2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Διασχίζοντας την Πίνδο από την Άρτα στα Τρίκαλα

Δημοσίευση: 03-06-2010 - Τεύχος: Τεύχος 52 (Ιούνιος 2010)



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ντίνος Γιώτης


Λίμνη ΠουρναρίουΜεγαλώσαμε με ένα όνειρο. Να δούμε το δρόμο Άρτας - Τρικάλων ολοκληρωμένο. Και μπορεί το όνειρο αυτό με τον καιρό να ξεθώριασε, μπορεί να υποσκελίστηκε εμπορικά από άλλα μεγάλα έργα όπως η Εγνατία, έγινε όμως πραγματικότητα. Ο δρόμος δεν ένωσε μόνο δύο σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα. Έβγαλε από την αφάνεια αρκετά χωριά στα όρια των δύο νομών και έκανε προσιτά πανέμορφα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Παράλληλα μάς έκανε μάρτυρες του βιασμού ενός από τα πιο όμορφα ποτάμια μας, του Αχελώου. Διατρέχει οριζόντια την κεντρική Πίνδο, προσεγγίζει δύο μεγάλα μας ποτάμια τον Άραχθο και τον Αχελώο, δύο μεγάλα φράγματα το Πουρνάρι και της Μεσοχώρας που δεν λειτουργεί ακόμα, διασχίζει τις πλαγιές των βουνών Τζουμέρκα, Χατζή, Αυγό και Κόζιακα, περνάει από έξι σήραγγες και μια δεκάδα ορεινά χωριά.

Κόκκινη Εκκλησιά


ΑθαμάνιοΣτην έξοδο της Άρτας προς Αθήνα στρίβουμε αριστερά με κατεύθυνση το Βουργαρέλι. Δύο χιλιόμετρα μετά ο δρόμος αρχίζει να ανεβαίνει. Ξεχάστε τις ισιάδες μέχρι την Πύλη, 130 χιλιόμετρα μετά. Ξεχάστε τη γρήγορη οδήγηση, τις μεγάλες ταχύτητες. Και απολαύστε το τοπίο.



ΣκαρπάριΗ διαδρομή είναι όλη μέσα στο πράσινο. Τριάντα χιλιόμετρα μετά φτάνουμε στις Μελάτες και το φράγμα του Πουρναρίου. Με τα Τζουμέρκα να επιβάλλονται στο οπτικό μας πεδίο περνάμε από το Κάτω Αθαμάνιο, το Παλιοκάτουνο και φτάνουμε στο Βουργαρέλι, 56 χιλιόμετρα από την Άρτα. Από το Βουργαρέλι μέχρι τα Στουρναρέϊκα ο δρόμος κινείται σε υψόμετρο 800-1200 μέτρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις εναλλαγές του τοπίου, τα δάση ελάτης στην Άρτα και οξιάς στα Τρίκαλα, βουνοκορφές, χαράδρες, σήραγγες και κυρίως τον Αχελώο και τους παραποτάμους του. Μετά το Βουργαρέλι συναντάμε το Αθαμάνιο, τα Κάψαλα και μετά τη σήραγγα Σκορλίγκα προσεγγίζουμε τον Αχελώο. Φαίνεται αριστερά το φαράγγι που οδηγεί προς τις ψηλότερες κορυφές των Τζουμέρκων, και το ποτάμι που έρχεται από κει. Συνεχίζοντας μπαίνουμε στο νομό Τρικάλων και μετά από 10 χιλιόμετρα αφού περάσουμε τις 3 σύγχρονες σήραγγες φτάνουμε στο φράγμα της Μεσοχώρας.

Φράγμα ΜεσοχώραςΤο φράγμα της Μεσοχώρας το οποίο προορίζεται για τη λειτουργία υδροηλεκτρικού αλλά κυρίως η εκτροπή του Αχελώου που σχεδιάζεται πιο κάτω έχουν χαρακτηριστεί σαν φαραωνικά έργα και έχει αμφισβητηθεί έντονα η αποτελεσματικότητά τους.

