2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Editorial 15-16

Δημοσίευση: 27-05-2007 - Στήλη: Editorial - Τεύχος: Τεύχος 15-16 (Δεκέμβριος 2006 - Ιανουάριος 2007)



ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ

Αγαπητέ Δημήτρη,

Είμαι ο Αη – Βασίλης και έχω να σου πω ότι  έλαβα το γράμμα σου που μου έστειλες τα περυσινά Χριστούγεννα. Αν δεν σου έγραψα τόσο καιρό ήταν επειδή ήθελα να γυρίσω όλον τον κόσμο για να δω τι γίνεται, προτού σου απαντήσω. Θα σου πω λοιπόν τι με έχει διδάξει η ζωή, τόσα χρόνια που γυρίζω τον κόσμο πάνω σε ένα έλκηθρο, παρατηρώντας τους ανθρώπους και ικανοποιώντας τις επιθυμίες των παιδιών.
Έχω εδώ μπροστά το γράμμα σου και βλέπω ότι πρώτα –πρώτα μου  ζητούσες να πολλαπλασιαστούν οι γελωτοποιοί (και εννοούσες βέβαια αυτούς που μας φέρνουν γέλιο και χαρά) και να μειωθούν οι γελοίοι, να πληθύνουν οι σοβαροί και να μειωθούν οι σοβαροφανείς.
Χμ, ξεκίνησες από τα δύσκολα και πολύ φοβάμαι ότι μου είναι ευκολότερο να μοιράσω ένα δισεκατομμύριο δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου, μέσα σε ένα βράδυ, παρά να κάνω αυτό που μου ζητάς. Έχω όμως να σου δώσω -ως σοφός παππούς- μια συμβουλή: Προσπέρνα τους γελοίους και τους σοβαροφανείς, όπως οι τάρανδοί μου αποφεύγουν τα  εμπόδια στο δρόμο τους. Και γίνε  και εσύ ο ίδιος γελωτοποιός: μοίρασε γέλιο και χαρά στους φίλους σου και θα δεις ότι η ζωή θα είναι καλύτερη.
Μου ζητάς να διαβάζετε περισσότερο και να μην αποβλακώνεστε βλέποντας σκουπίδια στην τηλεόραση. Σου λέω λοιπόν ότι είναι στο χέρι σου, κυριολεκτικά! (να πιάσεις το βιβλίο και να παρατήσεις το τηλεκοντρόλ).
Όσο για τα άλλα σκουπίδια που αφήνετε όλοι πίσω σας, ένα έχω να σου πω: αυτό που περιμένεις να κάνουν πρώτα οι άλλοι κάντο πρώτος εσύ. Σεβάσου τη φύση για να μην σε εκδικηθεί μια μέρα. Και έχω δει με τα μάτια μου από ψηλά, καθώς πετάω με το έλκηθρό μου, πολλές καταστροφές μέχρι σήμερα. ‘Όπως αυτή με τον Αμβρακικό ή αυτή που πάτε να κάνετε με τον Άραχθο.
Μου ζητάς ακόμα να γίνει η ‘Αρτα μια όμορφη παραποτάμια πόλη -με το ποτάμι να κυλάει συνεχώς στην κοίτη του- με γέφυρες, ποδηλατοδρόμους, πάρκα αναψυχής,  παιδικές χαρές, γήπεδα, μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα, σινεμά.
Ε, αυτό σου λέω δεν είναι και το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο- έχω δει τόσες και τόσες όμορφες πόλεις στη Γη- αρκεί να ρίξετε μερικές κλωτσιές εκεί που πρέπει (σε βλέπω να χαμογελάς).
Τέλος μου ζητάς να κάνω να μην πεινάνε τα παιδάκια όλου του κόσμου και οι γονείς τους να έχουν πάντα δουλειά.
Χμ, έχω να σου πω ότι αυτό δεν είναι έργο των αγίων αλλά δικό σας, των ανθρώπων. Ξέρεις ότι στο χρόνο που πέρασε σε όλον τον κόσμο πέθαναν 10 εκατομμύρια παιδιά, τα περισσότερα από την πείνα; (και, ψιτ, θα σου αποκαλύψω  γιατί συμβαίνει αυτό: ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος στα χέρια λίγων ανθρώπων που σας κάνουν να πιστεύετε ότι τους έχετε ανάγκη και ότι χωρίς αυτούς δεν μπορεί να γίνει τίποτα). Μεταξύ μας, αυτό είναι μεγαλύτερο παραμύθι και από τη δική μου ύπαρξη…

Άγιος Βασίλης
Και για την αντιγραφή
ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