ανθρώπους από την αγορά εργασίας.

Τί θα αλλάζατε από τη σημερινή εικόνα της Ελλάδας;
Τη στάση των ανθρώπων απέναντι στον πολιτισμό, κάτι που μόνο μέσα από την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση μπορεί να καταστεί εφικτό. Αυτό το σκοπό έχουν οι εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που οργανώνουμε στα δύο μουσεία: Να βοηθήσουν νέα παιδιά, ιδιαίτερα από τις μικρότερες τάξεις του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, να αποκτήσουν μία βιωματική προσέγγιση με τον πολιτισμό ξεκινώντας από την ιστορία του τόπου τους και τα μνημεία που τους περιβάλλουν.

Τί σας αρέσει στην Ήπειρο;
Εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο, πέρα από τα μνημεία της, είναι το ηπειρώτικο τοπίο με τις πολλές εναλλαγές. Αλλά και οι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε χωριά απομακρυσμένα: κοφτοί και ντόμπροι. Έχω κάνει δυνατές φιλίες στην Ήπειρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολιτογραφήθηκα Ηπειρώτης.

Τί δεν σας αρέσει στην Ήπειρο;
Όταν πολιτογραφείσαι σε έναν τόπο, τον δέχεσαι με τα καλά του και με τα άσχημα.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Να κατορθώσω να ολοκληρώσω όλα αυτά που ξεκίνησα με τόση όρεξη και μεράκι στην Ήπειρο.

Ποια συμβουλή έχετε κρατήσει για τη ζωή, ως μότο, από τους γονείς σας;
“Η δουλειά, οποιαδήποτε δουλειά δεν είναι ντροπή”



Ο Γιώργος Ρήγινος γεννήθηκε στην Ξάνθη και σπούδασε στο Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και -ως υποψήφιος διδάκτωρ, υπότροφος του ΙΚΥ- στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Από το 1984 εργάζεται ως Αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στην ΙΘ΄ ΕΠΚΑ Θράκης και στη συνέχεια στην Η΄ ΕΠΚΑ Κέρκυρας - Θεσπρωτίας. Από το 2006 προΐσταται της νεοσύστατης ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Πρέβεζας - Άρτας, η οποία στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας της κατάφερε να ανταποκριθεί στο λόγο ίδρυσής της: την προστασία των αρχαίων μνημείων και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Μεταξύ των εργασιών συγκαταλέγεται και η ίδρυση των δύο νέων πολυαναμενόμενων Μουσείων στην περιοχή, του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και του Νέου Μουσείου Νικόπολης.