2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Μουσική 50

Δημοσίευση: 13-04-2010 - Στήλη: Μουσική - Τεύχος: Τεύχος 50 (Απρίλιος 2010)



Liars
“Sisterworld”
Mute rec.

Έπειτα από το διάστημα που περάσανε στο Βερολίνο οι Liars επιστρέψανε στο Λος Άντζελες και ηχογραφήσανε για πρώτη φορά μετά το ντεμπούτο τους επί αμερικανικού εδάφους. Οι στίχοι είναι σαφώς επηρεασμένοι από τον αστικό τρόπο ζωής και κινούνται μεταξύ φόβου, ονείρου, παραληρήματος και παράνοιας. Αποκορύφωμα του δίσκου αποτελεί το χειμαρρώδες “scarecrows on a killer slant”, μια σφοδρή επίθεση στο μοντέλο της σύγχρονης κοινωνίας. Κατά τ’ άλλα το sisterworld νομίζω ότι είναι ο λιγότερο εξωφρενικός δίσκος που έχουνε κυκλοφορήσει, με αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία και ελάχιστα ξεσπάσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποφευχθήκανε οι χαοτικές καταστάσεις.




Piano magic
“Ovations”
Darla distribution rec.

Οι Piano magic είναι σίγουρα μια απ’ τις πιο ευρηματικές κιθαριστικές μπάντες που μπορεί με άνεση ν’ αλλάζει ύφος οποτεδήποτε. Το Ovations αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της συνθετικής τους δεινότητας, αλλά κυρίως του τρόπου που χειρίζονται τον ήχο τους ώστε ακόμα και οι πιο απλές μελωδίες να μην προκαλούνε σε καμιά περίπτωση πλήξη αλλά ακριβώς το αντίθετο. Τραγούδια όπως τα “the blue hour” και “recovery position” στιγμές γίνονται αβάσταχτα και φέρνουνε στο μυαλό κάτι από το μεγαλείο των Cure, ενώ το “on edge” επικυρώνει την γενικότερη αντίληψη ότι οι Piano magic είναι ένα συγκρότημα που συνθέτει μουσική του παρόντος...



Dead man΄s bone
“Dead man΄s bone”
Anti rec.

Οι Dead man’s bone είναι το ντουέτο του Zach Shield με τον ηθοποιό Ryan Gosling. Καταρχήν κάποιες λεπτομέρειες. Πριν καν αρχίσουνε να συνθέτουνε είχανε αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσουνε ηλεκτρικές κιθάρες και να μην κάνουνε πάνω από τρεις εκτελέσεις για το κάθε τραγούδι με σκοπό να δοθεί ερασιτεχνική χροιά στο υλικό. Άλλο θεμελιώδες στοιχείο είναι η χρησιμοποίηση παιδικής χορωδίας, που ενώ φορές βοηθάει να μετριαστεί η κλειστοφοβικότητα που αποπνέει ο δίσκος άλλες βαραίνει απόκοσμα την ατμόσφαιρα. Τέλος το πιάνο σε δύο τρία κομμάτια πραγματικά ραγίζει... ό,τι είναι δυνατόν να ραγιστεί. Έκπληξη μεγατόνων ο δίσκος και πόσο μάλλον που έρχεται από το πουθενά, ή μήπως απ’ το έρεβος!



David Cronenberg’s wife
“Hypnagogues”
Bland rec.

Μετά το εκρηκτικό ντεμπούτο τους οι David Cronenberg’s wife κατεβάζουνε ταχύτητα και στρέφονται προς την πλευρά των Velvet Underground και την ψυχεδέλεια γενικότερα. Μόνο το εναρκτήριο “Sweden” ενέχει κάποια από τη δυναμικότητα του προηγούμενου δίσκου. Από εκεί και κάτω το υλικό ταλαντεύεται μεταξύ Dylan και Reed με τον τίτλο του δίσκου να αντικατοπτρίζει το όλο κλίμα. Η ιλαρότητα και η ειρωνική χροιά των στίχων πάντως παραμένει αμείωτη. Και τέλος επειδή πολλοί το είχαμε απορία το όνομα της συζύγου του Cronenberg είναι Caroline Zeifman. Τι να ‘χει βιώσει κι αυτή η γυναίκα!