2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Περιφέρεια Ηπείρου

Δημοσίευση: 21-10-2010 - Τεύχος: Τεύχος 55 (Οκτώβριος 2010)



Να πάρουμε στα χέρια μας το αύριο της Ηπείρου

Του Γιάννη Παπαδημητρίου

Μπορεί η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. (Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο), για την Ήπειρο», που διεκδικεί την ψήφο των πολιτών της Ηπείρου για τις περιφερειακές εκλογές να είναι καινούργια, όμως δεν ξεκινάει από το μηδέν. Όσοι την ιδρύσαμε, αγωνιζόμαστε χρόνια σε συλλογικότητες για  την υπεράσπιση των εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους, του περιβάλλοντος και των δημόσιων αγαθών. Ανάμεσα στους αγώνες αυτούς ξεχωριστή θέση κρατάει η νικηφόρα μάχη για τη σωτηρία του Αράχθου από το φράγμα του Αγίου Νικολάου. Μια μάχη που τη δώσαμε μαζί, Άρτα και Γιάννενα, και οικοδομήσαμε ένα διαφορετικό «Καλλικράτη». Όχι τον αυταρχικό της κυβέρνησης αλλά τη δική μας περιφερειακή ενότητα των κινημάτων των ενεργών πολιτών. Για εμάς στην ενεργοποίηση των πολιτών βρίσκεται το κλειδί για το αύριο της Ηπείρου, η μόνη εγγύηση για μια καλύτερη κοινωνία. Σε μια εποχή κατεδάφισης δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών καλούμαστε να προβάλουμε σθεναρή αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, και στο αντιδραστικό μνημόνιο. Θεωρούμε ότι το δίλημμα «ενάντια στο μνημόνιο» ή «με αυτοδιοικητική λογική» είναι πλαστό, καθώς το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι το «μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση», προβλέπει δηλαδή τη δραστική περικοπή των κοινωνικών της δαπανών. Ενώ η Αυτοδιοίκηση επιφορτίζεται με νέες αρμοδιότητες, όχι μόνο στερείται των αναγκαίων μέσων ανταπόκρισης σε αυτές αλλά ο Καλλικράτης επιβάλλει και μείωση των πόρων της κατά 1,5 δις ευρώ για το διάστημα 2011 – 2013, με προφανείς συνέπειες την υποχρηματοδότηση και την εγκατάλειψη υπηρεσιών και έργων, την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων, και την κατάρρευση και ιδιωτικοποίηση στρατηγικών της λειτουργιών.

Σ’ αυτό το οδυνηρό για τον κόσμο της εργασίας πλαίσιο καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αύριο της Ηπείρου, μιάς περιφέρειας με έντονη πολιτιστική ταυτότητα και ενότητα, με τον πλούτο της φύσης και την περηφάνεια των ανθρώπων της αλλά και με μεγάλα προβλήματα, στρεβλώσεις και εσωτερικές ανισορροπίες. Εμείς θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται ούτε στο ορεινό ανάγλυφο ούτε στην κακή τύχη της Ηπείρου. Αντίθετα απορρέει από τα αδιέξοδα του κυρίαρχου παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, από τις επιλογές των δυνάμεων του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του δικομματισμού στην Αθήνα και την Ήπειρο, από την αυξανόμενη δύναμη ιδιωτικών συμφερόντων και την εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, από την αδιαφάνεια και την πελατειακή λογική, από την οποία έχουμε όλοι αηδιάσει.

Αυτή την εικόνα θέλουμε να την αλλάξουμε. Ιδρύσαμε ένα Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο για να εφορμήσουμε στο αύριο της Ηπείρου και να εκπροσωπήσουμε την Ήπειρο των αγώνων, της πολιτιστικής δημιουργίας και της κοινωνικής προσφοράς. Θα είμαστε στην καρδιά των προσπαθειών, και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έξω από αυτό, για τη δημιουργία ενός μάχιμου αντιπολιτευτικού πόλου απέναντι στο δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό.

 

 

 

 

 

Τι αλλάζει με τον Καλλικράτη



• Δημιουργείται ο θεσμός του αιρετού Περιφερειάρχη και του αιρετού περιφερειακού Συμβουλίου.

• Καταργούνται οι νομάρχες και αντικαθίστανται από τους αντιπεριφερειάρχες

• Καταργείται η δυνατότητα εκλογής δημάρχου με ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή, το οποίο ίσχυσε για πρώτη φορά στις προηγούμενες εκλογές του 2006. Τώρα, για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν 1 ψήφο.

• Μειώνεται το ηλικιακό όριο εκλογιμότητας από το 21ο έτος στο 18ο έτος για θέσεις περιφερειακών συμβούλων, δημοτικών συμβούλων, συμβούλων τοπικής και δημοτικής κοινότητας και εκπροσώπων τοπικής κοινότητας.

• Δίνεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε ομογενείς και νομίμως διαμένοντες αλλοδαπούς.

• Ορίζεται ποσόστωση συμμετοχής των γυναικών κατά το 1/3 του συνολικού αριθμού των αιρετών οργάνων, η οποία θα πρέπει να αποτυπώνεται και στα ψηφοδέλτια.

• Καθιερώνονται αυστηρά ασυμβίβαστα τόσο για τους αιρετούς στον δήμο όσο και στην περιφέρεια.

• Για πρώτη φορά προβλέπεται η αναστολή οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας του δημάρχου σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων. Ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011-2014 η αναστολή ισχύει για δήμους με πληθυσμό άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) κατοίκων

• Οι εκλογές αυτοδιοίκησης θα γίνονται πλέον κάθε πέντε χρόνια, την ημέρα των Ευρωεκλογών. Ειδικά για τις πρώτες εκλογές με τον «Καλλικράτη» η θητεία των νέων αυτοδιοικητικών οργάνων θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2014.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Στην περιφέρεια Ηπείρου εκλέγεται ενας περιφερειάρχης για ολη την περιφέρεια, και για κάθε μία απο τις περιφερειακές ενότητες (πρώην νομοί) εκλέγονται ενας αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακοί σύμβουλοι. Ο κάθε συνδυασμός εχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για κάθε περιφερειακή ενότητα στο οποίο αναγράφεται το όνομα του υποψηφίου περιφερειάρχη, το όνομα του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη για την συγκε- κριμένη περιφερειακή ενότητα και τα ονόματα των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων επίσης για την συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα. Ο περιφεριεάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης εκλέγονται αν εκλεγεί ο συνδυασμός και δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Σταυρός προτίμησης μπαίνει μόνο για την επιλογή των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων. Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που επιτρέπονται εξαρτάται απο τον συνολικό αριθμό των περιφερειακών συμβούλων που έχει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Έτσι στην περιφέρεια Ηπείρου, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το Περιφερειακό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από 51 μέλη (24 από τα Ιωάννινα, 11 από την Άρτα, 9 από την Πρέβεζα και 7 από τη Θεσπρωτία)