2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Η "Ανάπλαση" της Ψαραγοράς

Δημοσίευση: 06-05-2010 - Τεύχος: Τεύχος 51 (Μάιος 2010)



Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Πάνος Οικονομίδης ξεπουλάνε, με αποικιακούς όρους, τα "Ψαροπλιά" με μια απόφαση που δεσμεύει τους επόμενους δημάρχους και την πόλη της Άρτας για τουλάχιστον μία εικοσιπενταετία. Ένα οικόπεδο-φιλέτο, έκτασης ενός περίπου στρέμματος στο κέντρο της πόλης, εφαπτόμενο με την κεντρική πλατεία παραχωρείται σε κάποιον ιδιώτη για 25 χρόνια. Αυτός καλείται να αναπλάσει τα ήδη υπάρχοντα κτίρια και να κατασκευάσει επιπλέον έναν όροφο, συνολικής κάλυψης 1.060 τ.μ. Το νεόδμητο οίκημα θα μπορεί να το διαμορφώσει σε όσα καταστήματα προς ενοικίαση επιθυμεί και η υποχρέωσή του προς το Δήμο θα είναι να καταβάλλει κατ’ ελάχιστον το ποσό των 30.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 2.500 ευρώ μηνιαίως για πέντε ή 6 καταστήματα των 200 τ.μ. Ακούγεται απίστευτο, αλλά αυτή είναι η πρόταση που ουσιαστικά υπερψήφισε η Δημοτική Αρχή, και με βάση την οποία, κατά τα λεγόμενα της, «θα αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο των δημοτών» (!).

Είναι εντυπωσιακό πως δεν υπήρξε συγκεκριμένη εισήγηση από πλευράς Δημοτικής Αρχής, στο θέμα των χρήσεων των υπό διαμόρφωση χώρων, με αποτέλεσμα να απουσιάζει παντελώς ένας στοιχειώδης σχεδιασμός, μια πολιτική στόχευση και εντέλει μια πρόταση που να καταδεικνύει την θέληση της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου. Αντιθέτως η αόριστη παράθεση ετερόκλητων χρήσεων, από επιδιορθωτήρια υποδημάτων μέχρι και γκαλερί, από μεζεδοπωλεία και ινστιτούτα γυμναστικής έως κατοικίες, από φαρμακεία και φροντιστήρια έως τράπεζες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, αφήνουν στον ιδιώτη το περιθώριο να θέσει αυτός τους όρους της χρήσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και όλα αυτά, μέσα από ένα δαιδαλώδες κείμενο 170 σελίδων, γεμάτο τεχνικούς όρους που έπρεπε να διαβαστεί, να κατανοηθεί και να ψηφιστεί μέσα σε 48 ώρες (χρόνος που μεσολάβησε από την αποστολή της πρόσκλησης για συνεδρίαση μέχρι τη συνεδρίαση και αυτό αποτελεί τη συνηθισμένη πρακτική της δημοτικής αρχής για όλα τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου) από ανθρώπους που δεν μπορούν να έχουν τέτοιες εξειδικευμένες γνώσεις. Η Δημοτική Αλλαγή δεν είναι μια παράταξη που εμμένει σε στείρα αντιπαράθεση και ο ρόλος της δεν εξαντλείται στην διαπίστωση και στην καταγγελία των παρατυπιών, αλλά παίρνει θέση στα προβλήματα και αναζητά και προτείνει λύσεις.

Η πρόταση που καταθέτει η Δημοτική Αλλαγή, αφορά πρώτα απ’ όλα, την ανάγκη να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ποτέ στην Άρτα τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για κανένα έργο. Το μόνο που γίνεται είναι υλικοτεχνική μελέτη, για να αποδειχθεί η οικονομίστικη λογική με την οποία βλέπει η Δημοτική Αρχή το μέλλον αυτής της πόλης. Να γίνει ενδεχομένως διεθνής διαγωνισμός αρχιτεκτόνων, που θα μας δώσει συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές προτάσεις, από τις οποίες μπορούμε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή. Να εστιάσουμε στην ανάγκη της διεύρυνσης του ελεύθερου χώρου, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι εκλείπει εντελώς από την καθημερινότητα των δημοτών μας.

Ήδη η κεντρική πλατεία είναι ένας χώρος εμπορικής εκμετάλλευσης. Τα πάντα είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες που κυριολεκτικά έχουν αλλοτριώσει εντελώς την έννοια «πλατεία». Απ’ το κέντρο της πόλης δεν λείπουν καφετέριες, δεν λείπουν μπαρ, δεν λείπουν εστιατόρια. Έχουμε. Και τράπεζες έχουμε και φαρμακεία έχουμε και φροντιστήρια, δεν βελτιώνεται με τέτοιο τρόπο η ζωή του Αρτινού πολίτη. Η πρότασή μας είναι η δημιουργία ενός πολυχώρου τέχνης –πολιτισμού, ενός πολυδιάστατου σύγχρονου κέντρου, που θα μπορεί να στεγάσει μια πληθώρα εκδηλώσεων και θα αποτελεί μια κυψέλη δημιουργίας που να μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση στον Αρτινό δημότη και στη νεολαία, πέρα από τον καθιερωμένο καφέ στην πλατεία. Και φυσικά θα μπορούσε να συνδυάζεται με ένα εστιατόριο-αναψυκτήριο, ήπιας εκμετάλλευσης και μορφής.

Όλο αυτό το σύνολο του πολυχώρου, του παραδοσιακού εστιατορίου-αναψυκτηρίου, του διευρυμένου ελεύθερου χώρου είναι η πρόταση που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει την όαση στο κατακλυσμένο από τραπεζοκαθίσματα κέντρο της Άρτα. Και φυσικά χωρίς παραχώρηση σε ιδιώτη, αλλά με τον Δήμο της Άρτας να αναλαμβάνει τον ρόλο που του αρμόζει, να υπηρετεί δηλαδή τους πολίτες και να εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής που δικαιούνται.


ΦΩΤΟ: Δημήτρης Παπαρούνης