Πύλη ΤρικάλωνΠερνάμε πάνω από το φράγμα μπαίνουμε στη σήραγγα και φτάνουμε στη Μεσοχώρα. Μετά τη Μεσοχώρα περνάμε το Βαθύρρευμα, και φτάνουμε στο πέρασμα Γκρόπα (1.200 μ). Πανέμορφη διαδρομή που εκτός από τα ωραία δάση έχει θέα στα αριστερά προς τις νότιες πλαγιές του όρους Αυγό (2.148 μ). Η Γκρόπα ταλαιπωρεί αρκετά τους οδηγούς το χειμώνα αν υπάρχει χιόνι. Στο σημείο αυτό ήδη κατασκευάζεται σήραγγα. Μη σας φοβίσουν τα 300 μέτρα χωματόδρομος, περάστε τα και σταματήστε στην έξοδο στο εικονοστάσι να ρίξετε μια ματιά στο φαράγγι και τις απέναντι εντυπωσιακές κορυφές. Είστε στην αρχή των Αγράφων (ή στο τέλος τους). Ακολουθούν τα Στουρναρέϊκα και κατόπιν ο δρόμος κατηφορίζει προς την Πύλη. Μετά την Πύλη είμαστε στο Θεσσαλικό κάμπο και σε 14 χλμ στα Τρίκαλα. Η «κανονική» χάραξη του δρόμου Άρτας Τρικάλων είναι λίγο διαφορετική. Συνεχίζει μετά το Αρματολικό, περνάει τη γέφυρα Αλεξίου και στρέφεται προς τα χωριά Δέση, Πύρρα, Νεραϊδοχώρι, Περτούλι . Το τμήμα όμως αυτό από το Αρματολικό μέχρι τη γέφυρα Αλεξίου μήκους 17 χλμ είναι σε κακή κατάσταση. Έχει εξαγγελθεί από τη Νομαρχία Τρικάλων ότι θα είναι έτοιμο το 2013. Παρόλα αυτά αποτελεί ενδιαφέρουσα παράκαμψη γιατί οδηγεί στις πανέμορφες περιοχές των πηγών του Άσπροπόταμου, του πρώτου δηλ. τμήματος του Αχελώου.


Ενδιαφέροντα αξιοθέατα και παρακάμψεις

Αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι η Κόκκινη Εκκλησιά λίγο πριν το Βουργαρέλι, η Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου στο Βουργαρέλι, η εκκλησία Πόρτα Παναγιά και το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στην Πύλη. Σε όλα τα χωριά θα βρείτε καφενεία για ξεκούραση και φαγητό. Στο Αθαμάνιο μπορούμε να στρίψουμε αριστερά προς Θεοδώριανα στην καρδιά των Τζουμέρκων και να ξανασυναντήσουμε το δρόμο λίγο πριν τη Μεσοχώρα. Ενδιαφέρουσα παράκαμψη είναι και τα χωριά Μεσούντα και Τετράκωμο λίγο μετά το Αθαμάνιο πνιγμένα στο πράσινο. Λίγο πριν την Πύλη μπορούμε να στρίψουμε αριστερά προς Ελάτη - Περτούλι που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη σύσταση.


Ο δρόμος με αριθμούς
Συνολική απόσταση 150 χλμ.
Αποστάσεις από Άρτα: Μελάτες 30, Βουργαρέλι 56,
όρια Ν. Άρτας 76, Μεσοχώρα 88.
Αποστάσεις από Τρίκαλα: Πύλη 14, Στουρναρέϊκα 31, Βαθύρευμα 49,
Μεσοχώρα 62, όρια ν. Άρτας 74.
Υψόμετρα: Βουργαρέλι 800, Σκαρπάρι 660,Μεσοχώρα 800,
Γκρόπα 1200, Στουρναρέϊκα 800.