2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Τί θα κάνετε για...

Δημοσίευση: 21-10-2010 - Τεύχος: Τεύχος 55 (Οκτώβριος 2010)



Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Γιάννης Παπαλέξης απαντούν στον Ντίνο Γιώτη.

gerovasili

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


Συνέντευξη: Ντίνος Γιώτης


Για όλα τα θέματα, που ζητάτε τις απαντήσεις και τις προτάσεις μας θα πρέπει να πω εκ προοιμίου, ότι είναι γνωστά σε εμάς. Δεν προσπαθούμε να διαμορφώσουμε σήμερα προεκλογική προγραμματική άποψη. Αντίθετα έχουμε διαρκή ενασχόληση με τα συγκεκριμένα ζητήματα μέσα από το θεσμικό μας ρόλο, ως υπαρκτή αυτοδιοικητική παράταξη και δύναμη. Η δράση μας έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων των Αρτινών, που μαζί βρεθήκαμε στη διεκδίκησή τους.

Τί θα κάνετε για το Ξενία και το Κάστρο;
Οι παλινωδίες όλων των προηγούμενων χρόνων, οι λανθασμένοι χειρισμοί έφεραν τη συγκεκριμένη υπόθεση στη σημερινή κατάσταση. Χρόνια τώρα σε όλες τις διαδικασίες έχουμε τοποθετηθεί για όλες τις πτυχές του ζητήματος. Δεν είναι πραγματικά ο χρόνος για να τις επαναλάβουμε, ούτε να αποδώσουμε ευθύνες. Η κοινωνία της Άρτας γνωρίζει πολύ καλά ποιοί φέρουν την ευθύνη. Έχοντας γνώση όλων όσων έχουν συμβεί, εμείς νοιαζόμαστε για το αύριο. Αυτό σημαίνει, ότι θα συνεχίσουμε τη διεκδίκηση για την ανάδειξη του Κάστρου, ως ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικά Μνημεία της περιοχής και την απόδοση του Κάστρου στο σύνολό του στους Αρτινούς. Έτσι το πρώτο βήμα μας αναλαμβάνοντας την ευθύνη του Δήμου Αρταίων είναι η κίνηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την άρση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που δεν χαρακτηρίζει διατηρητέο το «ΞΕΝΙΑ» παρά την αναγνωρισμένη διεθνώς αρχιτεκτονική του αξία. Εξάλλου είναι σε όλους γνωστό, πως ό,τι γκρεμίζεται σε αρχαιολογικό χώρο δεν ξαναχτίζεται. Από εκεί θα ξεκινήσουμε.

Τί θα κάνετε για το Τουριστικό Περίπτερο;
Άλλη μια ανοιχτή πληγή της περιοχής μας. Προέχει η πολεοδομική τακτοποίηση του δημοτικού ακινήτου, χωρίς η αξιοποίησή του να αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον . Είναι ένα δημοτικό ακίνητο, σε πλεονεκτική θέση, που ο Δήμος Αρταίων μπορεί να προσφέρει στους πολίτες του και τους επισκέπτες του με τους καλύτερους όρους.

Τί θα κάνετε για τα Ψαροπλιά;
Έχουμε διατυπώσει όλο το προηγούμενο διάστημα σαφή και στοχευμένη πρόταση. Αυτή και θα υλοποιήσουμε ως Δημοτική Αρχή. Θα προκηρύξουμε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πολεοδομική ενοποίηση του συγκεκριμένου χώρου με την κεντρική πλατεία και την ανάδειξή του ως δημόσιου χώρου στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις μπορούν να μετατραπούν σε πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού στην καρδιά αυτού του Δήμου.

Τί θα κάνετε για το Στρατόπεδο Παπακώστα;
Το συγκεκριμένο θέμα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το ζήτημα του Κάστρου. Δεν είναι δημοτικό ακίνητο, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Άρα η παραχώρησή του στο Δήμο θα πρέπει να είναι αντικείμενο σθεναρής διεκδίκησης. Αυτό απαιτεί τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων και των τοπικών φορέων στη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πρότασης με δεδομένο τις ανάγκες και την αναπτυξιακή προοπτική του νέου «Καλλικράτειου» Δήμου Αρταίων.


Τί θα κάνετε για το σχέδιο πόλης στο (υπόλοιπο) Τρίγωνο και την Ελεούσα;
Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο παραλάβαμε τη Β1 φάση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, όπου αποτυπώνει πρόταση επέκτασης. Με όσα περιγράφει η μελέτη συμφωνούμε. αλλά για να γίνει Σχέδιο Πόλης και να ισχύει απαιτούνται και άλλα πολλά βήματα. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι περιπτώσεις, που αν και προβλέπονται στο ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικα- σίες για να είναι δυνατή η πολεοδόμησή τους.

