2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


'Αγγελος Παναγιωτίδης

Δημοσίευση: 03-06-2010 - Τεύχος: Τεύχος 52 (Ιούνιος 2010)




'Αγγελος Παναγιωτίδης

"Ο γενέθλιος τόπος ήταν πηγή έμπνευσης για μένα. Μεγάλωσα σε έναν τόπο από δέντρα."

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Φύση και Τέχνη. Τί είδους σχέση;
Οι ζωγράφοι, οι γλύπτες, οι μουσικοί, οι ποιητές και γενικά όλοι οι καλλιτεχνες είναι ένας κόσμος που δεν αναπαριστά τη φυσική πραγματικότητα. Ο κόσμος της τέχνης μας δείχνει πώς να αντιλαμβανόμαστε τη φύση, διαφορετικά από τον τρόπο που την συλλαμβάνουμε με τις φυσικές αισθήσεις μας. Ο Αριστοτέλης έλεγε ο σκοπός της τέχνης δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμά των, αλλά την εσωτερική τους σημασία.

Τί είναι εκείνο που σας παρακινεί να εκφράζεστε με τη συγκεκριμένη τεχνική;
Η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι αποτέλεσμα σπουδών για μένα, αλλά πολλών χρόνων εμπειρίας πάνω στα μέταλλα και στη συμπεριφορά τους. Συγχρόνως νιώθω την ικανοποίηση ότι το δημιούργημά μου γίνεται με τα χέρια μου χωρίς βοήθεια εργαλείων.

Βρίσκετε κάποιου είδους ευτυχία στην εικαστική δημιουργία;
Χαρά και ικανοποίηση νιώθω όταν βλέπω κάθε μου δέντρο να ολοκληρώνεται. Επίσης τα συναισθήματα μου είναι ακόμη πιο έντονα,όταν βλέπω την δουλειά μου να αναγνωρίζεται και να εκτίθεται σε γκαλερί και μουσεία.

Πιστεύετε ότι η τηλεόραση έχει επιβάλλει, ανεπιστρεπτί, την pulp κουλτούρα και τα καλλιτεχνικά προϊόντα μιας χρήσης;
Η τηλεόραση δυστυχώς δεν ασχολείται καθόλου με τις τέχνες με εξαίρεση λίγων εκπομπών σε κρατικά κανάλια. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θέλει πολλή δουλειά στο ζήτημα αυτό και ναι η pulp κουλτούρα προβάλλεται γιατί είναι ένα εύκολο κέρδος στην τηλεόραση.

Περιφέρεια και Πολιτισμός. Ασύμβατα μεγέθη;
Τα μεγέθη στην πατρίδα μας είναι δυστυχώς ασύμβατα. Όλοι οι Έλληνες καλλιτέχνες προτιμούν να εκθέτουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γιατί αισθάνονται ότι εκεί προβάλλονται καλύτερα. Αυτό δεν θα αλλάξει αν δεν γίνει προσπάθεια από όλους τους φορείς των ελληνικών πόλεων.

Τί θα αλλάζατε από την σημερινή εικόνα της Ελλάδας;
Δύο είναι για ‘μένα τα σημαντικά θέματα που θα άλλαζαν την εικόνα της Ελλάδας. Η παιδεία της και η υγεία της. Μέσα από τη σοβαρή αναβάθμιση της παιδείας μας πιστεύω θα βλέπαμε την πραγματική αξία της χώρας αυτής.

Εξακολουθείτε να επιστρέφετε στο γενέθλιο τόπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά;
Ο γενέθλιος τόπος ήταν πηγή έμπνευσης για μένα. Μεγάλωσα σε έναν τόπο γεμάτο από δέντρα. Δυστυχώς τώρα πια κάθε φορά που τον επισκέπτομαι τα δέντρα λιγοστεύουν λόγω των πυρκαγιών.

Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;
Έχω κάνει ήδη πάρα πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω εκθέσει έργα μου και στις πόλεις της επαρχίας. Για το χειμώνα ετοιμάζω μια ακόμη ατομική έκθεση στον εικαστικό κύκλο Αθηνών.

Ποιά συμβουλή έχετε κρατήσει για τη ζωή, ως μότο, από τους γονείς σας;
Πιστεύω πως στη ζωή σου το μόνο που πραγματικά αξίζει είναι να είσαι αληθινός. Αυτό δεν ήταν προτροπή των γονιών μου ή συμβουλή, αλλά με έναν τρόπο η ζωή τους αυτό μου έδειξε.



Ο Άγγελος Παναγιωτίδης γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1950. Παρουσίασε τα πρώτα του έργα στο ατελιέ του το 1990, μετά από 20 χρόνια έρευνας σ’ όλα τα μέταλλα που χρησιμοποιεί η γλυπτική. Η βαθιά γνώση των υλικών, η οποία κατακτήθηκε στη μακρόχρονη προσπάθεια, οδήγησε τα χέρια του στη δημιουργία γλυπτών-δέντρων, που φαντάζουν αχειροποίητα. Κορύφωση της δημιουργίας του αποτελεί η έκθεση που πραγματοποιείται στην Titanium Yiayiannos Gallery και η ταυτόχρονη συμμετοχή του σε σημαντικές εκθέσεις που εντάσσονται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας, όπως είναι η έκθεση Ο Κόσμος της Ελιάς στο Μουσείο Θεόφιλου στη Βαρειά της Μυτιλήνης και στη Βασιλική Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης, η έκθεση του Μουσείου της Ελιάς στη Σπάρτη, η έκθεση Ελαίας Εγκώμιον της Ακαδημίας Αθηνών. Eίναι ο δημιουργός του έργου “Ελιά, το δέντρο της Αθήνας” από ορείχαλκο και χαλκό, ύψους 3,30 μέτρων, αποτελούμενο από 5.000 ορειχάλκινα φύλλα, που εκτέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο πάρκο των χορηγών (Water Plaza) στο Παλαιό Φάληρο, όπου 5.000 επισκέπτες έβαλαν την υπογραφή τους σε κάθε ένα από τα 5.000 φύλλα του δέντρου. Το έργο εκτίθεται μόνιμα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην Τράπεζα Πειραιώς, στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη, στην Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσσολόγγι και στα κεντρικά γραφεία της Coca Cola στην Αθήνα καθώς και στην Ατλάντα των ΗΠΑ.