(Από τον Καλλικράτη στον Δημοσθένη)
Τα φώτα έσβησαν, οι δήμαρχοι εξελέγησαν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση νίκησε, όμως η σκιά του Μνημονίου πέφτει βαριά πάνω από τη χώρα. Μέσα σε αυτό τοζοφερό κλίμα της οικονομικής κρίσης, οι νεοκλεγέντες τοπικοί άρχοντες ("μικροί πρωθυπουργοί" στην περίπτωση των περιφερειαρχών) καλούνται να ανατάξουν τους δήμους της χώρας θεσμικά και οικονομικά, ή με άλλα λόγια να βρούν λεφτά.
Τα καλά νέα είναι ότι με τον "Καλλικράτη" προβλέπονται για τους νέους δήμους Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) που θα προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό από διαφορετικές πηγές εσόδων:
α) από το 20% των συνολικών εσόδων των ετήσιων εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (αντιστοίχως το 2,40% για τις Περιφέρειες)
β)από το 12% των συνολικών εσόδων από τον ΦΠΑ ( αντιστοίχως το 4% για τις Περιφέρειες)
και γ)από το 50% των εσόδων από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ, με τον Καλλικράτη, αυξάνεται και αν τα παραπάνω ίσχυαν το 2009, τότε οι Δήμοι, για παράδειγμα, θα είχαν εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και 250 εκατ. ευρώ από τους φόρους στην περιουσία.Αντιστοίχως οι Περιφέρειες θα είχαν εισπράξει 700 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και 300 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Ποσά σχεδόν διπλάσια από όσα τελικά εισέπραξαν.
Και τώρα τα κακά νέα: η θέσπιση των Κ.Α.Π. δεν συνεπάγεται και την είσπραξή τους από τους Δήμους, καθώς τα επόμενα χρόνια οι στρόφιγγες της κρατικής χρηματοδότησης, ένεκα Μνημονίου, θα κλείσουν και άλλο. Μάλιστα, επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχε και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία σε θέματα διαφάνειας και κάθε προσπάθεια ελέγχου των οικονομικών της συναντούσε εμπόδια, η Τρόικα -όπως διαβάζω- ανέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την ευθύνη της συγκέντρωσης, επεξεργασίας και αποστολής σε μηνιαία βάση στο ΔΝΤ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην ΕΚΤ των στοιχείων για τα καθαρά χρηματοοικονομικά στοιχεία των ΟΤΑ. Επιπλέον δε, όσο διαρκεί το Μνημόνιο, δεν θα επιτρέπεται -με νόμο που ετοιμάζεται- στους Δήμους και τις Περιφέρειες να έχουν ελλειματικούς προϋπολογισμούς, διαφορετικά δεν θα παίρνουν την κρατική χρηματοδότηση.
Μετά από όλα αυτά είναι βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές, τον Ιούνιο του 2014, περισσότερο τυχεροί θα νιώθουν όσοι δήμαρχοι, προεκλογικά είχαν τάξει τα λιγότερα. Καλή δύναμη!