2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Σημειώσεις 55

Δημοσίευση: 22-10-2010 - Στήλη: Σημειώσεις - Τεύχος: Τεύχος 55 (Οκτώβριος 2010)




silipsiΣYΛΛΗΨΗ - ΓΕΝΝΗΣΗ - ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ

Η Τατιάνα Ζώη με την έκτη ατομική έκθεση ζωγραφικής απεικονίζει τις έννοιες της σύλληψης, της γέννησης και των αποχωρισμών, έχοντας ως κεντρικό μοτίβο το κουκούλι. Αυτό άλλοτε λειτουργεί ως ένας χώρος ασφαλής και προστατευτικός, ως μία μήτρα με την καθαρά βιολογική όσο και καλλιτεχνική σημασία (εκμαγείο, καλούπι) κι άλλοτε ως μία σκοτεινή και αποπνικτική ειρκτή, από την οποία πασχίζει να βγει στο φως ό,τι κυοφορήθηκε μέσα σε αυτό: ένας ζωντανός οργανισμός ή ένα έργο τέχνης. (Η έκθεση εγκαινιάζεται την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης Art Zone 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα).


bediouiΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗ LAMIA BEDIOUI

Οι Γιαννιώτες θα έχουν την ευκαιρία, στις 12 και 13 Νοεμβρίου, να κάνουν ένα μουσικό ταξίδι με τη Λάμια Μπέντουι από τους βεδουίνους της ερήμου έως τις κορυφές της Θράκης και από τις αχανείς εκτάσεις της Συρίας έως στην ιστορική Προβηγκία.

Η Τυνήσια τραγουδίστρια έγινε γνωστή στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό εξαιτίας του μοναδικού ταλέντου και του ρεπερτορίου της, που δεν περιορίζεται στα αραβόφωνα παραδοσιακά τραγούδια, αλλά περιλαμβάνει τραγούδια από την πλούσια πολυπολιτισμική λεκάνη της μεσογείου και όχι μόνο. Οι εκδηλώσεις με τίτλο "Τραγούδια της Μεσογείου", θα πραγματοποιηθούν στον χώρο μουσικών συναντήσεων Χασ'ουμέρ, Αλ. Διάκου 10. Πληροφορίες στο τηλ. 6946300443.

artaΑΡΤΑ 1881 – 1941

Στο βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Άρτα 1881-1941» αποτυπώνεται η περίοδος από τη δεκαετία του 1880 μέχρι το 1941, μέσα από μία κατατοπιστική ιστορική αφήγηση. Στο βιβλίο περιγράφεται η ιστορική διαδρομή της πόλης, σε παράλληλη ιστόρηση με τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Ελλάδα. Ακολουθούν κείμενα από τον τύπο τα περιοδικά και από αδημοσίευτα αρχεία που μας φωτίζουν την καθημερινή ζωή. Το κεφάλαιο με το απάνθισμα μας φέρνει στο φως άγνωστες φωτογραφίες και μαζί με τις διαφημίσεις της περιόδου 1925-1941 μας συνθέτουν μια όμορφη εικόνα της Άρτας. (εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ).