2005-2012, ΠΕΡΙΟΔΟΣ Α'
Σας ευχαριστούμε
ΑRTA PRESS


Apple i Pad: Jesus Pad

Δημοσίευση: 13-04-2010 - Στήλη: Ψηφιακός Κόσμος - Τεύχος: Τεύχος 50 (Απρίλιος 2010)



Apple i Pad: Jesus Pad

Το iPad είναι η πρόταση της Apple στην κατηγορία των Tablet. Γεννήθηκε με σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο iPhone/iPod Touch και τα συγγενή κινητά και στο MacBook προσφέροντας συγκεκριμένες λειτουργίες των 2 προϊόντων με πιο εύχρηστο τρόπο. Οι λειτουργίες αυτές, όπως τις ανέφερε ο Steve Jobs στην παρουσίαση του keynote, είναι: “Browsing the web. Doing email. Enjoying and sharing pics. Watching videos. Enjoying music. Playing games. Reading ebooks“.

Το iPad λοιπόν υπόσχεται να δώσει μία φρέσκια πνοή σε καθημερινές εργασίες μέσα από ένα γνώριμο interface, αυτό του iPhone/iPod Touch. Εξυπακούεται ότι ο touch προσανατολισμός ενισχύεται ακόμη περισσότερο με multitouch σε συνδυασμό με τη τεχνολογία IPS, κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά σε φορητή συσκευή.Η συσκευή μοιάζει σαν ένα μεγάλο iPhone με οθόνη 9,7 ιντσών και είναι κατασκευασμένη με την τεχνική των MacBook (unibody) από ένα μασίφ κομμάτι αλουμινίου. Εντύπωση προκαλεί το πάχος της συσκευής το οποίο είναι μόνο 1,27 εκατοστά με το βάρος να μη ξεπερνά τα 700 γραμμάρια.

Αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά του:
9.7-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen Multi-Touch display with IPS technology
1024-by-768-pixel resolution at 132 pixels per inch (ppi) Fingerprint-resistant oleophobic coating
Support for display of multiple languages and characters simultaneously 16GB, 32GB, or 64GB flash drive
1GHz Apple A4 custom-designed, high-performance, low-power system-on-a-chip
Accelerometer/Ambient light sensor

Όπως αναμενόταν, το λειτουργικό σύστημα του iPad στηρίζεται στο iPhone και γι'αυτό υπάρχει η δυνατότητα αναπαραγωγής όλων των εφαρμογών του App Store σε πλήρη οθόνη με ειδικό βάρος να δίνεται στα παιχνίδια και στα e-Books. Όλες οι εφαρμογές του App store θα είναι διαθέσιμες και θα υποστηρίζονται από το iPad. Εξυπακούεται βέβαια ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και iPadonly εφαρμογές, οι οποίες θα εκμεταλλεύονται τις επιπλέον ίντσες της οθόνης
και τον πιο ισχυρό επεξεργαστή.

Το iPad διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να γίνει η νέα πλατφόρμα ανάγνωσης e-book και e-magazines, πράγμα που δεν έχει καταφέρει κάποιος άλλος μέχρι στιγμής. Οι παραδόσεις των iPad ξεκινούν στις 3 Απριλίου και πιθανόν την ίδια ημέρα να γίνει διαθέσιμο το online iBookstore για εκείνους που θα θελήσουν να διαβάζουν ebooks σε αυτό. Η αναφορά αυτή θα κάνει αρκετά χαρούμενους τους βιβλιόφιλους, αφού ανακοινώθηκε η δωρεάν διάθεση 30.000 τίτλων, μια τεράστια και υπολογίσιμη ποσότητα. Ο μεγάλος όγκος των δωρεάν ebooks πιθανόν έχει να κάνει με το ότι το Gutenberg project το οποίο ήταν το πρώτο project που αρχειοθετούσε δωρεάν ebooks, είναι πιθανόν να περιληφθεί αυτούσιο στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple. Επιπρόσθετα μεγάλες εφημερίδες (λέγε με New York Times) και περιοδικά (λέγε με Wired) ήδη έχουν ανέβει στο τρένο που ονομάζεται Apple και θα διαθέσουν άμεσα τα
περιεχόμενά τους στην πλατφόρμα iPad. Το σίγουρο είναι ότι όσα περιοδικά και εφημερίδες έχουν την όρεξη να δουλέψουν και να προσαρμοσθούν στην νέα γενιά των tablets και τους καινούριους τρόπους παρουσίασης του content, θα βγουν κερδισμένοι/α.

To σίγουρο είναι ότι η Apple έχει δημιουργήσει φοβερό buzz γύρω από το iPad, για να συγκεντρώσει ένα user base αρκετά μεγάλο ώστε να αξίζει πλέον για βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους να μετακινηθούν σε μια νέα πλατφόρμα και να επενδύσουν πάνω σε αυτή, αλλάζοντας άρδην το παγκόσμιο σκηνικό. Όσο για την Ελλαδίτσα μας, δυστυχώς το concept των eBooks φαντάζει ακόμη μακρινό. Ελπίζουμε με την διάθεση των iPad στη χώρα μας, αυτό να αλλάξει και να αφυπνιστούν οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά... όσο ακόμη προλαβαίνουν!