2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


iPhone 4: This changes everything... again!

Δημοσίευση: 23-07-2010 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 53 (Ιούλιος - Αύγουστος 2010)



Στις 7 Ιουνίου του σωτήριου έτους 2010, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Steve Jobs παρουσίασε την νέα γενιά του πολύ δημοφιλούς iPhone, το iPhone 4. Το iPhone 4 αποτελεί μια ριζική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας τόσο από την εξωτερική εμφάνιση όσο και από τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι 24% λεπτότερο από το iPhone 3GS, το λεπτότερο smartphone που έχει κυκλοφορήσει ποτέ όπως υποστηρίζει ο Steve Jobs. Αισθητικά μια ειδική ανθεκτική γυάλινη επιφάνεια κυριαρχεί όχι μόνο στο μπροστινό μέρος αλλά και στο πίσω για πρώτη φορά. Προκαλεί επίσης στην κατασκευή και η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση των 3 κεραιών πάνω στο σώμα του κινητού παρά το ελάχιστο πάχος (9.3mm). Το κινητό υποστηρίζει quad band HSDPA / HSUPA και WiFi 802.11n.

Αρκετές καινοτομίες φέρνει η νέα 3.5’’ οθόνη του νέου iPhone με την ονομασία Retina και τεχνολογίας IPS όπως στο iPad. Η νέα οθόνη μπορεί να απεικονίσει 4 φορές περισσότερη πληροφορία από το προηγούμενο iPhone αφού έχει ανάλυση 960x640 με 326 dpi για αρκετά μεγαλύτερη ευκρίνεια και contrast 800:1. Το Multitouch βέβαια είναι δεδομένο ?

Όπως ήταν ήδη γνωστό, το iPhone 4 ενσωματώνει μπροστινή κάμερα για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων (FaceTime όπως το ονομάζει η εταιρεία) μόνο όμως μέσω WiFi, τουλάχιστον για το 2010. Σημαντική είναι η υποστήριξη ανοιχτών προτύπων όπως SIP, H.264, AAC έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνομιλία και από
άλλες εφαρμογές που υποστηρίζουν video κλήσεις.

Στο πίσω μέρος της συσκευής, η κάμερα αναβαθμίζεται στα 5 megapixels (5x digital zoom) με LED Flash και ειδικό αισθητήρα για καλύτερες βραδινές φωτογραφίες. Επιτρέπει την εγγραφή βίντεο ακόμα και σε HD ανάλυση 720p/30 fps ! Η Apple παράλληλα θα κυκλοφορήσει την εφαρμογή iMovie για το συγκεκριμένο iPhone το οποίο επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία των video που έχετε γράψει και την αποστολή τους σε διάφορες υπηρεσίες σε HD ανάλυση. Στην καρδιά του νέου iPhone 4 χτυπάει ο επεξεργαστής A4 1GHz για να κάνει παρέα στον PowerVR SGX 535 που αναλαμβάνει τα high def γραφικά και στα 265MB μνήμης. Ο νέος επεξεργαστής με το SoC design αφήνει πολύ χώρο για μια νέα μπαταρία, καθώς μνήμη και GPU είναι ενσωματωμένα στο Chip.

Μαζί με την έξυπνη τοποθέτηση των κεραιών η Apple μπορεί πλέον να ενσωματώσει μπαταρία 16% μεγαλύτερη από το iPhone 3GS, καταπολεμώντας την Αχίλλειο πτέρνα των προηγούμενων γενιών. Οι χρόνοι αυτονομίας πλησιάζουν τις 7 ώρες ομιλίας, 6 ώρες για πλοήγηση μέσω 3G δικτύου, 10 ώρες με WiFi και Video, 40 ώρες μουσικής και τέλος 300 ώρες σε αναμονή. Επίσης η αναβάθμιση του γυροσκοπίου σε 3-axis, το οποίο σε συνδυασμό με το επιταχυνσιόμετρο δίνει τη δυνατότητα χειρισμού παιχνιδιών με αντίληψη κινήσεων σε 6 άξονες, όπως ακριβώς με το χειριστήριο Dualshock του Playstation 3 για τρελό gaming!

Ακόμη η Apple πρόσθεσε διπλό μικρόφωνο για ελαχιστοποίηση των εξωτερικών θορύβων κατά την τηλεφωνική κλήση. Στις 21 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε επίσης o Steve Jobs, κυκλοφόρησε και το νέο iPhone OS 4 (το οποίο μετονομάζεται πλέον σε iOS), το οποίο προσφέρει πληθώρα νέων χαρακτηριστικών προκειμένου να εκμεταλλευτεί το νέο hardware του iPhone 4 καθώς και το “παλιότερο” των προηγούμενων γενιών. Το νέος OS φέρνει περί τα 1500 νέα API για τους developers και φυσικά multitasking για όλους εμάς, τους απλούς χρήστες. Το iOS 4 περιλαμβάνει περίπου 100 νέα χαρακτηριστικά. Σημαντικό είναι επίσης ότι εκτός από Google και Yahoo! search η Apple προσθέτει το Bing στο iPhone 4, δείγμα της “ψύχρανσης” στις σχέσεις με την Google.

Σημαντική είδηση είναι επίσης η έλευση της εφαρμογής iBooks στο iPhone, η οποία θα αξιοποιεί πλήρως το νέο Retina display και θα υποστηρίζει αρχεία pdf. Ακόμη τα iAds θα κάνουν τη πρώτη τους εμφάνιση στις εφαρμογές του app store από την 1η Ιουλίου. Για τους χρήστες του iPhone 4 (και όχι μόνο) η Apple θα κυκλοφορήσει έναντι μικρού σχετικά αντίτιμου το iMovie, που επιτρέπει το editing των videos που έχετε τραβήξει από το iPhone σας.

Όπως αναφέρει η Apple το νέο iPhone θα κυκλοφορήσει σε 84 χώρες τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, και δεν μπορεί να μην είναι η Ελλάδα ανάμεσα σε αυτές! Μέχρι τότε... καλές βουτιές, εκτός αν κάνετε καλοκαιρινό ταξιδάκι σε Αμερική, Αγγλία, Ιαπωνία για να το προμηθευτείτε.