Η δική μας πρόθεση είναι αυτά να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς και καθαρούς κανόνες. Το Σχέδιο Πόλης εμείς ούτε το «πουλάμε» προεκλογικά, ούτε το «τάζουμε» στους ημέτερους. Εμείς είμαστε η εγγύηση – και το γνωρίζουν όλοι αυτό - τα επόμενα βήματα να γίνουν και γρήγορα και με διαφάνεια. Γιατί πιστεύουμε, ότι η πόλη ασφυκτιά πολεοδομικά και γιατί επιτέλους μετά και τον «Καλλικράτη» θα πρέπει να βάλουμε τον Άραχθο στο επίκεντρο του νέου Δήμου.




papaleksisΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ - ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Τί θα κάνετε για το Ξενία και το Κάστρο;
Είναι πραγματικά μια πληγή η ιστορία αυτή. Εγώ προσωπικά πικραίνομαι γιατί αν και έχω τόσα βιώματα από τον χώρο, τα παιδιά μου δεν είχαν την δυνατότητα να τον απολαύσουν όπως οι προηγούμενες γενιές. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια αναλωθήκαμε σε μια διαδικασία προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες κατά την γνώμη μας, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού δεν ενεργοποιήθηκαν, καθιστώντας τες ανενεργές. Την προηγούμενη πενταετία διαφάνηκε ότι η πολιτική βούληση ήταν αντίθετη με την βούληση των δημοτών στο θέμα του ΞΕΝΙΑ. Και αυτό γέννησε μια φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση πολιτών. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η επανεξέταση της διαδικασίας συμφωνίας με το ΥΠΠΟ για την περίπτωση του ΞΕΝΙΑ, αυτή το φορά με την συμμετοχή των δημοτών. Πολύς χρόνος χάθηκε…

Τί θα κάνετε για το Τουριστικό Περίπτερο;
Η απερχόμενη Δημοτική αρχή γνωρίζουμε καλά ότι έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί λύση στην υπόθεση της νομιμοποίησης του Τουριστικού Περιπτέρου της Άρτας. Με σκοπό να αναπτυχθεί ένα θεματικό πάρκο αναψυχής, για το οποίο και άρχισαν σχετικοί σχεδιασμοί. Στόχος μας πλέον θα είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου, προκειμένου να λειτουργήσει ως εναλλακτική διασκέδαση των πολιτών, με τον παράλληλο σεβασμό όμως στον περιβάλλοντα χώρο του δάσους, αλλά και του Νοσοκομείου.

Τί θα κάνετε για τα Ψαροπλιά;
Τα Ψαροπλιά είχαν ξεκινήσει επί εποχής Βάγια να σχεδιάζονται ως τα «Λαδάδικα» της Άρτας, δηλαδή ένας τόπος με τοπικό – λαϊκό χρώμα, στην συνέχεια εξελίχθηκαν σε σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη Πολυχώρου με εμπορικό χαρακτήρα. Η δεύτερη επιλογή, που έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, ως συμφερότερη για τα οικονομικά συμφέροντα του Δήμου, έτυχε σοβαρής αμφισβήτησης από την τοπική κοινωνία. Την τοπική κοινωνία, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να την παραγνωρίσουμε. Όμως πρέπει και για την υπόθεση αυτή να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, την οποία και να υλοποιήσουμε. Γιατί υπάρχει σήμερα μια πανσπερμία διαφορετικών απόψεων, αντιδραστικών στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά  πάλι χωρίς μια συγκεκριμένη γραμμή.

Τί θα κάνετε για το Στρατόπεδο Παπακώστα;
Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα το Στρατόπεδο Παπακώστα τείνει να καταστεί το κέντρο των Δήμων Αρταίων και Δήμου Νικολάου Σκουφά. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια διαδικασία επικαιροποίησης αποφάσεων – αιτήσεις προς το ΥΕΑ για την απόδοση του στρατοπέδου κατά χρήση κυριότητα στον Δήμο Αρταίων. Η χρήση του θα είναι αμιγώς ψυχαγωγική, ως συνέχεια του αθλητικού κέντρου και του παραλίμνιου πάρκου της Άρτας.

