2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


To τέλος της κοροiδίας

Δημοσίευση: 23-07-2010 - Στήλη: Τα Δημοτικά - Τεύχος: Τεύχος 53 (Ιούλιος - Αύγουστος 2010)



Η ένταξη της περιοχής "Πέραν του Τριγώνου" έχει καταντήσει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Μια ολόκληρη γενιά έχει φύγει και φεύγει συνεχώς, χωρίς να ιδρώνει το αυτί του δημάρχου Πάνου Οικονομίδη. Έχουν περάσει περισσότερα από 17 χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας πολεοδόμησης της περιοχής (από το 1993 με την απόφαση 274/93 του τότε Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία παρελήφθη η πολεοδομική μελέτη επέκτασης της περιοχής) χωρίς να γίνεται τίποτα. Βεβαίως, τότε, οι αρμόδιοι είχαν φροντίσει να εντάξουν, με θηριώδη συντελεστή, ένα κομάτι της περιοχής με αποτέλεσμα το πολεοδομικό έκτρωμα που βλέπουμε σήμερα. Στο βωμό του κέρδους θυσιάστηκε η ήπια επέκταση της πόλης προς το ποτάμι. Αντί να γίνει ο Άραχθος ο ζωντανός ιστός της πόλης, κατάντησε σκουπιδότοπος και αντί να πολεοδομηθεί η περιοχή με χαμηλή δόμηση και άφθονους κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και πάρκα, αντικρίζουμε πανάσχημα ορθογώνια κουτιά. Να τη χαίρονται τη
(νέα) πόλη τους.

Οι λιγοστοί, δυστυχώς, ενδιαφερόμενοι κάτοικοι φωνάζουν επί χρόνια να ξεκινήσει η κτηματογράφηση της περιοχής, έτσι ώστε επιτέλους να ξεκαθαρίσει ποιές εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο, ποιές στο Δήμο και ποιοί ιδιώτες είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Η σύγχυση βολεύει όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι παπούδες τους καλλιεργούσαν ανέκαθεν τα κτήματα που είχαν εκεί. Δηλαδή εκεί που περνούσε το ποτάμι. Εκτός και αν εννοούν ότι καλλιεργούσαν, κάτω από το νερό, φύκια. Ας τελειώνουμε μια και καλή με αυτόν τον πολεοδομικό παραλογισμό. Είναι απαράδεκτο κάτοικοι με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους, να κρατούνται σε ομηρία 17 χρόνια και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, επειδή ο δήμαρχος δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να προχωρήσει στη λύση που χρόνια τώρα τού υποδεικνύεται, με βάση το νόμο Τρίτση 1337/83, για ένταξη του υπόλοιπου κομματιού του Τριγώνου στο σχέδιο πόλης.

Είναι απαράδεκτο ο κ. Οικονομίδης να συνεχίζει να εμπαίζει τους κατοίκους της περιοχής. Τα γεγονότα το αποδεικνύουν: Στις 24 Ιουλίου 2006 εισάγεται, μετά από αίτηση των κατοίκων, για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων το εξ αναβολής (από 21-6-05) θέμα της μερικής πολεοδόμησης του υπόλοιπου της περιοχής Τριγώνου. Ο τότε δημοτικός σύμβουλος κ. Κατέρος Απόστολος προτείνει την εκ νέου αναβολή του θέματος για έναν χρόνο μέχρι να γίνει η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου (!!!). Φυσικά στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν καμία οριοθέτηση δεν έγινε.

Με ψήφους 8 έναντι 7 ψηφίζεται (με τις ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας "περιέργως" να μοιράζονται, παρά τη θετική εισήγηση του δημάρχου) η συγκεκριμένη πρόταση αναβολής της συζήτησης επί του θέματος. Επτά ημέρες αργότερα, στις 31/7/2006, εμφανίζεται στα πρακτικά ως απόφαση (αρ. 260/2006) του Δημοτικού Συμβουλίου η "αναβολή του θέματος έως ότου ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου, οπότε θα γίνει πλέον οριστική πολεοδόμηση της περιοχής και όχι μερική". Το Δημοτικό Συμβούλιο άλλο ψήφισε και άλλο εμφανίζεται ως απόφαση στα επίσημα πρακτικά. Για το σκάνδαλο αυτό η δημοτική αρχή κάνει πως δεν ξέρει.

Τον Οκτώβριο του 2007 ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Χρηστούλης, μεταφέροντας την εντολή του δημάρχου, δεσμεύται δημοσίως, σε συνέντευξη τύπου, ότι το θέμα της πολεοδόμησης της περιοχής "Πέραν του Τριγώνου" θα έρθει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων. Έχουν περάσει τρία χρόνια και φυσικά κανένα θέμα δεν ήρθε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε βεβαίως οι κάτοικοι έλαβαν καμία επίσημη απάντηση. Το θέμα επαναφέρουν οι κάτοικοι με νέα αίτηση (4-2-2008) για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παρότι ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πάνος Καραγιώργος, ήταν υποχρεωμένος από τα άρθρα 214 και 215 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, να εισάγει το θέμα, εντός 30 ημερών, έχουν περάσει σχεδόν 2,5 χρόνια και όχι μόνο δεν έγινε κάτι, αλλά ούτε κάν υπήρξε απάντηση. Στα παλιά τους τα παπούτσια. Ή είναι πολύ κουρασμένοι εκεί στο Δημαρχείο ή νιώθουν πολύ σίγουροι για τους εαυτούς τους.
Αλλά για πόσο ακόμα;