Τί θα κάνετε για το σχέδιο πόλης στο (υπόλοιπο) Τρίγωνο και την Ελεούσα;
Το σχέδιο πόλης της Άρτας θα αναδιαμορφωθεί. Σύμφωνα και με τις προτάσεις των επιστημόνων είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει το υπόλοιπο Τρίγωνο και την Ελεούσα, αλλά πλέον με άλλα δεδομένα και ενδεχομένως με χρήσεις που θα προκύψουν έχοντας υπόψη και τις ανάγκες του υπόλοιπου Δήμου … Το Τρίγωνο και η Ελεούσα, ή ειδικότερα ο χώρος γύρω από το Γεφύρι της Άρτας καθίσταται κέντρο του Δήμου μας. Ενδεχομένως κάποιες διοικητικές υπηρεσίες να πρέπει να μεταφερθούν εκεί.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γιώργος Παπαβασιλείου και Χρήστος Παπάζογλου δεν μας απάντησαν.

 

 

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
«Ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε»

Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά και μεγάλους αγώνες για να γίνει ο νέος δήμος της Άρτας, δήμος της συμμετοχής, της αλληλεγγύης , της κοινωνικής συνοχής και της αναπτυξιακής προοπτικής.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πρώτη ομάδα, που θα κληθεί να αναλάβει τη Διοίκησή του, να γνωρίζει τις κοινωνικές ανάγκες, να θέλει να διεκδικήσει μαζί με τους πολίτες και να μπορεί να δώσει τις λύσεις. Η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» είναι αυτή η εγγύηση.

Eμείς την αυτοδιοίκηση την αντιλαμβανόμαστε σοβαρά, χωρίς αποκλεισμούς και κομματικές παρωπίδες.

Προερχόμαστε απ’ αυτή, πάνω από 12 χρόνια την υπηρετούμε και στοχεύουμε μόνο σ’ αυτή. Και αυτό είναι ένα απ’ τα ισχυρά πλεονεκτήματα που έχουμε στην εκλογική μάχη του Νοέμβρη. Είναι ένας από τους λόγους που οι συμπολίτες μας μας θεωρούν τον μοναδικό αξιόπιστο εγγυητή για ένα Δήμο χωρίς αποκλεισμούς κέντρου και περιφέρειας, για ένα Δήμο αποτελεσματικό, που γνωρίζει τα προβλήματα και τους τρόπους να τα λύσει, από τα αγροτικά προβλήματα και τα προβλήματα οδοποιίας στο Δήμο Αμβρακικού, τα προβλήματα αποχέτευσης ομβρίων στο Δήμο Βλαχερνών, την καθαριότητα και το κυκλοφοριακό στον παλιό Δήμο Αρταίων μέχρι την οδοποιία στο Δήμο Ξηροβουνίου και τους αγροτικούς δρόμους και τα έργα υποδομής στη Φιλοθέη.

Οι συμπολίτες μας γνωρίζουν πολύ καλά πως μόνο εμείς και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ
«Πιο κοντά οι κοινωνίες, πιο κοντά οι πολίτες»

Η ώρα των αποφάσεων της κοινωνίας έχει φθάσει. Από τον Ιούνιο που ανακοινώθηκε η απόφασή μου, να είμαι υποψήφιος δήμαρχος στον Καλλικράτειο Δήμο Αρταίων μέχρι και σήμερα, παγιώθηκε εντονότερα η αντίληψη τηςανάγκης να έρθουν οι κοινωνίες και οι πολίτες πιο κοντά, ξεπερνώντας τις διαφορές και όσα στο παρελθόν τους χώριζαν. Τα μηνύματα που έρχονται είναι ελπιδοφόρα, δημιουργούν αίσθηση για μια καλύτερη τοπική κοινωνία, έναν καλύτερο Δήμο Αρταίων.

Έχω επισημάνει ότι ο Δήμος Αρταίων, ως Καλλικράτειος Δήμος, είναι μια επένδυση για το μέλλον της περιοχής και όρος για την ανάπτυξη της. Η ευθύνη είναι μεγάλη, όπως επίσης και οι προοπτικές.

Αυτό όμως σημαίνει ότι κλείνει και ο κύκλος του μέχρι σήμερα μοντέλου της Αυτοδιοίκησης. Ο Νόμος του Καλλικράτη δημιουργεί τομές, τις οποίες οι υπάρχοντες οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης φαίνονται αδύναμοι να παρακολουθήσουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να προσαρμοστούν και να μείνουν στο περιθώριο. Αντιθέτως, οφείλουν να κάνουν την δική τους υπέρβαση και να αγωνιστούν με το ίδιο σθένος και το ίδιο πάθος, για μια διευ- ρυμένη κοινωνία, από αυτήν που μέχρι σήμερα είχαν ασχοληθεί.

Και σε αυτήν την κατάσταση περισσεύουν στ’ αλήθεια οι προσπάθειες μισαλλοδοξίας, αντιπαράθεσης άνευ ουσίας και προσωπικών αντεγκλήσεων. Σε εμάς δεν έχουν πέραση τέτοιου είδους τακτικές. Μπορούμε και κυκλοφορούμε στην Άρτα φανερά, στο φως του ηλίου, χωρίς να φοβόμαστε τίποτε, με καθαρό κούτελο. Είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας, ζούμε σε αυτήν και αγωνιούμε για το καλύτερο για αυτήν. Δεν θέλουμε την κοινωνία αυτή να την χωρίσουμε, δεν θέλουμε να διχάσουμε τους πολίτες. Γι’αυτό και μέχρι σήμερα, προχωρήσαμε με βήματα τολμηρά, αλλά και σεβόμενοι τις προσδοκίες και τους όρους συμπεριφοράς της κοινωνίας. Δεν προκαλούμε αντιπάλους, δεν αντιπαρερχόμαστε σε προσωπικό επίπεδο, έχουμε καθαρές πολιτικές απόψεις για τις οποίες ζητάμε να κριθούμε. Γι’αυτό και η κοινωνία αμέσως έσπευσε να μας επικροτήσει. Έστω κι αν η παρουσία μας στεναχωρεί πολλούς, θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα της εγκράτειας και του πολιτικού πολιτισμού να πορευόμαστε.

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΑΖΙ


Η συνένωση των Δήμων Ανωγείου, Θεσπρωτικού, Φιλιππιάδας και
της ιστορικής κοινότητας Κρανιάς δημιουργεί ένα Δήμο με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και ανοίγει προοπτικές για τους κατοίκους του.

Σ’ αυτή την καινούργια για όλους μας πραγματικότητα, καλούμαστε σήμερα να καταστρώσουμε μαζί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Η απάντηση μας, ως πολίτες του τόπου αυτού, στη συγκεκριμένη πρόκληση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική με ένα σχέδιο που θα εστιάζεται στην περιφερειακή ανάπτυξη, την χωροταξία και την αειφορία. Ένα σχέδιο που μας θέλει όλους συμμάχους για να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον του τόπου που αγαπάμε. Αυτή δεν είναι μόνο δική μου φιλοσοφία, είναι η φιλοσοφία όλων μας. Στη δημοτική μας ομάδα , «Δήμος για τον Πολίτη», έχω δίπλα μου δημότες, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και κατοίκους που πιστεύουν απόλυτα στις τοπικές κοινωνίες και στο συλλογικό όραμά τους. Ανιδιοτελείς πολίτες, έμπειρους αλλά και νέους, έτοιμοι να ενισχύσουν το όραμα μας και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μας. Προχωράμε την κοινή μας προσπάθεια χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με πρόγραμμα και σχέδιο, δουλειά και μεράκι, σεβασμό στον πολίτη και τα προβλήματά του.

Είμαστε αποφασισμένοι για οποιαδήποτε σύγκρουση, προκειμένου να

υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των δημοτών μας

Είμαστε αισιόδοξοι και έτοιμοι για την επόμενη ημέρα.
Δημήτριος Γιολδάσης
Υποψήφιος δήμαρχος Ζηρού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΨΑΡΟΠΛΙΑ
Οι πολίτες νίκησαν

Μετά από 8 μήνες προσπάθεια και αφού τα βάλαμε με Θεούς και δαίμονες, η εργολαβία στα Ψαροπλιά ματαιώθηκε (!!!) Η μελέτη του Αρτινού αρχιτέκτονα κ. Γιώργου Ζιώβα, κρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ικανή, ώστε να κηρυχτούν τα κτήρια της παλαιάς Ψαραγοράς της Άρτας διατηρητέα.

Η κοινή αυτοψία Πανταζή- Δημάρχου, που πρότεινε να κατεδαφιστούν τα κτήρια της Ψαραγοράς, πετάχτηκε από τους υπεύθυνους του πολιτισμού της Ελλάδας, στον κάλαθο των αχρήστων!

 

 



Οι μελετητές, οι εργολάβοι και οι κάθε λογής αρμόδιοι έμειναν με τα σχέδια του εμπορικού κέντρου στα χέρια. Το ιστορικό κέντρο της Άρτας δεν αντέχει άλλο τσιμέντο. Αυτή η νίκη των πολιτών πρέπει να είναι οδηγός και για άλλες περιπτώσεις που η ασυδοσία της εξουσίας απειλεί τα μνημεία της πόλης.

Στάθης Μπαρτζώκας
Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής
Υποψήφιος Δ.Σ. με την Όλγα Γεροβασίλη